Готвят ново презониране на София

То ще засегне 15% от собствениците на имоти
Обновена: 11 сеп 2012 16:51 | 13 юни 2012 22:00,
120
Готвят ново презониране на София
Снимка: архив, БТА

Столичната община предлага ново зониране на части от града, като в някои от случаите ще има поетапно въвеждане за десетгодишен период, съобщи заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Според изготвения проект презонирането ще засегне около 15 процента от собствениците на имоти в София -близо 174 хиляди от общо 1,17 млн. собственици.

Според изчислените варианти за финансовия ефект на бъдещото презониране преминаването от една зона в друга ще доведе до около 30 лева увеличение на данъка за недвижим имоти при панелно жилище от 60 кв. м, а при ново строителство - около 40 лева за същия размер жилище.

Няма да има промяна в големите жилищни квартали "Младост", "Надежда","Люлин", "Дружба" и други.

За сметка на това район Оборище например ще премина от трета в най-скъпата - първа зона. Голямо завишаване на данък сгради ще има и в района на Централна и Сточна гара, които ще преминат от четвърта в първа зона.

В една от обхванатите зони - "Горна баня", ще има намаление на данъка с около 40 лева за 60 кв. м имот "ново строителство".

Заместник-кметът посочи, че основата за предложенията са били направените инвестиции в последните 12 години, както и законовите постановки от приетия през 2007 година Закон за устройство на територията в Столичната община.

Той не се ангажира със срок за влизане на промените, като посочи, че първоначално те ще бъдат представени широко и обсъдени с максимално много хора.

Заместник-кметът припомни, че зонирането на София е извършено през 1998 година. От 2001 година досега публичните инвестиции са надхвърлили 2,5 млрд. лв., а София е нараснала с близо 200 000 души или представлява 18,5 процента от населението на страната.

През март миналата година скандал с данъчно презониране на столицата доведе до оставката на предшественика на Дончо Барбалов Минко Герджиков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: Софияпрезониране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И като ми вдигнат данъка какво? Ще станат ли улиците с по-малко дупки? Ще стане ли градът по-зелен? Не, нали!!! Обаче да скубят хората могат! Зимата си изпотрошихме краката по замръзналите стълби на подлезите, лятото си изпотрошихме колите в ямите по улиците, обаче гжата ще вдига данъците!
71
0
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Презониране е термин, който ГЕРБ употребяват вместо истинският термин - повишаване на данък сгради и такса смет. При едно презониране горе-долу колкото райони минават в по-скъпа зона, толкова имоти отиват в по-евтина зона, но това и през ум не минава през главиците на ГЕРБ.
70
5
 
4
 
! Отговори
777 преди 11 години
Я ти първо си изчисти гумените *** от оборската тор,изтупай си вълнените потури ,нахрани кокошките и козите и чак тогава мисли за софиянците!
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали искахте даскалицата за кмет? - Ами ето ви я! :))))) Ха ха хаха!! Народ с преобладаващо идиотско население!
68
1
 
16
 
! Отговори
Софиянец от "пр преди 11 години
жен" квартал.У-у-у-у-у-у-у-у! Махайте се всички от общината! Няма да ви плащам никакви данъци! Ще има да вземате. Ще спечелите следващите избори само ако ги фалшифицирате, както направихте през миналата есен, между впрочем.
67
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По принцип не бих имал нищо против, но само по прнцип. Защото в момента аз плащам над 600 лв за апартамента и нито улиците и тротоарите са ни по-чисти, осветени и здрави, нито *** се събира по редовно, нито места за паркиране има, нито детски площадки и градинки със зеленина, пълно е с бездомни и домни кучета серящи навсякъде и още, и още куп неевропейски гледки, за това при така създадените условия съм против да плащам повече!
66
1
 
15
 
! Отговори
Борисов преди 11 години
Важното е, че от време на време пускат някоя платена статистика, че видиш ли кметицата имала 70% одобрение от столичани! Аз не знам някой да не я мрази и да дава мило и драго да се разкара по-бързо.
65
0
 
17
 
! Отговори
наглост преди 11 години
то бива наглост, ама тяхната няма край... живеем в пълна ***, те ще вдигат данъците. Оборище ще станело първа зона. ама Оборище не е само около докторската градинна а и около гара Подуене - каква първа зона какви пет лева . Тия нямат срам. Ядат ни кучета, грабят ни ***, няма едно място за паркиране, дупка до дупка, шум и мръсотия, прах и кал до шия... ще вдигат данъците... айде да се вдигат всички в куп и ДА ГИ НЯМААААА
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
иии отново включване от гръмналия бойлер (в тръстика).....
63
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като ми вдигате данъка на имота в престижната зона, ще оправите ли престижната канализация и ще сложите ли поне няколко престижни кръпки на улиците, по които стигам до имота си?може ли на пет минути път пеша от НДК да се нуждая от високопроходима техника за да се прибера в къщи?
62
0
 
18
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ДРУГО СИ Е ПИЧОВЕ, ДРУГО СИ Е...!- ИЗОБЩО НЕ Е ВСЕ ЕДНО ДАЛИ КУЧЕ ЩЕ ТИ ИЗЯДЕ... В РАЙОН ЧЕТВЪРТА... ИЛИ ПЪРВА ЗОНА...- ПЪРВА Е КЪДЕ, КЪДЕ ПО ПРЕСТИЖНА...И ОЩЕ... КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ С ФАКУЛТЕТО И НЕЗАКОННИТЕ ГЕТА... ТАМ КАКВИ ДАНЪЦИ ПЛАЩАТ БЕ ФЪНДИ... ИЛИ ГИ ВОДИТЕ ЧЕ ПОЧИВАТ НА КЪМПИНГ...- А МИРИЗМИЧКАТА... ВЪВ ФАКУТЕТО Е МНОГО ПРЕСТИЖНА... ПЪРВА ЗОНА Е ВСЕ ПАК...
61
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
гарантирано от герб.
60
0
 
19
 
! Отговори
Колю преди 11 години
Как може по улиците да ни ядат кучета, а те данъци ни искат?! Че и ги увеличили били???
59
1
 
21
 
! Отговори
Николай преди 11 години
Фандъкова да си подава оставката. Втори старец го изяждат кучетата в поверения и град. Как може да е толкова нагла?! То бива любов към парите, ама това нейното вече е психопатия. И да върне тя лично милионите които подариха на Екоравновесие и прочие схеми за източване на общината!
58
1
 
24
 
! Отговори
Народе?????? преди 11 години
Колкото и да съм против теориите за конспирацията, няма обяснение за всичко, което става у нас след 1989 година, освен да се работи по някакъв много зловещ и невещаещ нищо добро за народа ни план. Не е възможно всичко, което се прави, да се обръща срещу интересите на обикновените хора. Не е възможно така ефективно да се съсипе всичко- и икономика, и промишленост, и здравеопазване, и наука, и образование! Ще се пробудим ли скоро и ще поискаме ли сметка или ще досъсипем хубавата си родина?
57
1
 
19
 
! Отговори
анатема преди 11 години
Тая още ли не е в затвора за убийство по особено мъчителен начин? Кога прокуратурата ще се самосезира за изядените от кучета хора? Нека и тежи на съвестта на нея и родата й!!!!
56
0
 
24
 
! Отговори
НФБ преди 11 години
Хайде задружно да честитим на патерица рождения ден на дон боко с една цветуща май....а
55
0
 
23
 
! Отговори
НФБ преди 11 години
след шоковите нови цени на тока на газа на водата на данъците на застраховкитеГерб накрая реши да понижи заплатите като компенсация на стадото и да ги вдигне на управляващите!е това е да си политик с висок рейтинг!Проблема не е фандъкова! Проблема е дон боко!
54
3
 
9
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Комунопитеците,изядоха камъните през1997,маи като гледам на къде върви работата,ГЕРб-рите,вървят по техния път,но имат различни реакции.***,като пукне пушка",излизат на улицата и солидарно ядат бои,и се чувтват щасливи,величаят се и се възхваляват,колко са гламави.Но ГЕРБ,ги задминаха,пукне ли пушка",Боко и Цецо се скриват и пращат смешниците,на амбразурата.Не съм се замислял за реакцията на фюрера Волен,но заслужава ли изобщо.
53
0
 
16
 
! Отговори
факт преди 11 години
Гласувахте за мутри и за техните ***...сега ще търпите РЕКЕТА ИМ...ФАКТ