"Галъп": Седем влизат в НС, ако вотът е днес, първи са ГЕРБ-СДС

Доверието в правителство и парламент - като в края на мандата "Орешарски"
328
"Галъп": Седем влизат в НС, ако вотът е днес, първи са ГЕРБ-СДС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако изборите бяха днес, седем са формациите, които биха попаднали в парламента, като за две от тях кампанията ще е решаваща.

С 25,8% от онези, за които може да се очаква да гласуват и са решили за кого, ГЕРБ и СДС са на първо място, следвани от БСП с 21,9%. "Има такъв народ" е с 13,1%, а ДПС е близо – с 12,4%. "Демократична България" е със 6,8%, формацията около Мая Манолова с 4,7%, а ВМРО е с 4,2%.

Данните са от представителните за пълнолетното население на страната проучвания от независимата изследователска програма на "Галъп интернешънъл болкан", провеждани "лице в лице" всеки месец. Последното е сред 1011 пълнолетни българи между 4 и 12 февруари.

При последните две формации кампанията ще е решаваща за шансовете да са в Народното събрание. Такива шансове може да получи и коалицията Воля-НФСБ. Обобщеният резултат на изричните споменавания на двете партии е 2,7% потенциален вот, но тепърва трябва да се види дали обединението на двете партии ще даде и бонус или напротив. Теренът на изследването нямаше как да улови това, уточняват социолозите.

С над процент в борбата влиза "Възраждане", близо около един процент се движат и формации като АБВ, "Атака" и партията на Цветан Цветанов. При всички подобни партии и коалиции решаваща ще е кампанията и не са изключени изненади. Има и редица други формации в десетите от процента.

Разбира се, данните са моментна снимка и не са прогноза за изборен резултат. Най-трудно за прогнозиране ще бъде участието. Данните в средата на февруари позволяват да се изчисли, че около 2,9 милиона души биха гласували, ако изборите са сега. На фона на условния предварителен избирателен списък това е около 43%. Това е по-малко от активността в миналите избори, но отново следва да се напомни традиционната неяснота около избирателните списъци.

Правителството завършва мандата си с нива на доверие от 19% и недоверие от 69%. Парламентът има доверие от 14% и недоверие 73%.

Двете институции са успели донякъде да преодолеят щетата по образа си от лятото и есента. Това "наваксване" обаче не е голямо и на фона на нивата на доверие в кабинета и Народното събрание в последното десетилетие, сега сме свидетели на едни от най-ниските, посочват социолозите.

Последните месеци показаха нива на популярност на двете институции, които за последно бяха засичани в края на мандата "Орешарски".

В този мандат армията имаше ръст на доверието, за да достигне в началото на тази година до най-високото в последните десетилетия ниво от 54% доверие, при 28% недоверие. В края на този мандат полицията също завършва на плюс.

Традиционно при нея нивата на доверие и недоверие са сходни – около 40-50%. На фона на много други институции у нас, това е добър атестат. В последния месец доверието там е 54%, а недоверието е 36%.

Данните са от вълните на изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ на ежемесечна база. Последните две вълни на изследване са съответно между 4 и 12 февруари (1011 души) и 7 и 15 януари (1010 души) по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутри вън!Оставка, съд и затвор и без повече приказки!
173
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 177. Хе-хе, това ли е обикновено? Нещо си се объркал май.
172
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 172И БКП ПЕЧЕЛЕШЕ ИЗБОРИТЕ НО ВЕЧЕ НЕ ПЕЧЕЛИ ХАХАХАХАХА
171
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БСП са гад.иниГЕРБ ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ 2013 ГОДИНА!!!!!!!!!!!!! БОЙКО СЕ РАЗРЕВА И ИСКАШЕ ДА СЕ ВЪРНЕ НА ВЛАСТ, ЗАБЛУДИ ХОРАТА И ТЕ МУ ПОМОГНАХА.. ПОСЛЕ ГИ ИЗЛЪГА
170
10
 
5
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Народа няма да гласува, истинските резултати на всички партии са 5% 10% а това,че им дават около 20% са купени гласове и надписани протоколи, важното е ,че 70% от народа няма и да отиде да гласува за никой, единствения вариант някой да иде да гласува е да обещаят безусловен базов доход на всеки навършил 18 години и да вдигнат всички пенсии и заплати двойно,тройно и тнт а това не се случва вече 1 година
169
14
 
7
 
! Отговори
До 172 преди 3 години
2013 година - слъжебен кабинет назначен от Плевнелиев (ГЕРБ)2014 година - служебен кабинет назначен от Плевнелиев (ГЕРБ)2017 година - служебен кабинет назначен от Плевнелиев (ГЕРБ)Те така ГЕРБ печели изборите ....
168
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ ПАРТИЯТА НА ЧЕРВЕНИТЕ БАБИЧКИ И МИЛИЦИОНЕРИ
167
6
 
16
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 3 години
До 174. Е, на червен *** така му изглеждат нещата, ама нека поясня. Първо, ГЕРБ СПЕЧЕЛИ изборите през 2013 въпреки гадния Костинбродски номер, но за съжаление нямаше друга партия, с която да направи коалиция и правителство. Второ, Бойко ви ПОДАРИ президентския пост като изкара неизбираем кандидат. И трето, защо пак се връща на бял кон, като е толкова лош, а? Защо бе, говеддо червено?Пък ти си пиши каквото искаш.
166
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Харесвам предизборните клипове на ГЕРБ - снимки и видео на натрупаното при тях. лъжи обещания да смачкат някого, агресия.Само резултатите от хиляди усвоени обекти от парите за българите!
165
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УМЕННИКОГА ПОВЕЧЕ ОПГ герб-сдс-дпс във властта!!!!!!!!!!!
164
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази пролет ще гледаме повторение на ситуацията от президентските избори.
163
7
 
8
 
! Отговори
УМЕН преди 3 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ ОПГ бсп-дпс във властта!!!!!!!!!
162
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Харесвам предизборните клипове на ГЕРБ - снимки и видео на построеното при тях.Без лъжи, без обещания да смачкат някого, без агресия.Само резултатите от хиляди построени обекти за българите!
161
4
 
5
 
! Отговори
ти кажи преди 3 години
До 161 Анонименколко МИЛИАРДА окрадоха тези партии от бюджета чрез корупционните си практики . а и това , че са върнали парите е ЗАКОНОВО изискване....трябва да им ръкопляскам е, че са спазили закона ,ли ?? та нали герб в НАРУШЕНИЕ на закона НАДПЛАТИХА субсидиите и чак след скандала ги върнаха
160
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно герб пак ще загубят изборите както обикновено.
159
2
 
10
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
До 167. Хе-хе, това колкостотин пъти си го писал досега? И все не се случва, а, миризлив червен каскет.
158
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСЕГА ГЕРБ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ПОЧЕТНО МЯСТО В ОПОЗИЦИЯТА
157
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БСП са гад.иниЗащо българите изритаха Борисов 2013 година? Защо? Защо българите изритаха кандидата на ГЕРБ за президент?
156
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите, ако върнат 1/10 от откраднатото от 2009 година досега, няма да има нужда да плащаме данъци мнооого години.
155
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обикновенните хора ,които са 80% трябва да разберат ,че срещу тях стои Мощна машина с много пари и мн власт - имат структури по места като паяжина !Надежда да ги свалим е почти никаква ,но човек се надява докато е жив .най-тежкото робство се оказа българското Драги ми Левски !