ГЕРБ и БСП: Пускаме референдума на Слави!

Те са "за" мажоритарен избор и намаляване на субсидиите
9 ное 2016 12:07, Екип на Dnes.bg
224
ГЕРБ и БСП: Пускаме референдума на Слави!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

ГЕРБ и БСП обявиха подкрепа за резултатите от референдума на Слави. Така независимо дали е под или над бариерата за задължителност, парламентът се готви да приеме решенията от него - въвеждане на мажоритарен избор за депутати и намаляване на партийната субсидия.

Още по темата

"Обсъждаме варианта референдумът да бъде подкрепен. Той е подкрепен от три и половина милиона души. Мажоритарният елемент е хубаво нещо", каза шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той припомни, че при едни от последните промени в Изборния кодекс от ГЕРБ са предлагали смесена избирателна система - мажоритарна и пропорционална. От БСП обаче били против. 

"Оттук-нататък трябва да се съобразяваме с тази форма на пряко допитване", каза още Цветанов. 

Той обясни, че все още няма политическо решение за подкрепа на референдума, но това са общите настроения в ГЕРБ. Той обясни, че партията им ще подкрепят и намаляване на държавната субсидия, но след анализ. 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията й ще внесе предложения по трите въпроса за промени в Изборния кодекс. Тя също обясни, че БСП отдавна иска мажоритарен избор.

"Първата промяна за мажоритарен избор беше на БСП и то преди години", каза шефката на социалистите. 

Нинова каза, че субсидиите на партиите трябва да се намалят. "Ще бъдем конкретни за това колко трябва да бъдат в предложенията си", каза още червената лидерка.

"Какъвто и да е рискът за партиите, в момента е важен вотът на хората. Или ги чуваме, или следващият им сигнал ще е фатален", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
14
 
! Отговори
Край преди 7 години
Особено ме кефи Цв.Цв с неговия хубав "мажоритарен елемент" МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ в два тура долнопробен физкултурник такъв. мажоритарния ти елемент вече сме го пробвали - за нищо не става.
65
0
 
1
 
! Отговори
Серьожа преди 7 години
До Реалиствъв виртуалната реалност файтоните теменужени летят, летят... до звездите чак.
64
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първанов беше архитект на тройната коалиция и на квази-мажоритарната система от 2009 година, но Слави стана ахитект на мажоритарната система от 2016/2017 година. Има да го псуваме.....
63
0
 
9
 
! Отговори
Край преди 7 години
Искам партокрацията да вземе да се офлянква и в парламента да почната да омармаладват волята на хората и ДА ВИДЯ НАРОДА НИ ГНЕВЕН.
62
1
 
2
 
! Отговори
кеф преди 7 години
ало, глухия *** Крайчо, ГЕРБ и БСП са отметнали "ДА" на референдума.е.ати албанските реотани сте зрителите на шоуто!
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а Като паден БСп нещата ще се обърнат - 130-140 места за Герб, 20-30 за БСП, 30 за ДПС и остатъка за патриотите (до 30 места)
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От сега нататък бих участвал само по тези въпроси.. промяна на изборния кодекс и въвеждане на дистанционно гласуване.
59
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Признаят или не ,времето и на двете партии изтича !
58
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До избори Глупости референдума на хитрия учиндолец работи само и единствено в полза на БСП и помияра Радев с дебелата слоница Йотова.
57
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изводът е *** - Скоро тия дето подкрепиха референдума за мажоритарен вот ще разберат, че жестоко са прекарани. Най-добрата отплата за глупостта е бедността!
56
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сега като внедрят Мажоритарната система БСП ще има около 140 депутата, Герб около 40, Патиротите около 30 и 10 - за марешки. И ще стане много забавно.
55
0
 
9
 
! Отговори
Референдум преди 7 години
ГЕРБ и БСП - Дойдохме си на думата
54
1
 
20
 
! Отговори
избори преди 7 години
Това дали мажоритарни избори биха произвели по-лош и мутренски парламент не е ясно отсега. Обаче е напълно ясно, че ГЕРБ сега обещава че ще подкрепи референдума само и единствено за да привлече гласоподаватели за 2-рия тур на президентските избори, т.е. за Цачева. Не бъдете наивни.
53
1
 
18
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Хах .Нито на ГЕРБ им се иска нито на БСП , нито на останалите в парламента но доста ги е страх от Българския народ и се съгласяват с него!Власт на народа!
52
10
 
12
 
! Отговори
Край преди 7 години
Пишещите против мажоритарни избори или са простоватички или са платени или са се облагодетелставили от "Прехода" и им се иска агонията да продължава.
51
0
 
5
 
! Отговори
гласувал ня референ преди 7 години
Не ща подаяния от парламентарни мишоци.
50
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А електронното гласуване кога?
49
1
 
15
 
! Отговори
Yakov преди 7 години
Никога в България не имало Демокрация. Имало е "Охлокрация". Древногръцкият историк Полибий определя охлокрацията в своето произведение "История" като продукт от действията на демагозите. Описва тази форма на управление като като: "Тирания на необразованата и манупилираната тълпа". Когато демокрацията се характеризира с беззаконие и насилие, с течение на времето, се превръща в охлокрация. Според теорията за кръговрата на политическите системи, към която Макивели също се придържа, охлокрацията е най-лошата сред останалите форми на управление, последен стадий на упадък на властта. Полибий описва
48
4
 
3
 
! Отговори
367875 преди 7 години
Как не ... Тиквата е заедно с чалгаря
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даже късно се усетиха, то те са най-печеливши от тая схема.