Мирише ли на голяма коалиция между БСП и ГЕРБ?

Първан Симеонов: В нов парламент – ГЕРБ с по-устойчиво мнозинство
Обновена: 14 ное 2016 15:22 | 14 ное 2016 13:52, Анисия Иванова
178
Мирише ли на голяма коалиция между БСП и ГЕРБ?
Снимка: БТА

ГЕРБ продължава да е доминираща партия и според резултатите, и според политическата логика. Данните от президентските избори трудно могат да се сравнят сега с тези от едни бъдещи парламентарни избори, където основна роля ще играе партийният вот. Това коментира социологът Първан Симеонов в "България сутрин".

"На първия тур за ГЕРБ излязоха около 1,2 млн - 1,3 млн. души, а на втория тур може би повечко. В първия случай само 50-60 на сто от тях подкрепиха Цецка Цачева, а във втория тур стигна до 80%. Но това пак не е партиен вот", отчете Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

"Вотът на Румен Радев фокусира не просто БСП. БСП може би даде около 700 или 800 хил. гласоподаватели. На втори тур се определят около 1 млн. души. Но водещ е кандидатът. Поне 2/3 от гласувалите за Каракачанов гласуваха и на втори тур и 2/3 дадоха гласа си за Радев. Близо 60% от гласувалите за Марешки гласуваха и на втори тур - близо половината от тях дадоха гласа си за Радев", добави той.

Още по темата

Гласоподавателите на Трайчо Трайков са гласували наполовина, а между 20 и 25 на сто от тези, които са казали, че на миналите избори са гласували за ГЕРБ, сега са дали гласа си на ген. Радев, отчете още социологът. По думите му на втори тур са излезли и между 6 и 7 на сто, които не са гласували на първи, но и те са избрали кандидата на БСП.

В един нов Парламент няма да е толкова неудобно за ГЕРБ, където се виждат няколко субекта, с които партията ще може да направи по-устойчиво мнозинство, прогнозира Симеонов. Според него обаче и БСП биха имали много по-добър резултат, както и "Обединените патриоти". Прекрасен резултат би имал Веселин Марешки, заяви той като добави, че и новият проект на Радан Кънев също е интересен.

"Винаги е стояла перспективата за голяма коалиция, но в средносрочен план винаги мирише на голяма коалиция между БСП и ГЕРБ, но сега БСП е с ново самочувствие. Въпросът е какво ще правят с избирателната система и ако се тръгне към мажоритарна избирателна система от два тура, това фаворизира големите партии", заяви Симеонов.

Слави Трифонов за момента си играе картите много мъдро, отбеляза социологът. По думите му към момента Трифонов не се полакоми да влезе на тези изборите, въпреки че ако го беше направил можеше и да е президент в момента.

"Второ - сега играе мъдро и струва ми се заради това не хуква да прави партия, защото това ще означава бързо да осребри народното недоволство и ще го обезсмисли", добави Симеонов.

Вече сме в политическа криза, смята той. Според него ситуацията е преиграна, защото това са били просто избори за смяна на президент.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обединението между БСП и ГЕРБ сигурно ще доведе до нова ,истински дясна,политическа сила.
119
1
 
5
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Нека да има таква коалиция. АКо е за доброто на БЪЛГАРИЯ. Стига сме се деляли.
118
1
 
5
 
! Отговори
Ветпром преди 7 години
До Фен на бспВълкът козината си мени но нрава не!БСПи принципи? Шансът е,колкото на глух да стане диригент.
117
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боцко , не може само да строиш магистрали и да крадат/деш/..... само ти и твоите хора, трябва да има за всички.Дори малко ,но хората да могат поне да задоволят своите най-обикновени ежедневни човешки потребности. Ноооо лаком rъз глава затрива и кръв сее рее.
116
0
 
3
 
! Отговори
Тъпанар преди 7 години
До Фен на бспНадявам се ти, който си пишеш това да си поне 60 годишен и бивш кадър на ДС или поне отроче на бивши кадри на ДС, защото ако не е така, просто си за съжаление! Ама дори и да е така - СЪЖАЛЯВАМ ТЕ! (най-добре с бухалка - и без това няма да има какво да се счупи)
115
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МИРИШЕ И ОЩЕ КАК. ТА ТЕ СА СИ ОТ ЕДНО И СЪЩО КОТИЛО И СЕГА ИМ ТРЯБВА ФРОНТ СРЕЩУ НАРОДА. ДА СЕ ЗАЩИТЯТ ,ДА ЗАЩИТАВАТ ОТКРАДНАТИТЕ МИЛИОНИ ,ЗАЩОТО БЯХА ЕДНАКВО КРАДЛИВИ И ВСЕКИ ОБИКНОВЕН БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ,КОИТО НЕ СЕ Е ОБЛАЖИЛ ОТ ВЛАСТТА ЩЕ ВИ ГО КАЖЕ. ВСИЧКИ СТЕ КРАДЦИ И БЪЛГАРИЯ ЗАТЪВА ВСЕ ПО-ВЕЧЕ .
114
1
 
2
 
! Отговори
Teo преди 7 години
... това е все едно Израел да признае Палестина за суверенна държава, а Палестина да каже от утре Хисбула я няма. Но ... в нашия политически живот няма да се учудя на нищо, тук нещата следват собствени закони, неподвластни на логиката.
113
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искате двуполюсен модел, то сега е времето да трупате ПОЗИТИВИ, НЕ НЕГАТИВИ!!!
112
3
 
7
 
! Отговори
ако преди 7 години
е за всеобщо добро, по-добре коалиция и разумни действия, отколкото самовлюбени изцепки!
111
1
 
22
 
! Отговори
Чичо преди 7 години
Почервеня на баба ви хвърчилото! Хората гласуват наказателно, толкова ли не е ясно?! Бойко залъгва с магистрали и саниране, ама хората виждат как дръпна 16 млд , страдат от тъпотиите в здравната система - да не говорим, че ни третират като престъпници с тези пръстови отпечатъци! И сляпото подписване на СЕТА и ТТИП, без капка мисъл за българския производител...
110
5
 
5
 
! Отговори
обективно преди 7 години
До Фен на бспа бе вие направихте дебелото дяволе Пеевски шеф на ДАНС, за власт и пари ще сключите сделка със всеки.
109
1
 
5
 
! Отговори
Ivan преди 7 години
Мирише ми на кюфтета сядам да ям ...
108
22
 
5
 
! Отговори
Фен на бсп преди 7 години
Миришат ви гащите! Това никога няма да се случи! БСП никога в историята си не е подменяла вота на хората и никога не е сключвала сделки с дявола!Нашата председателка много ясно каза снощи: Борим се за първа политическа сила и юнозинство никакви безпринципни коалиции повече!
107
1
 
26
 
! Отговори
mehmed-bilyal преди 7 години
Министър Танева снощи беше надрусана или пияна, радваше се, че няма да я разследват за отпунати пари за проекти за тръни и бурени за младежи от ГЕРБ , като Павел Наковски. Който си е нагляр.На хората им писна и за това загубиха и изборите.
106
0
 
12
 
! Отговори
Врели некипели преди 7 години
Първан е едно плямпало. Нито им бяха верни прогнозите, нито изводите.
105
7
 
31
 
! Отговори
аромат преди 7 години
След ББ и ЦЦ нищо не може да ни стресне. Ще го преживеем.
104
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всякакви коалиции приемам само дпс да не са вътре,щото техните интереси нямат нищо общо с нашите,който се хване с тях ще загуби собствените си последователи
103
0
 
8
 
! Отговори
НЕлюбопитен преди 7 години
До любопитенПо-добре ли ще се почувстваш, ако ги отразят? Каква ще е полезната информация за теб? Какви ползи ще имаш от това? Замислял ли си се?Надали! Според мен просто си злорадстваш, но не виждаш очевидното. към днешна дата нямаш алтернатива. Пъло е в БГ с провалени политици в България, които обаче не си отиват, а всички остават на масата. Сякаш им се полага вечерята, която съм искал да прекарам с жена ми.
102
0
 
20
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Малко ни бяха гнусните пазарлъци със човека от Мадрид,та пак същото ...
101
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мирише, мирише. Направо смърди, вони, не се диша!