Готвят ново презониране на София

То ще засегне 15% от собствениците на имоти
Обновена: 11 сеп 2012 16:51 | 13 юни 2012 22:00,
120
Готвят ново презониране на София
Снимка: архив, БТА

Столичната община предлага ново зониране на части от града, като в някои от случаите ще има поетапно въвеждане за десетгодишен период, съобщи заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Според изготвения проект презонирането ще засегне около 15 процента от собствениците на имоти в София -близо 174 хиляди от общо 1,17 млн. собственици.

Според изчислените варианти за финансовия ефект на бъдещото презониране преминаването от една зона в друга ще доведе до около 30 лева увеличение на данъка за недвижим имоти при панелно жилище от 60 кв. м, а при ново строителство - около 40 лева за същия размер жилище.

Няма да има промяна в големите жилищни квартали "Младост", "Надежда","Люлин", "Дружба" и други.

За сметка на това район Оборище например ще премина от трета в най-скъпата - първа зона. Голямо завишаване на данък сгради ще има и в района на Централна и Сточна гара, които ще преминат от четвърта в първа зона.

В една от обхванатите зони - "Горна баня", ще има намаление на данъка с около 40 лева за 60 кв. м имот "ново строителство".

Заместник-кметът посочи, че основата за предложенията са били направените инвестиции в последните 12 години, както и законовите постановки от приетия през 2007 година Закон за устройство на територията в Столичната община.

Той не се ангажира със срок за влизане на промените, като посочи, че първоначално те ще бъдат представени широко и обсъдени с максимално много хора.

Заместник-кметът припомни, че зонирането на София е извършено през 1998 година. От 2001 година досега публичните инвестиции са надхвърлили 2,5 млрд. лв., а София е нараснала с близо 200 000 души или представлява 18,5 процента от населението на страната.

През март миналата година скандал с данъчно презониране на столицата доведе до оставката на предшественика на Дончо Барбалов Минко Герджиков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: Софияпрезониране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
5
 
! Отговори
dgd преди 11 години
na vsi4ki ni PISNA da vi pla6tame vsi4ki razhodi DAMI i GOSPODA "opravlqva6ti"s pojelaniq da vi hva6tat i vas zakonite koito gi izmislqte.....balgarite sme takiva 4e 6te vi debnem..........................
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз колко ще плащам?Живея и минавам по каймакчалан .Сутрин онея от нсо ми удрят по колата и ми кривят ламарините,ама защо?Не се буди алкохоличката ли ?
30
0
 
24
 
! Отговори
От Канада преди 11 години
Хахаха и са кво, Централна гара ще се води в центъра ли? :D *** зухавите хора. Само гледат как да крадат горкия народ. Който пък е толкова ***, че се натиска и продължава да им киха :D Много си ми е добре далеч от тая ***, препоръчвам ви и на вас да се махате по-бързо. Щото по-добре няма да стане скоро. А веднъж се живее. Само за протокола - чисто нов и обзаведен тристаен в Северен Ванкувър е по-евтин от стар тристаен със същата квадратура в Лозенец. Изводите си ги правете сами.
29
0
 
14
 
! Отговори
Емо преди 11 години
дърта ***, не се ли оядохте вече в тая община? Нали нямаше да вдигате данъци? гнусни лапачи, кой вдигна данъка МПС с 20-30 % като спечели общинските избори? ГЕРБ. Затова на следващите избори, къш.
28
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само така маце-мачкай наред-тези софиянчета те избраха -да не ти пука-напред и събирай им паричките..така се управлрява!!!!
27
1
 
30
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Не е ли редно вече дружно да спрем да плащаме?
26
1
 
23
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
***!Да ви презонират в Орландовци всичките барабар с Винету!
25
0
 
11
 
! Отговори
Бойко преди 11 години
Коя бе тази на снимка .....
24
0
 
19
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Каквото и обсъждане да направят , то вече е решено . ЧЕСТИТО ПОРЕДНО ПРЕЗОНИРАНЕ !
23
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** сте, *** и ще си умрете !Всички ви излъгаха. Волен бил луд. Еми като е луд, ПЛАЩАЙТЕ ТИКВИ ПРАЗНИ !Само АТАКА може да ни оправи.
22
3
 
16
 
! Отговори
Глутница кучета преди 11 години
България свободна от хора! България на кучетата!Не на страха!
21
1
 
21
 
! Отговори
Дороти преди 11 години
Цецо каза че сме я избрали,честно:)
20
2
 
30
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Плюете по тая ***, а защо допуснахте пак да стане кмет?
19
0
 
5
 
! Отговори
do 14 преди 11 години
- nqma da ima zona 1 - kade q vijda6?
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
a Reduta, deto ima glutnici ku4eta i dnes be6e razkasan 4ovek, v koq zona 6te bade?- v edna ot nai-prestijnite :)))da vi imam darjavata...
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
повече данъци, повече южни дъги. за секи по нещо, мяууууу........
16
1
 
5
 
! Отговори
Вожда преди 11 години
И 1000лв на квадрат да станат данъците? Пак ще има, бильетите за митрото и скъпо и,но ша устаним тук....
15
1
 
19
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
Всички там за един месец вземат колкото наз в "провинцията " за три месеца. ТИ СИ НЕГРАМОТЕН. КАК ИСКАШ ДА ВЗИМАШ ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ МЕН, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ПИШЕШ - "НАЗ" ?КАК ИСКАШ ДА СИ ПО-БОГАТ ОТ МЕН ?
14
2
 
39
 
! Отговори
ан преди 11 години
ЕТО ТАКА СЕ ПЪЛНИ БЮДЖЕТ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ. СЕЛСКИТЕ ТАРИКАТИ КОГАТО ДОЙДОХА В СОФИЯ ПРЕСКАЧАХА ТРАМВАЙНИТЕ ЛИНЙИ ДА НЕ ГИ ХВАНЕ ТОКА А ВИЖТЕ ГИ СЕГА КАКВИ ТАРИКАТИ СТАНАХА. А ВЪВ САМОКОВ КОГА ЩЕ ПРАВИШ ПРЕЗОНИРАНЕ ДРУГАРКО УЧИТЕЛКЕ? 18 ПРОЦЕНТА СА БИЛИ В СОФИЯ. А КОЙ НАПРАВИ ТАКА ЧЕ СОФИЯ ДА СТАНЕ БЪЛГАРИЯ. АМИ НАЛИ ТАКИВА КАТО ТАЗИ СЕЛСКА ТАРИКАТКА. УНИЩОЖИХА ПРОИЗВОДСТВАТА В ПРОВИНЦИЯТА И ХОРАТА ОТ НЕМОТИЯ ДОЙДОХА В СОФИЯ.
13
2
 
22
 
! Отговори
ЗОНЧО СТАЛКЕРОВ преди 11 години
В СОФИЯ ТРЯБВА ДА ИМАИ САМО ДВЕ ЗОНИ - ЗОНА 1 - С УЛИЧНИ КУЧЕТА И ЗОНА 2 - БЕЗ УЛИЧНИ КУЧЕТА.СЪОТВЕТНО ДАНЪКА ДА Е: ЗОНА 1 - 0 ЛВ. ГОДИШНО И ЗОНА 2 - ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ ОБЩИНСКИЯ БЮДЖЕТ СОЛИДАРНО РАЗПРЕДЕЛЕНА МЕЖДУ ГРАЖДАНИТЕ, КОИТО ЖИВЕЯТ ТАМ. СМЕСВАНЕТО НА ЖИТЕЛИТЕ НА ДВЕТЕ ЗОНИ ДА СЕ ЗАБРАНИ СЪС ЗАКОН.