Няма да има видеонаблюдение на изборите на 4 април

Делото във ВАС беше образувано по жалба на ЦИК
53
Няма да има видеонаблюдение на изборите на 4 април
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма да има видеонаблюдение на изборите на 4 април, реши  тричленен състав на Върховния административен съд.

С него беше оставено без уважение искането да спре действието на указанията на Централната избирателна комисия, с които беше забранено видеозаснемане и излъчване в реално време на броенето на бюлетините в секционните комисии след края на изборния ден.

Делото във ВАС беше образувано по жалба на ЦИК и е против решението на Административен съд - София град, с което беше разрешено да има видеонаблюдение. Със свое решение от 15 март 2021 г. Административен съд София – град разреши провеждането на видеонаблюдението след края на изборния ден, но Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни го обжалваха пред Върховния административен съд.

Предвид засиления обществен интерес и близката дата на изборите, Върховният административен съд насрочи при съкратени срокове делото за разглеждане в открито съдебно заседание. По време на заседанието днес жалбоподателите направиха възражение срещу даване ход на делото, тъй като не е изпълнено законовото изискване за уведомяване на страните в 7-дневен срок преди датата на насроченото съдебно заседание. В съдебната зала Комисията за защита на личните данни от своя страна поиска да се отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз във връзка с прилагането на Директивата за защита на личните данни. Поради тези причини съдът отне даде ход на делото по същество и то беше отложено за 14 април 2021 г.
Решението подлежи на протест пред петчленен състав на същия съд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: видеонаблюдениевасЦИК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Е някои учуден има ли като се знае колко независима е сьдебната система
43
0
 
1
 
! Отговори
;) преди 3 години
Ще има видеонаблюдение. Ама незаконно. Камерките са монтирани и ,проверени . Една две нямат звук. Не е болка за умиране.Пригответе се за шоооу.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
vsichki ste snimat s telefonite si...kakto i bankite praviat...ima snimka, ima dokument...niama snimka, niama dokument...a kasova belejka s garancia ste ima li za glasuvaneto?
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди ГРОБ трябва да бъде пометено в съдебната система
40
2
 
7
 
! Отговори
Стадото блее... преди 3 години
Съдиите се изхлузиха като Пилат Понтийски,мутрите си наредиха картите,а от понеделник ни чакат нови шествия и блокади на Орлов мост...
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе пичове, Вие за OCR софтуер чували ли сте? Ако всяка бюлетина е снимана с камера или фотоапарат или смартфон, преброяването може да се направи от компютър много по-бързо и по-евтино, околкото от човек. И възможностите за грешка при такъв софтуер са много по- малки, отколкото при ръчно преброяване. Ето за това не искат да пуснат камери.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Друго е всяка бюлетина да бъде показвана на камерата и отчитана."Като има камери, ще може да се направи повторно преброяване, от който се съмнява. Колкото отнема на баба Гинка Манипулаторката да види бюлетината и да я сортира, толкова ще отнеме и на чичо Генчо от опозицията да я види на записа и отбележи след изборите, за да сме сигурни че баба Гинка не е манипулирала изборите.
37
0
 
5
 
! Отговори
Морския преди 3 години
Мен най ме кефи как има отпечатани 7 милиона бюлетини при 2.5 милиона избиратели и около 180 000 зад граница.Костинброд пасти да яде.И машинно гласуване и мъртви души...всичко е ОК.
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно е да има камери. Навсякъде има.Друго е всяка бюлетина да бъде показвана на камерата и отчитана. Колко хиляди трябва да се занимават с това и колко ще струва на държавата?Като толкова се натискат Радев и Нинова да се курдисат и да проверят всякя бюлетина.Това е някаква лудост. Ще влезем в книгата на Гинес с тая идиотщина.При избора на Нинова не само нямаше машини и камери ами на някои места едни червени бабички разнасяха некви картонени кутии от обувки.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никоя партия не желае електронно, защо то там трудно се маниполира ,май слави искаше електронно гласуване 120 депутати ,но няма думата
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До кога ще се разнасяте с ,тези Халваджийски тефтери ,хвърчащи листове и папки ,бе. Алооо??? А вън е 21 век !!Иначе ,карате модерни коли и се дзверите в умните си телефони ,но ,каро стане дума ,да Ви контролират,как си вършите работата -Не може !!Гузен -не гонен бяга !Позор !
33
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес бяхме предадени и от българския съд! След предателството на министерството, парламента, полицията ,прокуратурата..... ,то днес контитуционния съд доунищожи българакия народ с решението си да не разреши видеонаблюдението по време на изборите. Това е тотална подигравка с българите
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В КОМИСИЯТА НЯМА ЛИ ХОРА ОТ ДРУГИТЕ ПАРТИИ? Няма ли бе, ***?"Тогава от какво се страхуват бе ***? В банката има камери, в магазините има камери, дори и в тоалетните вече наслагаха камери, само там, където всичко трябва да е прозрачно не искат да се вижда какво правят.
31
2
 
8
 
! Отговори
до реалист преди 3 години
Ще се фалшифицират точно така както са се фалшифицирали последните години. Ако мислиш, че тези протоколчета съответстват на действителността си абсолютен наивник.
30
3
 
1
 
! Отговори
байфидан преди 3 години
До 27. И на теб да го напиша, ***. В КОМИСИЯТА НЯМА ЛИ ХОРА ОТ ДРУГИТЕ ПАРТИИ? Няма ли бе, ***?
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малеее представям си какво ще настане в София и страната другата седмица.
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само скрита камера ще ги оправи тия. Иначе баламосването ще продължи до безкрай.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се снима ще видите!
26
5
 
3
 
! Отговори
реалист преди 3 години
До 23. Айде сега ти "Разбирачев" обясни, ама хубаво и подробно, как точно ще се фалшифицират изборите?
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В началото(преди векове) изборите са били явни. Никой не се е срамувал да заяви гордо кой подкрепя и кой не. Сега манипулациите са като детска игра с тези анонимни избори.