Политическият взрив на Слави е по-малък от този на Симеон и Борисов

Димитър Ганев: Следващото управление ще стъпи на по-малка основа
Обновена: 8 юли 2021 16:28 | 8 юли 2021 14:32, Александър Попов
314
Политическият взрив на Слави е по-малък от този на Симеон и Борисов
Снимка: БГНЕС

През 2001 и 2009 г. политическите взривове, наречени НДСВ и ГЕРБ, пометоха партийната система тогава. Тези две партии спечелиха съответно 2 и 1,7 милиона гласа. "Има такъв народ" със своите над 550 хиляди гласа на техния фон изглежда като видимо по-малък взрив, коментира пред БГНЕС политологът от "Тренд" Димитър Ганев.

„Трифонов и неговата партия бяха привидяни като инструмента, който може да свали ГЕРБ от власт. Огромната част от неговата подкрепа идва на базата на наказателен, протестен вот срещу предишното управление, т.е. става дума не за позитивен дневен ред, а за отрицание на настоящото статукво", каза политологът.

Той отбеляза, че през последните 6 месеца Трифонов е правил всичко възможно, за да се позиционира като играч, който е срещу статуквото, срещу всички и благодарение на това спечели огромна подкрепа.

"Поражението, което претърпя БСП беше породено от факта, че целият вот, който искаше да гласува срещу ГЕРБ не припозна левицата, а припозна Трифонов. Социалистическата партия беше припозната като част от статуквото", каза Ганев.

Според него кампанията на пълно отрицание на настоящото статукво и на малко говорене донесли политически успех на Трифонов.

"През 2001 и 2009 г. политическите взривове наречени НДСВ и ГЕРБ пометоха партийната система тогава. НДСВ и Симеон Сакскобургготски помете двуполюсния модел и установи многополюсна партийна система. След това ГЕРБ помете тази многополюсна система и установи система с ясен един доминиращ полюс", заяви политологът.

Ганев коментира и позицията на Трифонов в следващото управление.

„Следващото управление, което ще се създаде след 11 юли ще стъпи на една сравнително по-малка основа, рекордно малка парламентарна група на основната управляваща партия - „Има такъв народ“. Рекордът се държи досега от Сергей Станишев - 82 депутати, когато създаде парламентарно мнозинство около себе си с тройната коалиция през 2005 г. Тези около 70 депутати на „Има такъв народ“, които очакваме ще създават редица предизвикателства за управлението и неговата парламентарна основа. Вероятно, те ще съставят кабинет около парламентарната им група и около ПГ на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“, като най-голямата партия ще бъде около 70 депутати. Това е съвсем различна политическа ситуация“, обясни политологът.

„Волята на българския народ през 2001 и 2009 г. беше много категорична: цялото статукво вън. Сакскобургготски и Борисов спечелиха почти пълно мнозинство тогава, единият имаше 120 депутати като най-вероятно му бяха откраднали няколко, а другият – 117“, добави той.

През 2021 г. партиите на така нареченото статукво – ГЕРБ, ДПС и БСП е по-вероятно да имат мнозинство.

Димитър Ганев е категоричен, че политиците, имащи голяма популярност в социалните мрежи имат и съществена електорална тежест на практика.

„И Борисов, и Трифонов имат реална тежест, разбира се. Относно Трифонов много хора казват, че той не прави кампания, но това е дълбоко погрешна теза. Не е вярно, прави кампания, просто тя е по-различна. Трифонов, през последните година-година и половина, откакто е обявил проекта си, работи целенасочено да се позиционира като най-силната алтернатива на цялото статукво. Той казва: „Аз съм срещу цялото статукво, срещу ГЕРБ, срещу БСП, срещу ДПС, няма да се коалирам с тях и прочее“. Неговата цел беше да се позиционира именно срещу статуквото. Представете си тогава ситуацията, ако той започне да прави традиционна кампания, както правят всички партии. Ами той щеше да бъде възприет като статукво, щом прави същото като всички останали. Тогава неговият образ на легитимен играч срещу статуквото, на негова алтернатива, фактически става много по-слаб“, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и не съм фил или фоб...г-н Макрон,искрен последовател на бащите създали ЕС...идеята ЕС е велика...продавате я за лични интереси,зависимости,власт,глупави тарикатлъци...отнемате вярата на хората...само с печатене на пари няма да стане...трябва и храна...скоро се надяваме да печатите и храната ни...до 5 години продовелствена...бъдете сигурни...няма злато и пари...до тук ни докарахте...Кой ни убива през вируса г-н Макрон?Кой убива невинни френси граждани?Какво правите по-въпроса?
218
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
плюсовете и минусите в сайтчето са манипулация...умни хора сте,те ви подценяват...Вие сте важните,Вас трябва да Ви чуят как искате да живеете...кой Ви чу,по гьобелс...фашистки в 21 век мафиоти ни казват как да живеем...те с офшорни с милиарди,вменени фалшиви ценности,децата ни роби,бягат от домовете ни ...роби във фашисткият ЕС на Макрон и Меркел...те с печатници финансират мафиоти осигуряващи им власт...невиждан фашизъм,в БГ за 30 г. приятелите на Макрон закриха над 1500 училища...фашизъм!!!
217
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно Слави няма да е премиер те няма да ни управлява но партията му от образовани надявам се българолюбци ще промени България
216
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя дебилл ли ще ни управлява?
215
1
 
3
 
! Отговори
Ивза преди 2 години
Един професор каза,че 80 процента от българите са дебилни.Да,има такъв народ.Потвърдихме го.
214
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След интервюто за льо монд, бих казал срив. Взрив, ако е имало, е бил на предишните избори.
213
2
 
0
 
! Отговори
Джаба Хътянина преди 2 години
Някой може ли да ми даде телефонния номер на тази красива хътянка от снимката горе?
212
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азис би имал по-голям успех от Слави, всички като мен, за които политиката и парламента са цирк биха гласували за него.
211
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГНУСЕН ЧАЛГАР НА ЧЕРЕП РАДЕВ....
210
1
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Толкова плюене и накрая първо място с 21,8%.И така спокойно и убедително ни го съобщават социолозите. Не го проумявам. На маймуни ни направиха.
209
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господа, в България не бият това са думите на Петко Каравелов през 1891 година пред чуждестранните журналисти, произнесени след излизането му от Черната джамия. Тези думи са останали 130 години по-късно.Слави, пробвай и с Комсомольская правда може пък казаното пред тях да остане също в историята.
208
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошият вкус идва от изреченото, че българските медии не са свободни и затова давам интервю на вас. Казано е от човек, в чиито предаване и цяла телевизия от години не е известно да е гостувал някой, с различно мнение от неговото, или от мнението на сценаристите му.
207
2
 
9
 
! Отговори
Бунгар преди 2 години
Мая Манолова е ново лице,Христо Иванов е също ново лице,Станислав Трифонов е лице което не се ли нагледахте на простотиите му 25 години и какво очаквате от него.С действията си ще забъркаме такъв турлюгювеч,че не знам как ще го сърбаме.Кога най после ще прогледнат заблудените хора,че някой вълшебник ще оправи живота им.Трябва ни стабилност и разум.Сега е времето на кйорфишеците,но след това реалноста настъпва.
206
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оправдан е интересът на медиите към интервюто на Слави Трифонов за френския Le Monde. След като си мълчи у нас, белким чуем нещо от чужбина. А и това е меродавна политическа традиция в България нещото, което идва от чужбина изглежда по-достоверно и авторитетно.
205
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интервю за Le Monde? Чудесно! Следваща стъпка Комсомольская правда
204
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След армията калинки на Бойко идват ордите от кърлежи на Слави . Ум царува , ум робува , ум патки пасе.
203
6
 
0
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Единственият капацитет в ГЕРБ беше Т.Дончев , нооо с какъвто ходиш , такъв ставаш , като ''вожда'' си !Старият българин е казал : ''Ако искаш да разбереш какъв е един човек , то погледни ''приятелите'' му какви са "!
202
6
 
1
 
! Отговори
FINAL COUNT-DOWN преди 2 години
РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ ЩЕ БЪДАТ:ГЕРБ-СДС 52; ИТН 52; БСП 54; ДБ 30; ДПС 38; ИМВ 14.Възможните отклонения са в рамките на +-1 мандат, в зависимост от остатъците при разпределението на мандатите. СЪСТАВЯНЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ БЪДЕ ПРЕДШЕСТВАНО ОТ СЛОЖЕН ПРЕГОВОРЕН ПРОЦЕС, В КОЙТО ЩЕ ПРОЛИЧИ НАЦИОНАЛНАТА ОТГОВОРНОСТ НА ПАРТИИТЕ. == ALL RIGHTS RESERVED. ==
201
4
 
12
 
! Отговори
фишек преди 2 години
Това на Слави не е никакъв взрив, а един фишек. Ньорфишек. Ще изчезне като пръдня. Лошото е че няма светлинка в тунела.
200
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо ДБ не е от статуквото? Те бяха патерица на Гепр.