КС поля със студен душ ГЕРБ: Машинното гласуване не е противоконституционно

Жалба срещу него подадоха 66 депутати от ГЕРБ
Обновена: 2 юли 2021 13:45 | 2 юли 2021 13:44,
131
КС поля със студен душ ГЕРБ: Машинното гласуване не е противоконституционно
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд обяви, че машинното гласуване не е противоконституционно. Решението е взето след жалба на 66 депутати от ГЕРБ, които твърдят, че задължителното гласуване с машина нарушава принципа за равно избирателно право, предаде БНР.

С нея бяха оспорени всички променени разпоредби в Избирателния кодекс от 45-ия парламент.

По част от тях съдиите не са били единодушни. По текста за машините на особено мнение са били петима конституционни съдии.

С решението си Конституционният съд слага знак за равенство между хартиената бюлетина и машинния й еквивалент.

Още по темата
„По своята същност бюлетината за машинно гласуване не е нищо друго освен пренасяне и визуализиране на текста от хартиената бюлетина върху електронен носител“, пишат в мотивите си съдиите. Според тях начинът на гласуване - чрез отбелязване на вота върху хартиена бюлетина, върху бюлетина за машинно гласуване или по друг начин - е въпрос на законодателна целесъобразност, която сама по себе си не подлежи на контрол за конституционност, ако законът спазва принципите на избирателното право и предвижда равно третиране на всички гласове, независимо от начина на тяхното подаване“, пишат съдиите.

Единственият обявен за противоконституционен текст е текстът на "Има такъв народ", според който пропорционалната изборна система ще се прилага само до първите редовни парламентарни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
8
 
11
 
! Отговори
Секретар преди 2 години
Ама защо герберите изобщо са подавали жалба, какво им пречат машините те се отнасят за всяка партия при гласуване значи преди това всичко е било гнило и фалшиво щом са като ощипани. *** то това се знаеше през всичкото това безвремие за хората! Е, стига да се омитат, че много продължи.
75
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберунгелите обясняват, че било лесно да пипнеш софтуера и да затриеш следите хахаххаха Ямбол да не е Стамбул бе вие кво пушите. Това да не е като печатане на бюлетини, изхвърляне на валидни гласове и подмяна на чувалите в полза на геп без никой да види и да разбере. Именно гласуване с машини е много по трудно за манипулиране и ИМЕННО за това реват герп, щото не могат да купят вота и са чао. В Благоевград вече стана, а повечето роми няма да гласуват. Щом герп реват сме на прав път!
74
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво направиха КОМУНИСТИТЕ за месец управление. По цял ден поомияя-пропаганда се лее по телевизора без грам доказателства. Тока и горивата поскъпнаха чувствително. Изхарчиха десетки милиони за машини които ги няма никъде в европа. Пратиха ваксинацията в девета глуха. Изчезнаха стотиците спестени милиони за строежа на магистрала Хемус. Сложиха на всички постове в държавата свои хора за да върви кражбата безпроблемно. Браво комунисти!
73
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герп казали, герп искали, кои са тия бе?!?!? Неграмотници и некадърници, тумба крадци избрани с ромски гласове, какво друго да кажат??? Не знаят законите и не знаят конституцията ама казват кое е законно. Най-крадливата сганн са тия ей!!!
72
8
 
15
 
! Отговори
Бойко преди 2 години
Няма да има купен вот от братята ***. Щото няма да могат да снимат бюлетината за доказателство. Остава само корпоративния вот, където играчите са ясни и се вземат мерки. Ще се гласува основно по съвест. Освен в държавната администрация, където 2/3 са назначени на партиен/роднински принцип.Голяма победа за гражданското общество. Малка стъпка за гражданите, но и огромна стъпка за демокрацията в красивата ни Родина.
71
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
69 ти... Продължавате с тези " комунисти" а? И то при положение,точно такъв ви стимулира да го избирате 12 г вече? Тия ги разправяй на децата си! ГЕРБ власт,няма да види повече! Набийте си го в чугунените Герберски тикви! Гражданска ще има,но до власт няма да ви допуснем!
70
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комбитова казала, че и след 20 години няма да има Хемус защото заделените пари за строежа вече са ги оправили. Мизерия гарантирана от БСП.
69
6
 
11
 
! Отговори
Искам да питам преди 2 години
ако има оспорване на изборите кой ще отговаря ЦИК или СИЕЛА, чиято собственост са машините.
68
7
 
1
 
! Отговори
нещо хубаво преди 2 години
Няма нищо по хубаво от студен душ в нетърпима комунистическа жега.
67
10
 
14
 
! Отговори
ИДЕЯ!!! преди 2 години
В тубата има видеоклипове където хакери нагледно показват как се манипулира вот с машини.Порди тази причина в Холандия е отменено гласуването по този начин.Ние все по трудния начин се убеждаваме.
66
0
 
7
 
! Отговори
До 43 преди 2 години
Вие имахте пари за Хемус, ама самата Хемус нямаше пари да се строи. Нас ни интересува магистралата , за вас знаем, че имате пари.
65
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само за месец управление и комунистите окрадаха милиарда спестен и заделен за строежа на Хемус. На месец по милиард кражба им е темпото, по нова година фалит на държавата.
64
3
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
"Не забравяйте, всичко което Хитлер е направил е било законно." Доктор Мартин Лутър Кинг.
63
8
 
11
 
! Отговори
Ицо преди 2 години
С такива елементарни учстници в коментарите просто не си заслужава да спориш-старомодно и допотопно мислене и призиви за реваш-това е типичното за необузданите страсти на бившите...Искам да ни управляват министрите от сега действащото Правителство -нивото е на двата полюса-това са хора с друго мислене и поведение-не безгръбначните ,чиито идол е...Най-голямото разочарование е проф.Ангелов-беше ми симпатичен,но и той оглупя-С КАКЪВТО СЕ СЪБЕРЕШ-ТАКЪВ СТАВАШ...
62
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото и да прави хунтата на Радев в България ще стане каквото кажат ЕС и САЩ. За Русия няма място.
61
6
 
18
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ НЕ Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО, НО МАНИПУЛИРАНЕТО НА ВОТА ЧРЕЗ МАШИННО ГЛАСУВАНЕ Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО.
60
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тук една кражба не разкриха, само инсинуации и лъжи.
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Искам някойАко цялата СИК е в кюпа, няма абсолютно никакъв шанс да предотвратиш измама до размера на броя регистрирани избиратели в тази секция. Така че въпросът е излишен.
58
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той българина ги поля със студен вода на миналите избори! -:) След разкритията до сега за кражбите им,народа този път,ще ги полее с вряла вода!-:))) Че и имат наглостта,още да питат за каквото и да било????
57
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб ни доведоха до просешка тояга, да благодарим на Радев, че ни отърва от тази шайка престъпници