Очаква се лихвата по ипотеките да нарасне до 3,5%

Възможен е и по-лош сценарий - да стигне до 5%
27 апр 2023 10:43, Стела Стоянова
82
Очаква се лихвата по ипотеките да нарасне до 3,5%
Снимка БГНЕС

През втората половина на годината очакванията за повишение на лихвите по кредитите са с около 1 процентен пункт. Така сегашните средни нива на ипотечните заеми от 2.5-2.6% ще се повишат до около 3.5%.

Това прогнозират кредитни консултанти по повод предупрежденията на Българска народна банка за предстоящо ускорено повишение на лихвените нива и по повод решението й да завиши изискването за поддържане на минимални задължителни резерви. Този ход БНБ предприе, за да намали ръста на кредитирането с цел овладяване на инфлцията.

До момента се забелязва лек ръст на лихвите по кредити от есента насам, посочи пред бТВ кредитният консултант Тихомир Тошев. В същото време заради скока на цените на имотите значително е нараснала средната сума на теглените кредити в сравнение с преди година - от 160 000 на 190 000 лв.

За кредит от 190 000 лв. и при 30 години срок на изплащане средната месечна вноска е 750 лв. Ако лихвата се повиши от сегашните 2.5% на 3%, то месечната вноска ще се повиши до 800 лв., посочи Тошев. При достигане на лихва от 3.5% месечната вноска ще стане 855 лв.

"Кандидатите за ипотечни заеми обаче трябва да разиграят и по-неблагоприятен сценарий - ако лихвата скочи на 5%. Тогава месечната погасителна вноска става 1020 лв", смята Тихомир Тошев. Според него в момента пазарът на кредити за закупуване на имоти не е рисков, защото от него излизат хората с по-ниски доходи.

Освен поне 15% самоучастие кандидатите за ипотечни кредити трябва да заделят сума, която е около 7.5% от цената на имота за нотариални такси и данъци. Така ако тегли заем от 100 000 евро, човек трябва да има около 44 хил. лв. спестени, за да дофинансира сделката, посочи Тошев.

Според него не се очаква спад в цените на имотите, но купувачите все по-лесно ще може да договарят отстъпки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
9
 
! Отговори
Observer преди 1 година
Щом вече почнаха да говорят за лихви над 3,5 до 5 % защото досега повтаряха като мантра че всичко тук е ок, значи очаквайте поне 6-7%
66
0
 
8
 
! Отговори
Observer преди 1 година
Че те лихвите се вдигнаха преди около година на запад и отвъд океана. Явно много хора си мислят че нашият пазар е нещо специално и тук нищо няма да стане? Не гледате по далеч от носа си и слушате псевдо експертите с глупавите прогнози които пишат. Кавото се случва навън неминуемо ще дойде и тук. Така че бъдете готови
65
0
 
1
 
! Отговори
До долните богаташи преди 1 година
Аз внасям от Еквадор половината банани за Европа и годишно печеля по 24-26 млрд долара! Финансирам и Путин и Зеленски за да гледам шоу как се бият! Къде сте тръгнали да ми се хвалите с 1/2 млрд печалба! Муахаха
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъкмо си отървахме на добра цена от тристайна панелка в София! Сега цените да падат колкото искат, та за тези пари да си купим тристайна тухла. Другите 6 апартамента са ни без кредит и не стои въпрос за продажба на каквито и да е цени!
63
1
 
6
 
! Отговори
До 47 преди 1 година
Колега, вземи се скрий с тези банички. Аз продавам семки на една масичка на Попа. Под 15к на ден не падам.
62
2
 
3
 
! Отговори
-- преди 1 година
Програмистите играят игри по цял ден и взимат големи заплати.
61
1
 
10
 
! Отговори
Хохо преди 1 година
To проблема не е само ,че цените на имотите са високи, но и че скоро доста народ ще почне да остава без работа.
60
2
 
9
 
! Отговори
Дон Балон преди 1 година
Скоро ще има гръм
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментарите с доходите са златни, повечето явно не усещат иронията. 10/10 смях
58
1
 
14
 
! Отговори
ХоХО преди 1 година
Казват ли въпросните "експерти" 3,5% , означава да се чете поне двойно, а най-реалистично 8,5-9% ....
57
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София е клоака! Всеки който отива там да живее доброволно без отлична работа е ***.
56
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честита Промяна!
55
16
 
7
 
! Отговори
Инвестиционен гуро преди 1 година
Това заради това не теглих ипотечен кредит, а си купих апартамента с 20 кредитни карти. Сега си плащам минималната вноска по кредитните кари и си свиркам. За повече инвестиционни хитринки и как да накараш банката да работи за теб докато разпускаш на Малдивите, ме следвайте в тикток.
54
0
 
12
 
! Отговори
Евала преди 1 година
Чета и се смея с глас! Останалите, вие просто не улавяте тънкия хумор в написаното за доходите. Хах, евала, липсваше ми такъв хумор!
53
8
 
8
 
! Отговори
До караибрахим преди 1 година
Улавям нотки на завист в твоя пост? Ами да, имаме пари, защото можем да мултитаскваме. Ето, аз сега в момента съм на бизнес обяд на Малдивите, пиша коментари в сайта, управлявам компания с пазарна капитализация от 24 милиарда долара и пилотирам самолет едновременно. Ама едно време учих много, а не ходих да свалям момичета, да друсам хорца по дискотеките, да пия алкохол и да пуша зад училището.
52
1
 
20
 
! Отговори
Караибрахим преди 1 година
Аллахата керим, пишещите тук имат портфейл от няколко милиарда :-) Само дето ако пишат тук, то вероятно ги нямат, а ако ги имат, то няма да драскат по клавиатурата по обедно време, а ще са на бизнес обяд, среща, Малдивите и т.н :-) Бацета, жалки сте, но явно анонимноста ви дава криле, за да си избивате комплексите. А по темата- лихвите по ипотеките в следващите 12 месеца ще стигнат 7.5%-8%.
51
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква малка Женева, като слушам какви баровци има тук, направо Женева е малката София. Пичове, дайте да обединим сили и да купим Амазон, Фейсбук и Епъл. Направо ще ги пребием. България на 5 морета.
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук се подвизава някъв от Карлуково. Оспамил е яко коментарите.
49
3
 
26
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Заплатите в София са масово в диапазона 1200-2000 лева миксимум. Средно около 1600...Тука - там някой програмист с 8-10 000 лева, но това са изключения !! Истината е, че София вече не е привлекателна за работа и живот !!! Затова младите хора от провинцията отиват на Запад или си стоят по родните места да не плащат наем в София !! В София се домъкват най-пропадналите провинциалисти и то от най-малките села и градчета!!
48
13
 
5
 
! Отговори
Иво преди 1 година
През 2009 година създадох игра с покемони и годишната ми печалба беше към 800 милиона долара. Голям бум беше тогава. Сега по-малко се сваля, ама пак ми носи пасивен доход от рода на 400 хиляди долара на месец.