Западни издания: Слави е на ход, играта на криеница свърши

Успехът на партията му граничи с вътрешно-политическо земетресение
9 апр 2021 11:22, Петя Славова
678
Западни издания: Слави е на ход, играта на криеница свърши
Снимка: БГНЕС

"Политическото бъдеще на България изглежда несигурно", пише агенция "Франс прес" в кореспонденция от София. Международните медии продължават да следят развитието на политическите събития в страната и вчера съобщиха най-напред за "много необичайната" (според ДПА) оферта на Борисов към партията на Слави Трифонов, а после за новата идея на ГЕРБ - правителство без Борисов.

"Не е ясно кой може да сглоби коалиция", коментира "Франс прес".

И последните публикации за България в международните медии се въртят около споменатите две имена: Борисов и Трифонов. Коментарът на Клеменс Ференкоте за обществено-правната мрежа ARD започва с констатацията, че избирателите в България са показали червен картон на Борисов.

Още по темата

"Вътрешно-политическите баланси в България сериозно се разместиха след изборите в неделя и сега става въпрос за политическото оцеляване на дългогодишния премиер Бойко Борисов", отбелязва авторът. Той констатира и че за ГЕРБ на хоризонта не се виждат никакви партньори, а Борисов се намира в "задънена политическа улица".

Ференкоте изтъква, че успехът на Слави Трифонов и неговата партия "Има такъв народ" граничи с истинско вътрешно-политическо земетресение. В края на коментара си авторът изказва предположението, че Борисов ще се опита с всички възможни средства да склони Трифонов към коалиция или експертно правителство, защото в България в момента става дума не само за борбата срещу пандемията, но и за разпределянето на европейските милиарди от помощните фондове срещу коронавируса и от дългосрочния бюджет на ЕС.

В берлинския "Тагесцайтунг" Барбара Йортъл е публикувала портрет на Слави Трифонов под многозначителното заглавие "Сатирикът Станислав Трифонов ще разтанцува българската политика", предава "Дойче Веле". Авторката припомня изборните резултати и новината, че Трифонов е влязъл в карантина и пише: "Още по време на предизборната кампания Слави блестеше главно с отсъствието си. Интервюта пред медиите? Дебати с опонентите? Нищо такова. Вместо това той разпространяваше популистките съобщения на партията си най-вече чрез своята кабелна 7/8 TV, която настройваше хората срещу антипандемичните мерки и омаловажаваше опасността от коронавируса. Макар че всъщност гологлавецът с обици на ушите изобщо не се страхува от голяма публика."

Цитиран е и пасаж от песента "Няма такава държава", в който се казва: "Не ми говорете за закон и конституция - в тая държава всичко е проституция". В края на статията си Барбара Йортъл си задава въпроса "А сега накъде?" и цитира българския наблюдател Първан Симеонов, според когото Трифонов е "гневен мъж на средна възраст, който събира около себе си разочаровани от политиката хора". Авторката констатира: "И тъкмо този мъж сега е на ход. Играта на криеница приключи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


678
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонемен 24То пък пожарникаря щото си има представа как се ръководи държава, и освен това вече 15 години все отговорност поема (НЕ са му виновни всички преди него). Аман от българска простотия.
46
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов ще отиде в Брюксел. Добра работа свърши за ЕНП и ЕС, а ние тук да му мислим с Чалгар ли ще сме, с Мая Галевска ли , с *** или с Десиславор. Тежко ни
45
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че той Борисов си има 148 депутата(ГЕРБ,ДПС,БСП).Какво му трябва повече.
44
13
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
Служебен кабинет и нови избори това е решението проведени под контрола на Радев.Премахване на купеният вот има органи чийто заплати за това получават а не да се разхождат с автомобилите и да продават и закрилят продавачи на дрога пред училищата и Вузовете. Премахване на служебните автомобили за депутатите и големите заплати както и намаляване броят на депутатите. Нов главен прокурор готов да вкара мафията ГЕРБ в панделата.
43
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медията в България обаче, го извърта все едно е работа на въпросния Слави, а не на първата политическа сила, чийто ред да прави мандат е първи!
42
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Bиeнето на червените неудачници е музика за моите уши!!!
41
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кучето лае иззад оградата, сложиш ли го отпред млъква и подвива опашка, ето това Слави.
40
3
 
18
 
! Отговори
Юха,ха,ха.... преди 3 години
НОВИ ИЗБОРИ.....А КВО ЩЕ РУЧАМЕ БЕ....!????ОТ КЪДЕ ПАРИ И РАБОТА?
39
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-лошо от селянина от Банкя няма накъде!
38
5
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
До Анонимен 30РЕВИЗИЯ МОЖЕ ДА НАПРАВИ САМО ДРУГАРЯ КАЛАШНИКОВ
37
5
 
13
 
! Отговори
Баце преди 3 години
Айде ***,Опорките нещо станаха слаби.Намазахте би си по една филия с МАС...
36
4
 
10
 
! Отговори
Предложение.. преди 3 години
Да сложи оня чорлавия фъфлек за премиер!Какво толкоз!Като го слушам той най разбира нещата!
35
16
 
10
 
! Отговори
ДАААМ преди 3 години
..... а един човек си мълчииииМълчи Слави, мълчи......За 5 дни се изсипа такава помия че сами ще си се одавят в нея.То не бяха Вятърни мелници и розови слонове та чак бели плъхове.Мълчи човече идва краят , после Радев ще ги поопипа малко и се приключва.ХахахаххахахМАЧКАЙ МУТРИТЕ
34
7
 
22
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
ВЪРНЕ ЛИ СЛАВИ МАНДАТА.....Е СВЪРШЕН!ПРИ ТОЛКОВА ПОДКРЕПА ОТ ЛЯВО....ЯВНО ГО ГОНИ ЯКО ШУБЕТО....ХОХОХОООО
33
4
 
11
 
! Отговори
дупка до дупка преди 3 години
До реалнафантазияКакви близо 60% не са представени бе,човек!?Изборите са провалени!Гласували са около 25%!Това ако са нормални избори не знам кои са ненормалните!ДПС с постоянни 6-7% сега има над 10!И това при положение че в Турция са гласували 1/10 от избирателите!?Големите умници горе не знаят какво да правят!Работата е ясна,незабавно нови избори,друг начин няма!А с лакомията си за европари малко ще почакат!
32
7
 
16
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Що се коркаш,бе?11 години ни управлява комедиант,ти сега си седнал да се притесняваш.Не си ли свикнал вече?Нали трябва да има приемственост.
31
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави иска телевизия. Иска да влезе в картела на телевизиите и да се спонсорира от реклама. Сега ще извие ръцете на Борисов, за да си осигури телевизията. В замяна ще го спаси от служебен кабинет на Радев. След президентските избори ще има нови предсрочни парламентарни избори. Слави излиза от парламента и си гледа бизнеса с телевизията. Чиста сделка, добри приятели.
30
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От няколко дни чета сайтовете Едно ще ви кажа Много подценяват Б.Борисов
29
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберчета, питайте Баце първо, къде му е кабинета? Нали е победител. Е тогава ще разберете какви победители сте.
28
23
 
4
 
! Отговори
Симов преди 3 години
СЛАВИ ДА ПОКАНИ БСП, И ДА ИЗХВЪРЛИ ПСИХО ДЕСНИТЕ ОТ КОАЛИЦИЯТА. САМО С БСП НАПРЕД. ВСЕ ПАК ПРЕЗИДЕНТА НИ РУМЕН РАДЕВ Е НАШ ОБЩ КАНДИДАТ, И ТРЯБВА ДА НИ ОБЕДИНИ. АКО НЕ НИ СТИГАТ ГЛАСОВЕ, ДПС С ЕДНО МИНИСТЕРСКО КРЕСЛО ЩЕ НИ ПОДКРЕПЯТ, КАКТО ПРЕДИ.