Западни издания: Слави е на ход, играта на криеница свърши

Успехът на партията му граничи с вътрешно-политическо земетресение
9 апр 2021 11:22, Петя Славова
678
Западни издания: Слави е на ход, играта на криеница свърши
Снимка: БГНЕС

"Политическото бъдеще на България изглежда несигурно", пише агенция "Франс прес" в кореспонденция от София. Международните медии продължават да следят развитието на политическите събития в страната и вчера съобщиха най-напред за "много необичайната" (според ДПА) оферта на Борисов към партията на Слави Трифонов, а после за новата идея на ГЕРБ - правителство без Борисов.

"Не е ясно кой може да сглоби коалиция", коментира "Франс прес".

И последните публикации за България в международните медии се въртят около споменатите две имена: Борисов и Трифонов. Коментарът на Клеменс Ференкоте за обществено-правната мрежа ARD започва с констатацията, че избирателите в България са показали червен картон на Борисов.

Още по темата

"Вътрешно-политическите баланси в България сериозно се разместиха след изборите в неделя и сега става въпрос за политическото оцеляване на дългогодишния премиер Бойко Борисов", отбелязва авторът. Той констатира и че за ГЕРБ на хоризонта не се виждат никакви партньори, а Борисов се намира в "задънена политическа улица".

Ференкоте изтъква, че успехът на Слави Трифонов и неговата партия "Има такъв народ" граничи с истинско вътрешно-политическо земетресение. В края на коментара си авторът изказва предположението, че Борисов ще се опита с всички възможни средства да склони Трифонов към коалиция или експертно правителство, защото в България в момента става дума не само за борбата срещу пандемията, но и за разпределянето на европейските милиарди от помощните фондове срещу коронавируса и от дългосрочния бюджет на ЕС.

В берлинския "Тагесцайтунг" Барбара Йортъл е публикувала портрет на Слави Трифонов под многозначителното заглавие "Сатирикът Станислав Трифонов ще разтанцува българската политика", предава "Дойче Веле". Авторката припомня изборните резултати и новината, че Трифонов е влязъл в карантина и пише: "Още по време на предизборната кампания Слави блестеше главно с отсъствието си. Интервюта пред медиите? Дебати с опонентите? Нищо такова. Вместо това той разпространяваше популистките съобщения на партията си най-вече чрез своята кабелна 7/8 TV, която настройваше хората срещу антипандемичните мерки и омаловажаваше опасността от коронавируса. Макар че всъщност гологлавецът с обици на ушите изобщо не се страхува от голяма публика."

Цитиран е и пасаж от песента "Няма такава държава", в който се казва: "Не ми говорете за закон и конституция - в тая държава всичко е проституция". В края на статията си Барбара Йортъл си задава въпроса "А сега накъде?" и цитира българския наблюдател Първан Симеонов, според когото Трифонов е "гневен мъж на средна възраст, който събира около себе си разочаровани от политиката хора". Авторката констатира: "И тъкмо този мъж сега е на ход. Играта на криеница приключи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


678
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави, след като оплюва държавата си, че всичко тук било проституция, ха да го видим сега как ще и умие лицето на бедна майка България. Казват, че колкото повече говориш /като Бойко/ толкова повече глупости ще кажеш, но и когато мълчиш означава, че няма какво да кажеш. Самият факт, че Слави се скри като мишка говори за възможностите на екипа му и на него самия. И за най-простата работа се иска чалъм/извинете за турцизма/, а като го нямаш... Бойко взе уроци от Живков и Симеон и ги научи добре
26
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещата отиват към нови избори. Дано и на тях така нарочените за патриоти да не влезат пак.
25
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера го каза ДОНЧЕВ при Виктор Николаев---- То и да направиш РЕВИЗИЯ или ОДИТ трябва да имаш АКЪЛ...
24
9
 
26
 
! Отговори
Жени преди 3 години
Слави просто е импотентен комплексар. От тия които за да прикрият своята импотентност прибягват до насилие за да се направят на мъже.
23
5
 
17
 
! Отговори
Шефа на троловете. преди 3 години
Хайде мойте. Довечера ще има дажба. Опорките съм пуснал. Искам по 15 коментара от всеки, да са с различни имена, може и анонимен. Да научим слави в ъгъла. Там му е мястото
22
12
 
14
 
! Отговори
ръгай чушки в боба преди 3 години
На Чалгаря играта му е мълчание до дупка. Ще се появи само когато му връчат мандата, след което веднага го връща и мълчи по същия начин до провеждането на нови избори, които най-вероятно ще спечели.
21
13
 
29
 
! Отговори
Анонемен преди 3 години
Чалгаря го е страх да поеме отговорност щото си няма на идея как се ръководи държава,нито пък има хора за това...топки се искат чалгааар комплексиран,не само да плюеш отстрани когато другите работят и се опитват да направят нещо.
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19 Той така или иначе, до сега си беше клоун
19
2
 
20
 
! Отговори
Пенков преди 3 години
Изборите показаха защо България е най-бедната в ЕС.При такъв воденичен камък на врата на обществото, как се постигат успехи.
18
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност на ход е Борисoff. Но той не ще да го прави, защото всеки ход води до загуба. Опитват се да прехвърлят грешния ход на следващите, но никой не иска да грави грешката, която по ред на номерата се пада на Борисoff. Слави има всяко право да не прави ход и затова мълчи.
17
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука някои са свикнали по т ри пъти на ден да ги облъчва вожда и затова мълчанието на Слави им изглежда необичайно.Има си време за всичко.А за тоя по-долу,който не бил представен в парламента-ами представи се,бе!Кандидатствай,и ако те изберат,ще бъдеш представен.
16
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ел булгаро Пепе Грило поредния клоун в парламента.Човек който не е създал семейство неможе да управлява хора и да го е грижа за тях Егоист.
15
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха, смеехме се на украинците, че са си избрали комедиант за президент.Ние пък сега освен в президенството, ще си имаме и клоун за премиер.Цирка ще е пълен.
14
11
 
23
 
! Отговори
12 преди 3 години
Това е лебедовата песен на Слави. От тук нататък ще ближе рани и ще роптае че са го накарали да прави партия. Дванадесетия кръг на ада е запазен за предателите и родоотстъпниците.
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УчинДолецот.....Като гледам скромния умствен капацитет на повечето политици по върховете на властта, ми се струва, че всеки средностатистически гражданин в БГ може да им свърши работата. Явно за вас чуждата работа винаги е по-лесна, щом си мислите, че е проста работа да се занимаваш с предаване.
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той и Волен Сидеров така мълчеше преди да се превърне в Златен пръст. Сега си имаме нова Златна рибка.
11
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно, ако слави не се справи - на следващите избори ще гласуват за азис и фики и после пак ще се чудят защо държавата не върви.После за милко калайджиев и софка и те така.Чалга-звезди колкото щеш.
10
3
 
16
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ИМА СИ КОНСИТУЦИЯ ИМА СИ РЕД . ТВА ДА НИ ТИ Е ДА ЧАКАШ НА ОПАШКА И ДА ГЛЕДАШ ДА ИЗПРЕВАРИШ ТОЯ ДЕТО Е ПРЕД ТЕБЕ
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10Преди да правиш коментари вземи един буквар - герП
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Французина не е запознат с обстановката в България. 60% не гласуваха и неодобряват никого.