Ако се затруднявате с кредита, продавайте жилището!

45% от продавачите са се разделили с имота си заради финансови трудности
Обновена: 11 сеп 2012 16:47 | 13 сеп 2011 16:22,
99
Ако се затруднявате с кредита, продавайте жилището!
Снимка: архив, Булфото

Изплащането на жилищни заеми се оказва все по-трудна задача през последните 2 години, което доведе до ръст на продажбите на ипотекираните жилища.

Продавачите с финансови затруднения са се увеличили с над 20% през последните няколко месеца, показва анализ на компанията за недвижими имоти „Адрес“.

Продажбата днес е по-изгодният ход за онези, които не могат да погасяват кредита си.

„Хората, изтеглили кредит, който нямат възможност да погасяват редовно, разбират, че изчакването на продажбата не е оправдано финансово. Цените дори на най-атрактивните имоти се задържат, което означава, че стойността на обезпечението не се променя с времето, а задължението расте.

Така с всеки изминат ден тежестта на длъжника се увеличава, докато очакване за повишаване на цената на залога липсва. Затова съветваме тези продавачи да реализират имотите си сега, вместо да чакат”, заяви Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес“.

Политиката на банките в момента е да не бъдат агресивни със своите длъжници, което обаче води до натрупване на лихви. Така в един момент, когато банката реши, че кредитът трябва да се погаси, собственикът е притиснат и загубата обикновено е по-голяма.

Финансовите затруднения са причината за над 45% от продавачите за периода април – август 2011 г. да се разделят с апартамента си, сочат данни на компанията.

Затрудненията при погасяването на ипотечен кредит са накарали 24% от тях да продадат жилището си. Също толкова са решили да потърсят купувач за имота си поради трудности в погасяването на потребителски кредит.

Имотът е бил излишен за 36% от продавачите през това лято, а закриването на инвестиция е накарала около 13% от тях да пристъпят към продажба.

Най-активни и през летните месеци са били сделките в столичния комплекс "Люлин". По-голямата част от тях са били за двустайни и тристайни жилища и са били на стойност от около 620 евро на кв. м. Интензивен е бил пазарът на имоти и в "Надежда", където квадратният метър през лятото е струвал средно около 600 евро.

Сделките в този комплекс обаче са били за по-малки имоти – гарсониери и двустайни. За около 800 евро на квадрат пък са се продавали жилищата в "Манастирски ливади". С около 100 евро по-евтино са се сключвали сделките в столичния квартал "Младост".

Хората с трудности при изплащането на кредита си са продавали имоти главно над 50 000 - 70 000 евро, като обикновено става дума за двустайни и тристайни апартаменти. Има и немалко случаи за продажби до 50 000 евро за двустайни жилища.

Профилът на продавача, срещнал трудности при покриването на дълговете си, е на мъж между 31 и 40 години.

Не са малко и семействата между 41 и 50 години, които не са успели да се справят с връщането на дълговете по закупените тристайни жилища.

В същото време пазарът на жилищни имоти вече е стабилен. Търсенето се генерира основно от млади и средни на възраст купувачи, които се възползват от ниските цени на имотите, отчитат от компанията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: кредитжилищаимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
1
 
! Отговори
който знае преди 12 години
ако се затрудняваш с кредита- спри да го обслужваш изчакай да го извадят на търг и го купи чрез доверен човек на половин цена. Ще имаш същото жилище с двойно по ниска месечна вноска,както и удоволствиео , че си прецакал наглите банки.
98
0
 
1
 
! Отговори
гладният Брокер преди 12 години
Купувайте жилища, че наистина много огладнях. Предлагам луксозни нискокачествени жилища по 1800 евра квадрата, на зелено. Хайде че клиентите са на опашка наредени, ако не купиш днес, то утре ще е вече късно за горепосочената великолепна инвестиция... Като купите имот на зелено, може да ви се удаде възможност да завършите проекта със собствени средства. Това може да е ангажиращо, но е и супер комерсиално... Не е важно, че плащаш повече, важното е, че изглеждаш модерен. Купувай народе....
97
1
 
0
 
! Отговори
eko преди 12 години
nqkoi hora barkat evroto s leva.
96
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кредитите са висша форма на робство!!!
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По принцип би трябвало човек като купува имот при затруднено положение да може да го продава за да изчисти дълга си. Обаче в момента в нашата родина когато вземеш апартамент с ипотечен кредит връщаш малко повече от стойността на 2 такива апартамента, продажбата на единия не води до решаване на проблема. На практика изплащаш един апартамент за теб и един за банката, дори да продадеш твоя, ти трябва да продължиш да изплащаш този на банката :)
94
0
 
1
 
! Отговори
електорат преди 12 години
Мислех даизтегля кредит си продам и бъбрека и едната роговица на окото за да го върна много искам да помогна на банките
93
1
 
2
 
! Отговори
Sid преди 12 години
ДА БЕ ДА като ни викаха от една реклама.Смешни сте и никой не ви вярва.Май сте забравили надписа "Платено съобщение"
92
1
 
2
 
! Отговори
xXx преди 12 години
Dosta glupava i bezsmislena draskanica, DNES.bg!
91
3
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели, Никой в ЕС не ни приема на сериозно, заради Американският свръхлиберализъм на Дянков, който е пагубен за България и безумие за нормалните държавници в ЕС... Облагане само на депутатските безотчетни пари не стига, защото в България ИМА ПАРИ за нормални заплати и пенсий, и за УСКОРЕНО РАЗВИТИЕ НА ИКОНОМИКАТА, без да се застрашава макрофинансовата стабилност?Много е просто... - От американски СВРЪХЛИБЕРАЛЕН (високи косвени и ниски преки данъци), трябва ВЕДНАГА да преминем към европейски ДЕМОКРАТИЧЕН финансово-икономически модел на ДАНЪЧНО РАВЕНСТВО, като:1. Физическите лица да плащат еднакви подоходни данъци, здравни и пенсионни осигуровки, независимо дали произлизат от труд, доходоносна собственост или социални помощи, при това без таван за облагането2. Преките(за богатите) и косвените(за бедните) данъци се изравнят Сега съотношението им е 1:7, а такова чудо няма никъде в Европа!!!3. Заплатите да се повишат до нивото на реалната производителност на труда- Производителността ни е 27%, а заплатите 17% от средноевропейските БНП е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейските4. Печалбите се обложат по европейски- Данък печалба за миналата година е 2.2 милиарда..., значи декларираната печалбата е 22 милиарда... (а истинската е по-голяма, около 35 милиарда). Целият бюджет на държавата е 24 милиарда...!!! Следователно..., печалбите от ТРУД у нас, са фантастично високи, дори за представите на Американците, които междувременно на 2-ри август ПРАКТИЧЕСКИ ФАЛИРАХА - За инвестираната в България част от печалба данъка ДА СЕ НАМАЛИ на 5%...(за миналата година са реинвестирани само - 2 милиарда...)!- За останалата печалба данъка ТРЯБВА да е 37.5% (колкото са удръжките на физическите лица от труд) и да се удържа при източника(тук в България) - тогава в бюджета след тяхното инвестиране ще влизат поне още 10 милиарда, които сега се изнасят зад граница от честните частници!!!Защо да се увеличи точно данъка върху печалбата ли...? - Защото неинвестираната печалба е ЛИЧЕН ДОХОД и трябва да се облага с данъци и осигуровки както при всички нормални българи, а отделно от това, съгласно Чл.60 от Конституцията ни, таваните за облагане и осигуряване са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ!!! - Печалбата ТРЯБВА да се облага като личен доход и защото тя е направена за сметка на СЪЩОТО ТОВА общество, от позицията на ИКОНОМИЧЕСКИ ПО-СИЛНИЯ!!!
90
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хахахахаха на кои да ги продават бе днес бг :) на англичните ли :)
89
1
 
2
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
eha ,oligarsite depytatite shte vi dokarat i kolibi da jiveete ima vreme ,kato pochnat da vi sanirat apartamentite ili izteche resyrsa na blokovete ,spoko shte vi doide reda i na ostanalite.
88
1
 
1
 
! Отговори
И преди 12 години
Тия ,които са около 50 и живеят в три- или двустаен апартамент- продават и купуват нещо по-малко(гарсониера ,например) и покриват по-голямата част от заема с получената сума от разликата в продажбата.Още по-добре ,ако купят две гарсониери и дадат едната под наем,за да им помага при изплащането на кредита.Друг вариант е ,след като продадат апартамента ,да си купят селска къща -чист въздух ,градинка и т.н.,но трябва да пенсионери или да работят от къщи,или да са недалеч от града ,където е работата
87
1
 
22
 
! Отговори
АДРЕС преди 12 години
Преди ви карахме да теглите кредити и да купувате (за нас комисионна), сега ви караме да продавате за да се отървете от кредита(пак комисионна). Така се правят пари ребята, шаран до шараня.
86
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
80-82Разбирам пристрастността ти.Разбирам и че си заблуден(а също така глупав,завистлив,миризлив аутсайдер на прехода).Разбирам че ти е гот когато другите са "прецакани" макар и ти да си много повече прецакан дори от тях.Но повярвай,крайният резултат за такива като теб ще е плачевен а "онези" пак ще са си добре и ДОРИ много по-добре от колкото при предното правителство.Лузърите като теб ВИНАГИ са лузъри НЕЗАВИСИМО кой е на власт.Същото е и с УСПЕЛИТЕ.Те винаги са добре независимо кой упра
85
7
 
9
 
! Отговори
банкобойкотиращ преди 12 години
Стига сте се оплаквали от непосилните кредити и високите лихви,с които пълните гушките на банките и армията от банкови чиновници! Никой не ви кара насила да взимате заеми за жилища!В провинцията цените на апартаментите са десетократно по евтини и по джоба навсяко младо семейство,да не говорим за безценицата на която се продават изоставените къщи !
84
2
 
13
 
! Отговори
jj преди 12 години
1. Продаването на жилище тъкмо сега е страшно неизгодно, пазара може да се е стабилизирал, но изтеглените кредити са за по-високи цени;2. Кой е луд да си купува на 800 евро квадрата...? В БГ пазарни принципи все още не действат, това са безумни цени;3. Жилище се купува, с максимален кредит от 10 години - по-голям срок е признак за умопомрачение на купувачите. Ако сте младо семейство с доход от 3-4 хил. лв. месечно без налични 60% от стойността на жилището се загробвате, а вероятно и децата си.
83
7
 
7
 
! Отговори
АЛО преди 12 години
да ва открехна бе ***/ БСП ДАДЕ МАНГИЗИ А ГЕРБ ШЕ ВИ ВЗЕМИ ДУШИЧКИТЕ БЕ ОВЦЕ / ВЧЕРА И СЛАВИ ВИ ГО КАЗА / НО МАТРИЯЛА Е МНОГО ***/
82
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе 78 като си толкова отворен що не " изгинеш " ти Бойко? Нещо от рода много сме зле щото не протестирате. А ти кога ще протестираш с нас?
81
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каквито хората, такава държавата. Безхаберие при теглене на кредит, безхаберие при гласуване на избори, безхаберие при (не)плащане на данъци... Полицейско, партийно, парламентарно, президентско, лекарско, съдебно безхаберие... Безхаберие наред...
80
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПЪЛНИ ПРОСтОТИИИ СИ НААКАЛ!Не е виновен Борисов, че банките БЯХА ИЗТОЧЕНИ през 1996та!!!!Не е виновен Борисов, че банките дават кредит само ако дадеш 10% на кредитния съвет!!!Не е виновен Борисов, че АКО ВЪРНЕШ ПРЕДСРОЧНО КРЕДИТА представете си - ПРЕДСТАВЕТЕ СИ- - ДЪЛЖИТЕ "ГЛОБА" 5% от сумата на кредита!!!!това е узаконено МАРОДЕРСТВО, продължаващо вече 20(Д В А Д Е С Е Т)години!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!