Проучване: Четири сигурни партии в парламента, колко под въпрос?

АФИС: Резултатът ще зависи от кампанията и хода на пандемията
Обновена: 21 фев 2021 20:52 | 21 фев 2021 18:41, Веселина Йорданова
278
Проучване: Четири сигурни партии в парламента, колко под въпрос?
Снимка: БГНЕС

Четири политически формации се очертават като сигурни и още три като потенциално възможни участници в следващия парламент. Това показват данните от проучване на АФИС, проведено в периода 12-17 февруари сред 1000 души.

Политическата коалиция "ГЕРБ-СДС" засега запазва лидерската си позиция, следвана на сравнително близка дистанция от коалицията "БСП за България". Напрегната до последния момент може да се окаже и битката за третото място между партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" и ДПС, които също със сигурност ще формират свои парламентарни групи.

В различна степен имат шансове за бъдещо парламентарно представителство още две коалиции - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", както и една партия - ВМРО, според социолозите.

Според тях коалиционната формула на бъдещото управление на държавата, ако такава бъде договорена успешно, е неизбежна. Освен това резултатите силно ще зависят от хода на пандемията и предизборната кампания.

Според тях данните свидетелстват за очертаваща се широка фрагментация на вота, както и че политическата криза, започнала през миналото лято, продължава да се задълбочава.

Нетипично висок е делът на така наречените "други партии", които ще привлекат гласове, но ще останат извън парламента, не са малко и формациите, които ще прескочат един процент от гласовете.

Това означава, че от съществено значение за успеха или неуспеха на участващите в изборите политически формации е степента на мобилизация на техните ядра, смятат анализаторите.

Национално представително проучване на АФИС, осъществено в периода 12-17 февруари 2021 г. Интервюирани пряко "лице в лице" в домовете им са 1000 пълнолетни български граждани. Проучването е извършено със собствени средства. Изводите в анализа нямат характер на прогноза. Такава ще бъде направена въз основа на данните от мартенското проучване на АФИС в по-непосредствена близост до очакваното събитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
1
 
1
 
! Отговори
не е сигурно! преди 3 години
До АнонименНа никому нищо без Бога!
137
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако това са сигурните партии, по-добре я закривай тая държава.
136
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 150Не само турнето на С.Трифонов беше Без милост. На гърба му е написано с готически шрифт БЕЗ МИЛОСТ.
135
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Концерта на Слави на Орлов мост бяха 150-200 хиляди души.. общо в цяла България са милион!
134
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БКП ГЕРБ е проклятието на България а Гешев е нейната бухалка....... Толкова колкото Нинова ѝ Радев - БСП БКП!!!!!Абе как не могат някои българи да загреят че всичко е БКП от 76 години насам?!?!?!?Уж умен бил българина ама явно не и българите в България!!!!!!!
133
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗАМУНДА НЕТ ОРГАРЕНА БГ РАРБГФИЛМИ НЕТФИЛМИ БГи всички останалиБухалката комунист каскета премахва сървърите им от САЩ Нали сте мноо умне! Ке дръпате от Пайрът Бей, що се секирите за глупости?! Възможности дал Господ!ш!!!
132
2
 
5
 
! Отговори
до 152 преди 3 години
Сиромахов, стига, беее! :D Станахте смешни вече.
131
5
 
5
 
! Отговори
до 150 преди 3 години
Аз съм от Плевен. Слави е пациент от доста време на психиатъра д-р Иво Духленски. Няма майтап.
130
7
 
7
 
! Отговори
до 144 преди 3 години
Така е. Трифонов е диктатор и това се знае от край време в екипа му. Освен това той е психически нестабилен. Още повече има зависимости. На всичко отгоре за капак си татура на гърба Аз идвам и водя ада след себе си. Още навремето направи турне "Без милост". Тогава ни се представиха като "Новите ва-р-вари". Вижте му татуировките! Това е много объркана личност.Всички татуировки, които носи са крайни и страховити, а посланията са им от ада. Освен това не виждам как ще издържи психически в НС.
129
2
 
6
 
! Отговори
Не сме на мач преди 3 години
Съгласен съм. У нас всеки идва с обещания да се разправи с предните. Бойко дойде за да се разправя със Станишев и Доган. ВМРО щяха да събарят гета. Трябва да видим кой може да ни измъкне от дъното на ЕС. Румъния надминава Унгария вече, нямат стигане, Хърватия влезе след нас и са по-напред. Жалкото е, че в един момент парите от фондовете ще секнат. И тогава кой докъде стигнал. Румения средноевропейски стандарт, а ние пак опашкари. И оставени сами ще я втасаме. Трябва строг контрол на европарите.
128
4
 
5
 
! Отговори
я кажи кой преди 3 години
До Не сме на мачуправлява в герб ? не е ли еднокнижника пожарникар ?? а как нарече боко караянчева...говорейки за държание към другите в партията ? а записите които изтекоха с боко и неговият КАРУЦАРСКИ речник ....честно аз не бих могъл да се изразя така....не мога да падна толкова долу. а споко слави ще измести герб
127
2
 
5
 
! Отговори
до 131 преди 3 години
Пореден протестърски фейк! Не Борисов, а Радан Кънев е родният шампион по фалшиви последователи в социалните мрежи.При Радан Кънев нещата са най-фрапиращи 25% фалшиви профили + 24% неактивни профили означава, че близо 50% от последователите на евродепутата родоотстъпник са ***! При Де Бъ общият процент *** е над 33%, а при президента Радев над 37%. Изненадващо или не при премиера УЖ от 70% недействителни последователи, цифрата пада под 20%. И рейтинга на Радев е fake.
126
4
 
4
 
! Отговори
и какво преди 3 години
До 144 Не сме на мачпо различно предложиха и НАПРАВИХА герб ...защото съм съгласен за барековци,яневци но странно , че не споменаваш герб и боко...огромна корупция,раздуване на администрацията,теглене на заеми,ограбване на бюджета...неработещи съд и прокуратура и нито един осъден за корупция от високите етажи на властта ,смешни инвестиции спрямо тези в румъния и сърбия....заради това ли избрахме герб !! най-нисък стандарт в ес
125
3
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
АКО КОРОНА ВИРУСА НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ НОМЕР 2 СЛЕД ЛЕВСКИ БЕШЕ ИЗТРЕПАЛ ПОНЕ 20% ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ СЕГА ГЕРБ И БСП ЩЯХА ДА СА СКАПАНИ!!
124
7
 
8
 
! Отговори
Не сме на мач преди 3 години
Не смяташ, че партията на Слави ще се управлява еднолично от Слави? Човече, извинявам се, но ти този човек виждал ли си го? Как се държи с подчинените си, как говори по теми, от които явно не разбира. Той е толкова самовлюбен и смята, че разбира от всичко, че Бойко ще ти се стори бял кахър. И не, не съм от ГЕРБ, но не виждам Слави какво може да предложи по-различно. Ей така, на база да пробваме пък него се видя, че не става. Така дойдоха Барековци, Воленци, Яневци, така ще докарате и този.
123
7
 
3
 
! Отговори
явно си от герб преди 3 години
До Не сме на нач!защото имаш странно виждане как работи една партия !! това да не ти е единоначалие където членовете са подчинени на един в партията както е в герб !! нормалната партия събира РАВНИ ХОРА със сходни виждания и цели и никой не е началник на другия . не смятам , че в партията на слави хората ще го имат за началник какъвто той и не е . а заблудените са в герб който се кланят на еднокнижник пожарникар и на един физкултурник...но то в герб специалисти самоуважаващи се НЯМА та споко
122
6
 
7
 
! Отговори
Не сме на нач! преди 3 години
Феновете на Слави са като на концерт. Смятат, че който му е гостувал в шоуто ще е и в партията. А такива заявки разбира се, няма. Едва ли има сериозен специалист по каквото и да е, който да се съгласи да е подчинен на пишманпевец в някаква политическа авантюра. Това не пречи на заблудените да опитат пък със Слави, както преди сигурен съм, са пробвали с Бареков, Волен и всеки, който им е обещал да ги оправи. Жалко за тези държава и народ, ако бенда влезе в парламента.
121
1
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
БЪЛГАРИЯ СЕ ДЕЛИ ОСНОВНО НА 5 ГРУПИ!!!1-ХОРА КОИТО МРАЗЯТ БСП И НЕ ГИ ИСКАТ НА ВЛАСТ И ГЛАСУВАТ ЗАРАДИ ТОВА ЗА БОРИСОВ И ЗАРАДИ НИЩО ДРУГО!! БОРИСОВ СИГУРНО НЯМА И 100 ХИЛЯДИ ДУШИ ОТ ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР И ИНТЕРЕСЧИИ ДА ГЛАСУВАТ ЗА НЕГО!! ВСИЧКО Е 800 ХИЛЯДИ ГЛАСА ОЗЛОБЕНИ ПЕНСИОНЕРИ НЕИСКАЩИ БСП НА ВЛАСТ2-ХОРА КОИТО СИ ИСКАТ БСП ОТНОВО3- ДПС ЕЛЕКТОРАТ4- ЧАЛГАРИ :D НЕЗНАМ КОЛКО СА НО НЕ СА МАЛКО5- ЕЛЕКТОРАТ ОТ ИНДИЯ НО ТОЙ Е ТРУДНО УПРАВЛЯЕМ!
120
5
 
2
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Резултата ще зависи само от мишо математика с неговите мъртви души.
119
5
 
7
 
! Отговори
Еврейски отпадък преди 3 години
Замунда нет. Е със забранен достъп Арена и Замунда se ще бъдат премахнати във вторник Мутрите на БКП няма да оставят българския народ на мира докато не само не го унищожат психически и физически но и тотално преди това всеки ден му вгорчават живота БКП ГЕРБ е проклятието на България а Гешев е нейната бухалка