Банкери: Таксата при ипотечните кредити може да отпадне

Банките обаче ще компенсират това с леко повишение в лихвата
Обновена: 11 сеп 2012 16:47 | 5 апр 2011 10:25,
48
Банкери: Таксата при ипотечните кредити може да отпадне
Снимка: Булфото

Няма проблем назателната такса при погасяване на ипотечните кредити да отпадне, но банките ще компенсират това с друга такса или леко повишение в лихвата, споделиха банкери по време на конференцията Банки, Инвестиции, Пари, която се проведе с медийното партньорство на Investor.bg.

"При отпускането на кредит банките залагат допускания, особено когато в началото лихвата е по-ниска. Eдно от допусканията е колко години ще се плаща дадения кредит. Премахването на наказателната такса нарушава този баланс и ако трябва да се премахне таксата за рефинансиране от друга банка, банките трябва да прекалкулират таксите си”, коментира Гълъбин Гълъбов, изпълнителен директор на Емпорики банк България.

"Дали ще се приеме европейската директива е оставено на всяка една държава да реши на местно ниво и това е проблем, който предстои да бъде дискутиран. Лично аз нямам против това плащане да бъде премахното, но ще бъде компенсирано в по-висок лихвен процент или в друга такса”, обясни Гълъбов и допълни.

"Не повече от 5% от клиентите успяват да погасят ипотечен кредит предсрочно".

В края на март тази година Европейската комисия иска отпускането на заеми за закупуване на недвижими имоти в ЕС да стане по-отговорно. Кредиторите трябва най-сетне да гарантират правото на предсрочно погасяване на дълга, се казва в проектодирективата на ЕК.

94% от гласувалите в анкета на Investor.bg искат отпадане на наказателната такса при предсрочно погасяване на ипотечен кредит.

В момента наказателната лихва е до 4% от главницата на кредита. Рефинансирането с нов кредит се оскъпява допълнително от таксата за усвояване на новия кредит, обикновено от 1,5% от стойността му, както и от разходите за заличаване на старата ипотека и учредяване на нова.

Допълнителен разход е и сключване на застраховка в полза на новият кредитор, ако периодът на старата полица не е изтекъл, както и плащането на такси за разглеждане на документите на кандидат-кредитополучателя.

Така общите разходи по рефинансиране могат да достигнат почти 6% от стойността на кредита.

Наличието на таксата за предсрочно погасяване намалява конкуренцията между банките в областта на ипотечното рефинансиране и по-този начин поддържа по-високи лихви по вече отпуснатите жилищни кредити, възползвайки се от високата цена при смяна на банката кредитор.

Конкуренцията между банките е невероятна и тя е в полза на клиентите, споделиха банкерите в отговор на въпрос дали има либерализации, подобни на отпадането на наказателната такса, които може да повишат конкуренцията и да понижат цената за клиентите.

"Може би имате усещане, че в банките не се случва нищо, но банките са изправени пред редица предизвикателства и им трябваше време, за да ги формулират. Нека да ви спомена само част от тях. В годините на бума ръстът на кредита беше с 30-40%, но сега растеж на кредитният портфейл няма и няма генератор за печалба, като ще е нужен заместващ източник на тази печалба”, сподели главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов.

Банките имат 617 млн. лв. печалба през 2010 г., но при капитал от 10 млрд. лв., това означава, че генерират само 6,2% доход от капитала или нива, равни на това да държат парите си на депозит в България, а не да развиват банкова дейност, показва справка на Investor.bg.

Според Павлов банките трябва да реализират около 20% възвращаемост на капитала, за да са атрактивни, тъй като изискванията на инвеститорите са за поне 10-12% ниво на този показател.

Кристофор Павлов посочи още, че се движим към среда с повече регулации, а това означава по-голяма цена на услугите на банките.

Още новини за икономика и политика
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
9
 
! Отговори
Зайо преди 13 години
И как да си купя жилище без заем?? Сега ме чакат още 14 години, докато им изплатя на прошляците всички пари, да се задавят дано!! Само при нас лихвите ти режат главата от кръста, къде на запад има лихва по 10%?? Тук не те оставят да дишаш, как да живея нормално, когато всеки месец трябва да им кихам по 500лв.!
27
14
 
3
 
! Отговори
Фрънц преди 13 години
21-ви, кажи си брато тормозят ли те да си връщаш парите?! Ами ще те тормозят ми... като не си ПЛАЩАШ! Като си неграмотен или мързелив да работиш а разчиташ на далаверата! Обикновенния банков служител ли кара Бентли бе ,а? Цаврул е сина на ***! И недей да кълнеш, а си плащай борчовете! *** у Испания да теглиш кредит или в UK... там не само къщата щи вземат ами и в затвора ще лежиш! НАУЧЕТЕ СЕ ДА СИ ПЛАЩАТЕ ВЕРЕСИИТЕ И СЕ НАУЧЕТЕ ДА СИ ЧЕТЕТЕ ДОГОВОРИТЕ!Не съм чувал банка да дава пари на сила
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Банките защо изобщо имат хиляди такси за обслужване на кредитите, за обработка на документи и т.н. Нали банката дава пари на кредит и нейната печалба е лихвата която трябва да платиш при връщането на кредита. Прибавянето на разни такси по този процес за мен е жива наглост. Когато си купуваш сирене в магазина търговеца не слага отделна такса за разпечатването на касовата бележка, нали така?
25
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Няма начин след време лихварите да не свалят гащите, за да зарибят нови наивници. След 10, 15 или 20 години нова ипотечна криза, нова финансова криза и т.н. Колето се върти, светът колко кризи е видял, и колко човешки съдби са затрили банкерите. Но паметта на човек е къса и те на това разчитат. ММРЪСНИ ГАДОВЕ!!!!!!!!!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
маймуните ще чакат истинското намалениезатова сега вървят промоции за фиксирана лихва за 3-5 години, защото знаят, че след 3-5 години пазара ще е на много по-ниски нива, заради конкуренцията и нежеланието да се теглят кредити
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
само, че банките сами си отрязаха клона. Българина е толкова недоверчив по природа, че сега ще има да молят някой да вземе отново кредит.Единственото, което могат да предложат са вече лихви съобразими с Европа, защото никой няма да иска повече потребителски кредит. А съвсем скоро като започнат и масово да погасяват банките няма да имат шанс освен да подобрят условиятадори и в момента се вижда, че са несигурни - опитват с разни промоции на такси да хванат маймуни, но маймуните чакат истинскот
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За какво са ни банки?Банките са търговци ,чиято стока са парите.Хитро са си направили закон и само те имат право да работят така с тази стока(парите).Ако всички си разменяме пари помежду си без да ги ползваме банките,те ще изчезнат.
21
0
 
19
 
! Отговори
granik преди 13 години
Застраховката на имота в полза на банката се прави на 120% от стойността на кредита, а банките отпускат кредит средно до 80% от стойността на имота, в някой случаи и по малко,но за сметка на това целия имот е ипотекиран в полза на банката а не 80%. Дефакто застраховаш имота на 100% и го залагаш на 100%, а получаваш 80%.Докато го върнеш някога той ти излиза тройно, а вече се е амортизирал и струва по малко от колкото в началото. В крайна сметка печелят банките и застрахователите,но не и ти.
20
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Фръцльо, ти си голям ***, бе! Добре, че са всички тези наивници, дето теглят кредити, та и банковите мошеници да карат от Бентли нагоре. Така, че бай Кольо и да кара Х6, същите тези под различни форми ще му я вземат, а на лихварите Бентлито ще им се види малко. Ама мъжки *** един път се лъже. Моли се един ден да не ревеш ти, дето се правиш на голям разбирач. Ясно!?
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в испания лихва по ипотечен кредит Euribor +1.5=2.5-3% макс. В БГ лихва под 7% няма + знайни и незнайни такси + злоупотреба с пазарно положение (разбирай едностранна промяна на условията)аз да попитам за бг банките криза имаше ли - дори след 20% просрочия при кредитите те демонстрират 6,2% възвръщаемост (едва ли са я докарали до 6,2% от орязване на разходите)някой трябва да започне да задава неудобни въпроси на така наречените "топ банкери" (кавичките не са случайни)
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КАТО ЗАПОЧНА КРИЗАТА В ЦЯЛ СВЯТ ЛИХВАТА ПАДНА,ЗА ДА МОГАТ ВЗЕЛИТЕ КРЕДИТ ДА ГО ВЪРНАТ- Англия-0,4%,Германия-4%,Франция-5%,само тук скочи на 12-13%,и ЧСИ изхвърляха семейства с деца,възрастни до кофите с ***,а някои се оказаха и такива,които ще трябва да продължат да плащат независимо,че са им продали имота.БАНКЕРИ-ХАЙДУЦИ!!!За бога братя не взимайте заем от банка-ще изплащат и децата ви след вашата смърт,те не признават застраховка смърт.
17
6
 
4
 
! Отговори
Фрънц преди 13 години
Хладнокръвнииии! Ти си за пример - нямаш нужда, нямаш кредит! Хвала!Ама не ми казвай,че нямаш приятелчета теглили парички "за да си имат"! Относно лихвата... неграмотнико, вземи прочети малко как се формира тя в БГ, чувал ли си за "Country risk" и още една камара притурки които ни слагат от UK, когато дават парите на нашите банки... Построил Бай Кольо една кооперация и си купил X6-ца... класика! На заплатка съм да, що ти на кво си? Бизнесменче ли си?
16
0
 
5
 
! Отговори
Гого Идиото преди 13 години
Съгласен съм с номер 6. Ипотечните кредити в западна Европа са с много по-ниски лихви. И какво означава "такса усвояване"? Удържат ти 2,5% още при получаването на кредита, но не забравят да ти начисляват лихви върху тях все едно си ги получил.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Няма проблем назателната такса при погасяване на ипотечните кредити да отпадне, но банките ще компенсират това с друга такса". Само това изречение е достатъчно за да си наясно, че "банкерите" не използват мозък, а нагъната на руло крокодилска кожа. Освен това, както винаги съм твърдял, че са бавноразвиващи се. Това със таксите беше важно преди две години. Сега никой не им се връзва на кредитите.
14
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Не знам кой какви "кифтета" е ял от редовите български граждани, ама какви "кифтета" ядат в бюфета на Народното събрание, там където коват законите в защита на монополите и лихварите. Картелите са тези, които изядоха и душите на обикновените хора, наречени "роби".
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нашите банки взимат от европейските, те пък от американските, а американските от къде си взимат парите?
12
1
 
5
 
! Отговори
c0ldblooded преди 13 години
абе фръцльо смехурко мамин кви кюфтета бе клоун? Аз от повече от година нямам нито един кредит и нямам намерение да имам подобни отношения местните лихвари никога повече щото просто са ненаядни! От къде на къде лихвата по типичния потребителски кредит тук ще е 15% а в UK 7%? Ипотечните са в пъти по-зле! Ти кво да не си кредитен консултант на заплатка а?
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Победителите и богатите не ги съдят. Каквото искат, тока са правили и това ще правят банкерите, защото те са и едното и другото. А ние тук можем много мъдрости да пишем, но след това ще се наредим пред гишето им и ще платим колкото кажат..
10
0
 
9
 
! Отговори
! преди 13 години
Всъщност нормално е, след като нищо не е наред в тази държава, логично е и банките да са скапани. Ще теглим кредити от Франция и др. държави. Сега какво става - нашите банДи взимат ресурс от големите европейски банки на 2-3%, а на нас ни го отпускат на 10-12 ГПР, защото има какви ли не такси и глупости. Такса обслужване на кредит - % от кредита, а тая работа спокойно може да я свърши един екселски файл, отделно за 1000 лева таксата ще е да речем 10 лева, за 100 000 ще е 1000 а не пак 10.
9
13
 
5
 
! Отговори
Фрънц преди 13 години
Га ядохте кифтета не ривахте нали!? А сега "долни лихвари"