Машините били достатъчно, вотът щял да бъде бърз и коректен

Големият проблем за ЦИК - липсата на машини за чужбина
161

ЦИК прекрати преговорите по поръчката за доставка на нови 1500 машини за гласуване на парламентарните избори на 11 юли. Ще успеят ли всички избиратели да гласуват?

"Остава ЦИК да реши дали да закупи машини на по-висока цена или не. Това не поставя някаква невъзможност за организирането на изборите. ЦИК започна да работи на 11 май и за първи път в нашата съвременна история има само 6 седмици, за да организира частичен вот в Благоевград и два месеца за парламентарните избори. В тази поръчка и този голям договор са заложили и президентските избори. Много е сложен процесът", обясни зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева в "България сутрин".

Още по темата
Според нея има логика при всички тези избори да се търси по-ниска цена (на машините - бел. ред.), имайки предвид, че това са много повтарящи се операции.

Дечева увери, че наличните машини в страната са достатъчни за провеждане на частичните избори в Благоевград и парламентарните избори на 11 юли.

"Категорично ще бъдат достатъчни и за следващи избори, ако няма някакви големи проблеми. Въпросът е, че ЦИК прецени, че ще бъде по-лесно за гражданите, за да се избегнат струпвания - да има повече от една машина в много натоварените секции. При добра организация на СИК-овете ще можем да гласувам безпроблемно", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

"Поради ограничения брой машини става невъзможно осигуряването на машини за чужбина. Това е големият проблем пред ЦИК - да осигури машини за гласуването в чужбина", каза още Дечева и уточни, че ще се гласува с бюлетини в местата, където нещо непредвидено се случи с машината.

Тя не смята, че има опасност от касиране на изборите заради евентуални проблеми с машинното гласуване. Машини се използват на много места по света, подчерта зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК.

"Машините произвеждат дълга разписка, там резултатите са разпределени по партии, коалиции и кандидати. Единствено ще има броене при гражданите, които ще гласуват с бюлетини. Гласуването с машини ще направи процеса много по-бърз и коректен", настоя Дечева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези Хора от ЦИК не са адекватни искат да купят 1500 машини защото имат НУЖДА------само след ДЕН Нямат НУЖДА от 1500 машини и МОГАТ да се справят със сегашните ===нещо не са вред тия
103
0
 
0
 
! Отговори
Отговор на въпрос преди 2 години
До ВъпросКога ще ти платят? Страх ме е да ти отговоря ...
102
1
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
за първокласник - кое е по-голямо число - доставка на машина, транспорт, логистика, охрана в България или в чужбина? Въпрос за второкласник - на миналите избори 20 процента от гражданите гласуваха с 1 машина в секцията за 8 часа. Колко машини са нужни за една секция за да гласуват 100 процента от гражданите за 8 часа в същата секция? Както казал един умен човек - едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш.
101
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
решението е много просто нито една машина в турция след изказването на мустафатапри ердоган така ще спестим пари и разправии
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев Вярвашли на тези от ЦИК
99
0
 
5
 
! Отговори
Що за човек е тоя? преди 2 години
Дето не си държи на думата, казва една дума за да елиминира гражданското напрежение и след това се отменя от думата си?Манипулатор? Подтисник? Самурай на богатите? - Вероятно и трите, но и с огромна мишена пръснете ми мозъка!
98
0
 
3
 
! Отговори
Ето пример: преди 2 години
Ще ходят учениците на море!Ураааааа!!!!"Укроти ли се напрежението в тълпата?""Да""Отменете го!"Първостепенната мишена е човека задал въпроса: Укротиха ли се? и заповедта: Отменете го!Чака те приключение гадино! Сринете до с тия евтини и шокиращи номера! Приятна смърт ***!
97
0
 
3
 
! Отговори
Бай Мангау преди 2 години
Требе да си влезнем в тъмната стаичка за да си снимам с тилифона за кой съм гласувал, иначе няма да ми дадат парите. С машина няма къде да се скрия.
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Машините и досега си бяха толкова и пак почти никой не ги ползваше. Нали не си мислите, че изведнъж хората ще започнат да гласуват с машини, след като няколко предни избори не са го правили?
95
0
 
0
 
! Отговори
Поради което: преди 2 години
Аз обявявам анархистична война на този който запушва дупките където ние удряме. Това същество, което работи против собствения си вид - против гражданската свобода, против свободната човешка воля, този който служи на вас и е достатъчно умен да разбере ударите които сме нанесли и да ги контрира - той е първостепенна мишена за поразяване.
94
0
 
0
 
! Отговори
Аз съм анархист: преди 2 години
Анарх - без власт , но не без насока или авторитет, което ме различава от вандалите наричащи себе си анархисти. От опит знам т'ва не работи. Самоуважаващият себе си анархист, познава закона, чете закона, знае наизуст закона - за да види къде законът оставя място за анархия, което законът да не санкционира. Това което правите в момента е да запушвате тези места, които сме ви ударили в тях. И поради това, чакайте следващите удари да са с кръв и *** глави. Вие не комуникирате, вие взимате!
93
0
 
0
 
! Отговори
Помнете: преди 2 години
Колкото повече взимате от хората, толкова повече забравяте факта, че и вие посещавате нужника и тоалетната и толкова повече колкото и да се криете - колкото и да сте въоръжени - това зависи не от вас - това зависи от хората заради които сте в това положение - и няма неизчерпаеми ресурси - освен космическата бълха, но даже и тя се чупи - може да е след век, два, три - ще направи малфункция някъде и престава да конвертира енергия в движение ...
92
0
 
3
 
! Отговори
А защо? преди 2 години
Защото искате всяка сфера на човешка дейност да знаете и да я контролирате - е затова хвърчат глави и колкото и да се опитвате да закърните тези инстинкти, толкова повече глави ще хвърчат в последствие ... Колкото повече отнемате граждански свободи и цивилизационни процеси връщайки ни във феодализма - толкова повече кръв ще се лее ... което е нецивилизованото решение на "Ние, прасетата" - Клин, клин избива господа ... ако бях на ваше място щях много да се замисля какво ви казвам и какво да ...
91
0
 
3
 
! Отговори
Което води до ... преди 2 години
Голямото заключение, че когато почнат да ви фърчат главите на площадите, ще чувате едно и също изречение : Сами си го направихте!Либерални и неолиберални маски на добрите стари прасета!
90
0
 
0
 
! Отговори
Или както казваше преди 2 години
Работодателя ми - не че им разрешавам по една бира, но я толерирам!
89
1
 
0
 
! Отговори
Вие не разбирате! преди 2 години
10 000 години човек е ловувал и е търсил храна е проявявал насилие - са да се защитава, да оцелява и то от най-малка възраст 13-14 са се учели да ловуват и това не е само в "дивашките цивилизации" това е в цялата човешка самобитност във всяко племе. Отказът от това е противоестествен, а не неговото практикуване.
88
0
 
0
 
! Отговори
И на пуританите преди 2 години
Фактите - а фактите са, че хората които играят такива игри с насилие както вие ги наричате са много по-спокойни, много по-неагресивни, много по-уверени с много по-широк хоризонт и търпят на много повече тормоз и т.н. Което пък задава другия въпрос - защо критикувате това, което всъщност убива агресията и насилието и дали неговото необмислено критикуване не поражда агресивни явления. Има си я скалата с годините кое за кое е и така ... ако тия неща ги нямаше случайте на насилие щяха да са тройно!
87
2
 
9
 
! Отговори
за справедливост преди 2 години
Бавно и сигурно изборите през юли вървят към провал.Тези които го причиниха, заради дребни криви сметки - да върнат 150 милиона, които се харчат на вятъра.
86
1
 
1
 
! Отговори
Ми аз не гласувам преди 2 години
от 20 години вече - защо пък сега да почвам ....
85
0
 
0
 
! Отговори
Обаче ... преди 2 години
За да работя с тях тая агресия трябва да я елиминирам някак. Вие ми се смеете с ония урок дето размазах цял клас (поне момчешката му част) на Half Life - Crossfire - обаче всички се оплакваха от тоя клас, а аз си се разбрах с тях идеално и си беше супер забавно. Тая цялата енергия трябва да се насочи към нещо: или към деструкция или към анархична дадаистична конструкция. Менталният импринт се насочва към нещо не подтискащо, а освобождаващо напълно естествени самозащитни и аграсивни процеси