Има ли нарушения на вота в Турция? Наблюдатели разказват за машинации

Голяма част от вота в Турция е организиран, посочи наблюдател
53

Без изненади на изборите на българските граждани в Турция. 87% от българските избиратели са гласували за ДПС, а ГЕРБ е втора с 4%. Български наблюдатели на вота в Турция обаче разказват за редица нарушения, напрежение, заплахи и липса на контрол за спазване на противоепидемичните мерки.

По време на вота в Турция близо 120 доброволци  от Бургас наблюдават изборния процес в Южната ни съседка. Успяват да покрият всичките 35 секции в страната. Стават свидетели на фрапиращи нарушения.

Още по темата
"Голяма част от вота в Турция е организиран. Тези хора там не знаят за кого гласуват, аз съм си говорил с много хора  и ги питам за кого ще гласувате, те обикновено знаят номера, но не знаят кой стои зад този номер", каза общинският съветник от СЕК - Бургас и наблюдател Костадин Бачийски пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Нина Гергова е  заместник-председател на Секционна избирателна комисия в Чорлу, квартал Шехисан - секцията с най-много избиратели по списък. Разказва, че избирателите масово са идвали с предварително подписани декларации, че не са гласували в друга секция.

"И искам да попитам ЦИК, като подпомогна манипулациите де факто, защото тя по време на изборния ден в неделя излезе с решение, с което декларациите могат да се пишат извън изборното помещение, но ние ги карахме поне да се подписват пред нас и се оказа наистина, че някой не знаят и български език", обясни зам.-председателят на СИК в Чорлу Нина Гергова.

Заради присъствието на български наблюдатели в секциите се е изчаквал всеки удобен момент, за да се извършват изборни манипулации, имало е и заплахи.

"Натикват бюлетини без да има съответния брой хора, което е фрапантно. Няма как да минат 2500 избиратели, защото това означава, че на всеки 20 секунди някой трябва да успее да гласува, да си попълни декларацията, да се впише в списъка, да вземе бюлетината", посочи още Бачийски.

"Аз бях предупредена, че още по пътя ще се опитват на ни подкупват. Така да се каже, да си затворим очите, да ни притискат и т. н. Затова бяхме предупредени от тук, но не очаквах наистина, че ще е в толкова големи размери, че натиска ще е толкова голям", допълни Гергова.

Спазването на мерките срещу коронавируса  също са се използвали за контролиране на вота в Турция.

"Забелязах, че някой си идват с определени пакети и с дезинфектанти и с маски, които, нали на някой бяха в един цвят, на другите в друг цвят. Явно беше контролиран вот, идваха с микробуси. Това няма как да се докаже, защото това ставаше някъде в микробусите и т.н.", заяви тя.

Това е второто наблюдение на изборите в Турция от български доброволци, след като през 2017 с по- малка група, се опитват да спре външна намеса в управлението на страната ни.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева и Михаела Златкова


53
Още от Политика
Нинова ще чуе оценката за изборите от структурите на БСП
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
Bg преди 3 дни
дпс трябва да се забрани .
48
1
 
3
 
! Отговори
ами, преди 3 дни
Етнически български избиратели в Турция са нищожен %.Там тези които гласуват против България чрез противоконституционната партийка на Доган не са българи.Те са използвачи разкрачили се между двете държави и единствено влошават добросъседските ни отношения. Крайно време е двойното гражданство да бъде прекратено.Който в която държава живее постоянно само за там да си гласува.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ДА ГЛАСУВАТ САМО ЖИВЕЕЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ
аз обичам КАФЕ те ми поръчват лимонада
и сега аз трябва да се лигавя с тази лимонада
а те си пият КАФЕТО
това искаше слави трифонов
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
време е да се забрани гласуването от чужбина който иска да се връка в българия да гласува
45
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
дпс е турска незаконна организация, работеща за неоосманистките интереси на турция на Балканите.
Нека никой не се заблуждава, че това е нормална партия, още повече европейска.
Докато дпс съществува в България, мир и просперитет за нацията ни няма да има.
44
2
 
4
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 дни
Важното е, че в САЩ изборите бяха честни!
Затова и Вашингтон е под военна охрана. И Джо Обедемителя иска да обере оръжието от народа за да не му се отнемат заслужената победа.
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
По селата полежението е трагично, все едно си в анадола. Не говорят български демонстративно и тормозят етническите българи с всички средства. Ромовете негласно са в сговор с турците и вилнеят с бусове денонощно. Ромовете убиват без да им мигне окото, поощрявани и прикривани от турците.
Това е евроатлантическа България.
42
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Гласовете от турция са патерица на дпс, която отдавна действа като пета колона.
Отделно турция провежда политика на неоосманизъм и намеса във вътрешните работи на всички балкански държави, с цел да пропагандира възобновяването на османската империя и налива пари за подмяна на самосъзнанието на българите в Родопите и Лудогорието. Докато някои си играят на “Левски” срещу “ЦСКА”, турците си действат подмолно и изкупуват всичко.
41
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Без фалшивите гласове от турция дпс няма и 3 процента и това е главната мъка.
В турция си правят каквото искат в секциите и напълват чувалите до горе с фалшиви бюлетини, но в България не им минават номерата и затова квичат.
А ако трябва да сме честни, това е незаконно формирование, което трябваше да бъде премахнато много отдавна.
Това е истината за дпс и турците.
40
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Турчина ляга и става само с мисълта как да прецака някого друг. Всичките ни отрицателни народни черти са наследство от османската империя. Поне хубава архитектура да ни бяха оставили, а те и да строят не могат дори. Толкова са недъгави горките че дори им се налага да ребрандират църкви от чужди империи в джамии, защото не могат да си направят сами.
39
11
 
2
 
! Отговори
ДПС преди 4 дни
Под секрет да ви кажа: дугансокол е АУТ от ДПС. Още ли не схванахте това? ДПС с медииздуханов водеше проРуска политика,местан,след него и Карадайъ е за ЕС и НАТО. Друг е въпроса на кой му харесва курса на Карадайъ, на кой ***,са на агентсава доганоф.
38
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен

Стига лъга,нали им раздават постове на турците от ДПС и имат най-голямата власт в България. Но по важното е,че ДПС е европейска партия,а партията на Слави не е и ще унищожи България и населението,само гледайте какво ще стане ако вземат властта, защото тогава няма да може да се говори,щото ще се държат по Цветановски,ще има терор и сълзи и ще ви разчекнат!
37
11
 
13
 
! Отговори
Жълтопаветник преди 4 дни
Единственото хубаво нещо което се опита да направи Шкембе войвода беше предложението да се махнат номерата на партиите в бюлетината. И дружно срещу това скочиха ГЕРБ, БСП и ДПС
36
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
ДПС е феодална партия, която държи в мизерия своя електорат и преди избори напомнят на този електорат за възродителния процес.
Само лидерите на ДПС живеят по европейски, познавам много турци които са със отворени очи и не гласуват за тази антибългарска партия.
35
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Без ДПС сте загубени,няма да имате защита отникъде, ДПС са европейска партия!
34
4
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 4 дни
Отново за първи път има нарушения на вота в Турция...
33
2
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 4 дни
Отново за първи път има нарушения на вота в Турция...
32
10
 
1
 
! Отговори
Чорбар преди 4 дни
Вие за кого гласувахте ба? И защо сте недоволни и обърканозлобни? Как фи е кривното и зидравето, не мислете за гльасуване и турсийа,чи ви пречи. можи за тотор жифков да мислиате, за каракъчооф за да ви е полеко, че мани,злобата е утрова за злобния
31
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Партията на Слави ще е Цветановци, но размножени по много и пак ще ревете от убийства,явни или тайни,рекет и страх.
30
6
 
14
 
! Отговори
Мяу преди 4 дни
Има злоупотреби и те са решаващи в окончателните %.