Машините били достатъчно, вотът щял да бъде бърз и коректен

Големият проблем за ЦИК - липсата на машини за чужбина
161

ЦИК прекрати преговорите по поръчката за доставка на нови 1500 машини за гласуване на парламентарните избори на 11 юли. Ще успеят ли всички избиратели да гласуват?

"Остава ЦИК да реши дали да закупи машини на по-висока цена или не. Това не поставя някаква невъзможност за организирането на изборите. ЦИК започна да работи на 11 май и за първи път в нашата съвременна история има само 6 седмици, за да организира частичен вот в Благоевград и два месеца за парламентарните избори. В тази поръчка и този голям договор са заложили и президентските избори. Много е сложен процесът", обясни зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева в "България сутрин".

Още по темата
Според нея има логика при всички тези избори да се търси по-ниска цена (на машините - бел. ред.), имайки предвид, че това са много повтарящи се операции.

Дечева увери, че наличните машини в страната са достатъчни за провеждане на частичните избори в Благоевград и парламентарните избори на 11 юли.

"Категорично ще бъдат достатъчни и за следващи избори, ако няма някакви големи проблеми. Въпросът е, че ЦИК прецени, че ще бъде по-лесно за гражданите, за да се избегнат струпвания - да има повече от една машина в много натоварените секции. При добра организация на СИК-овете ще можем да гласувам безпроблемно", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

"Поради ограничения брой машини става невъзможно осигуряването на машини за чужбина. Това е големият проблем пред ЦИК - да осигури машини за гласуването в чужбина", каза още Дечева и уточни, че ще се гласува с бюлетини в местата, където нещо непредвидено се случи с машината.

Тя не смята, че има опасност от касиране на изборите заради евентуални проблеми с машинното гласуване. Машини се използват на много места по света, подчерта зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК.

"Машините произвеждат дълга разписка, там резултатите са разпределени по партии, коалиции и кандидати. Единствено ще има броене при гражданите, които ще гласуват с бюлетини. Гласуването с машини ще направи процеса много по-бърз и коректен", настоя Дечева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
ДО 90 преди 2 години
ТЪХЙ ТЪЙ, НЕ ХОДИ ДА ГЛАСУВАШ!
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
предлагам на народното събрание да се изчегърта: МАШИНИ ИМА
82
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБЕРИТЕ, РАЗБРАХТЕ ЛИ БЕ? нЯМА ДОСТАТЪЧНО МАШИНИ, ЗА ТВА НЕ ХОДЕТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ))):
81
1
 
7
 
! Отговори
смях в залата преди 2 години
Тази от "Обществения съвет" чии интереси защитава ???Адвокат на ЦИК ли е ? или на правителството, с основна задача да организира законосъобразно провеждане на изборите през юли??
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промените в изборния кодекс беше много глупава постъпка от мутрите, хората на слави, хората на нинова и водния десантчик
79
1
 
6
 
! Отговори
emigrant преди 2 години
Предлагам след като минат изборите и ги провали ямболския пъпчив тарикат,да минем всеки един по един и по едно паве в прозорците на руския аватар!!Да го затрупаме като гърмяща змия с купища камъни,да дойдат да снимат журналисти от цял свят,да видят второто чудо на света,след първото каквото ще е 100%во гласуване с машини!!Убий простака с камъни и с павета!!Да не му позволим въобще и на ум да му минава да се кандидатира за 2 мандат!!Явно е уникален крипто комунист,тъпигьоз!!
78
1
 
2
 
! Отговори
Да ама ... преди 2 години
Не може с машинен вот да им напиша акростиха с който да им тегля по една майна на всичките.Машината никога не може да измести човека-Нед Луд някога не случайно в движението на лудитите са чупели машини защото една машина и двама души вършат работа за хиляда души и ги оставят без работа и гладни.Както и грешната употреба на машината-тия ми ти пуритани като почнат да реват срещу насилието и агресията в компютърните игри,"Ако учениците не могат да учат така както ги учим, трябва да учим как те учат
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марк Твен го е казал: "Ако изборите променяха нещо, отдавна да са ги забранили"
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нужда от избори. Радев е толкова умен и неподкупен, че е прахосване на пари да гласуваме за друг.
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Партиите избрани с гласовете от чужбина и подкрепящи машиното гласуване, решиха в чужбина да се гласува с хариени бюлетини. Интересно.. Нали точно вашите избиратили настояваха за машинно гласуване
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къс виц: Комунисти провеждат честни избори :)
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
машини има, машини има, машини има
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вземете една машина, сложете е в една стая с температура 40С и я оставете да работи 15 часа. Ще прегрее, нали? Някой ако си мисли че в училищата има климатици - явно не е наясно. През юли е горещо нали? В една стая без климатик с десетина души при 40С дали ще има припаднали?
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста пенсионери ще дадат фира на опашката пред секциите в средата на лятото. Линейките ще хвърчат от секция на секция..
70
0
 
7
 
! Отговори
За Радев преди 2 години
А видя опашка в 9.00 сутринта и напускам мястото. Край.Аз няма да се връщам с 60 години назад,когато за една диня пред магазина се чакаше с часове. Комунистическа ви работа.
69
0
 
9
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Седя,гледам и се чудя?!Тая лелка в предпенсионна възраст,би ли могла да сготви един боб за вечеря,камо ли избори да провежда и то с машинен вот,отхвърлен от целия нормален свят!!Ей Бъгаре,в ината си да унижите ГЕРБ и Борисов,надминахте волът дето като рине с копита и мята кал по гърбът си!!Вие направо вкопахте България до шията в Блатото на япмболския текезесар!!Ще трябват още 15 години да се вкара курица не птица в релсите,ако въобще просъществува след този Ка тил!!
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беше ясно преди месец, че машинното гласуване ще пропадне. Обаче по инерция всички продължиха да лъжат и да мажат
67
0
 
12
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 години
Сега излиза, че Тошко Йорданов, само българите в България ще принуждава да гласуват с машини? Най-важните им - българите в чужбина - с хартиени бюлетини?Това ако стане, то аз си тръгвам от тази държава! И не толкова заради стандарта на живот, колкото заради скотовете, които се докопват до управлението!
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
машини има
65
0
 
8
 
! Отговори
Историческо колело преди 2 години
До Анонимен 49. И какаво ще чукаш,бе др. 49? Вижда се от Луната, че не ставате да управлявате, а само да сменяте кадри по етажите. Като комунистите с на 23 декември 1946г. Дано си запознат от историята на България какво се е предприело тогава в онези дни....