Слави Трифонов имал предвид едно име за премиер – учил, говори езици

Министър - председателят трябвало да е с профил различен от неговия
609
Слави Трифонов имал предвид едно име за премиер – учил, говори езици
Снимка: Dnes.bg, архив

Лидерът на ИТН Слави Трифонов наруши мълчанието си и даде интервю пред френския в. “Монд”.  Статията е озаглавена "Слави, певецът, който обръща нагоре с краката българската политика".

Интервюто е направено на 21 юни в офиса на телевизията на Трифонов в София от специалния пратеник на в. “Монд” Жан-Батист Шастан.

Още по темата

"Когато разговорът стигне до темата за корупцията, Слави се изправя в канапето и очите му с блясък се вторачват в журналиста: "Имаме брилянтни закони, но не се прилагат. Трябва да изградим отново правораздавателната система". (бел.ред - изразът, който използва по повод Иван Гешев, буквално е "Столът му е твърде голям за него".), разказва Шастан, цитиран от “Дневник”.

Трите приоритета на “Има такъв народ”

Авторът определя Слави Трифонов като проевропеец и иконоборец и допълва, че той е един от фаворитите за спечелване на изборите в неделя. “Монд” припомня, че трите основни елемента в програмата на ИТН са преминаване към мажоритарна избирателна система, въвеждане на електронно гласуване и намаляване финансирането на партиите от 8 на 1 лев за всеки спечелен избирател. Изданието уточнява, че и трите са подкрепени в референдум през 2016 г., резултатът от който не бе признат поради ниска активност. Изданието добавя, че този неуспех е основният мотив на Трифонов да се заеме с политика.

Изданието отбелязва, че Слави Трифонов Трифонов води предизборна кампания с редки появи на телевизионния си канал или с кратки постове в социалните мрежи, като избягва дебати и интервюта за българските медии.
"Бил съм всеки ден по телевизията през последните 25 години. И ако българските медии бяха свободни, щях да разговарям с тях, а не с вас", посочва Трифонов пред френското издание. Питан за думите на заместника си, че към журналисти от обществената телевизия трябва да се прилагат средновековни закони с отсичане на ръце, той отговаря, че това е било "безсмислица, която беше преиначена".

За обвиненията от опонентите му,

че е популист, той отвръща, че "те дори не знаят, че тази дума произлиза от "народ".Трифонов посочва за пример Макрон, Рейгън и Маргарет Тачър.

Пред френското издание Слави Трифонов отбелязва, че неговите примери в политиката са Маргарет Тачър, Роналд Рейгън и Еманюел Макрон. Вероятно така се опитва да лобира френският президент да приеме "Има такъв народ" в групата на либералите "Обнови Европа" в Европейския парламент (бел.ред. - в нея в момента членува ДПС), посочва още “Дневник”.

"Слави казва за себе си, че като телевизионен водещ, влязъл в политиката, "можем да го сравняваме с Бебе Грило, основателят на италианското движение "Пет звезди", с украинския президент Зеленски или с Доналд Тръмп. Резултатът не винаги е убедителен, но се вписва в духа на времето - особено силно подхранван от ендемичната корупция в България - благодарение на което любими стават най-невероятните кандидати", разказва още "Монд".

Лидерът на ИТН

дори се обявява пред френското издание за "трансформиране на ЕС в държава, отколкото да остане съюз на различни държави", както и призовава "твърдо" да се отговори на турския президент Реджеп Тайип ердоган и на ексцесиите на Виктор Орбан.

Законът в Унгария, забраняващ за се говори на малолетните за хомосексуалността, по-скоро "ни дава доказателство", че "ЕС трябва да бъде държава", за да "се попречи и в другите държави свободата да стане като в Унгария". След което Трифонов се въздържа да защити ратифицирането на Истанбулската конвенция в България, понеже "това не е приоритетна тема".

Изданието отбелязва, че Трифонов не е сигурен, че ще събере достатъчно гласове от партиите на протеста за мнозинство в парламента, което да е срещу статуквото на социалистите и партията на Бойко Борисов, но е сигурен, че не иска да е министър-председател.

“Бъдещият премиер

трябва да е с профил, различен от моя. Трябва да е някой, който е учил, говори чужди езици и достойно представя България", описва Трифонов, като допълва, че "разбира се, че има предвид едно име".

Той повтаря пред "Монд" известната си теза, че не се стреми към властта и че може да бъде отговорен без да заема пост в управлението. Жан-Батист Шастан веднага тълкува това като оставяне на отворена вратата за президентските избори тази есен.

В статията на “Монд” няма актуални снимки от разговора, защото Трифонов е отказал да бъде сниман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


609
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
372
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питат радио Ереван:- Защо папата, като беше в България, не ходи в "Шоуто на Слави Трифонов"?Радио Ереван отговаря:- Папата предпочита на лъскавите кубета да има забучен кръст.
371
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
429 На какъв език са си говорили, като на Тошко английският е ужасен? Херо Мустафа се среща с всички лидери на партии в България, това й е работата. Остава срамът, че лидерът на руския проект ИТН, се уплаши от тази среща и прати недоразумението Тошко.
370
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отказал да бъде сниман и отказал да дава интервюта на български медии чалгар, който всеки ден се снима и всеки ден плюе по някого от екрана на телевизия.
369
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен... "Защо няма нито един смислен коментар" - защото такъв е материала а и повечето списватели са *** безработни и неграмотни...
368
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До СТРАНДЖАТАЕ как в Русия?Кой ще му даде там да бръщолеви неговите нелепици?По-добре направо в Северна Корея да се запъти.Но ако сериозно,то в главата му е страшна каша.Само като чуят европейците за единна федерална държава,ще им настръхнат косите и ще му бият шут.Явно иска да е новият Орбан с налудничави си идеи и само мързеливия няма да му се подиграва.
367
2
 
22
 
! Отговори
А ВИЕ КАКВО преди 2 години
си мислехте? Човек, който никога не е имал семейство. Никога не е държал детето си в ръце, изгарящо от температура, молейки се н Бог да го спаси. Държейки ръчичката му, когато плахо прави първите си стъпки. Гледайки го с умилени да декламира Аз съм българче на сцената в училище. Този човек никога не е изживял това. Той никога няма да знае колко се тревожим за децата си. Той работи с обекти за имитация. Един ***! Къде очаквате да ни заведе? Пише го на гърба му!
366
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 414 по добре отколкото за кратуната от банкя
365
4
 
18
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОПРАВИ КОГАТО И ПОСЛЕДНОТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ПОКОЛЕНИЕ ИЗМРЕ ИЛИ ИЗЛЕЗЕ ОТ АКТИВНИЯ ЖИВОТ. ТОВА ВКЛЮЧВА И СЛАВИ.
364
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз вярвам, че царя ще ни оправи!народа става все по-див и варварски. не се чувства добре в Родината и бяга в чужбина.а царя ще внесе спокойствие и вяра в бъдещето и ще натири комунистите.
363
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЛАВИ ЗА 30 ГОДИНИ НЕ НАУЧИ ДОРИ БЪЛГАРСКИ А ИСКА ДА КАДРУВА В ПОЛИТИКАТА? СУС БЕ РОМСКИ КЛОШАР!
362
3
 
20
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
До Слави Номер 1: Слави само го играе загрижен, и то не особено убедително. 1-ственото, което го интересува, е келепира: джипове, охрани, офшорни сметки в Делауеър, препиране на капитали, търсене на ТВ екран за прокарване на партийни/корпоративни интереси и т.н. Ако социално декласираните фенове на Слави си въобразяват, че той може и изобщо има намерение да им подобри живота, много се лъжат.
361
1
 
23
 
! Отговори
Джон Ленин преди 2 години
КЛОУНЪТ СЛАВИ ЩЯЛ ДА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ ... ТО Е НАЙ - НОВИЯТ ВИЦ НА Има Такива Нерези ...
360
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо няма нито един смислен коментар , само обиди и простотии .
359
7
 
13
 
! Отговори
Някой преди 2 години
До 355 Наместникът на Слави Трифонов,Тошко,пред Виктор Николаев‐-кой поиска срещата с Херо Мустафа--отг.поиска я който я поиска, важното,че срещата се състоя.Извод:прозрачно управление на едни достойни хора!Другите сте простаци и не ви дължим обяснение
358
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато Слави Трифонов си бръсне в главата в бръснарница, предупреждава да не му одраскат мозъка случайно.
357
15
 
1
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
ВСЕ ОЩЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЧАКА ПОБЕДИТЕЛИТЕ НА 04.04 .21 ДА НАПРАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО !!!ЗА ПОСЛЕДНО !!!БОКО- 4 !!!ИЗТЕЧЕ СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ В КАНАЛА , А ЗЛОБАТА ИМ НЯМА КРАЙ !!!
356
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
айде и тоя зе да се изявява като цар.най-добре е Симеон 2 да дойде. поне е от царско потекло.
355
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пази, боже, сляпо да прогледа!
354
24
 
6
 
! Отговори
Слави Номер 1 преди 2 години
Слави е лицето на истината и честността в България. Единственият, който не иска власт, а го е грижа за народа. Слави винаги държи на думата си. Той е достоен, справедлив, истински и независим. Подкрепям го със сто ръце.Свободата преди всичко! Заради хора като него аз съм горда, че съм българка. Завинаги Слави и ИТН.
353
1
 
27
 
! Отговори
Стана ми интересно преди 2 години
защо, след като интервюто е взето на 21 юни, е публикувано в "Монд" чак на 7 юли, т.е. 3 дни преди изборите у нас? Можеха да изчакат още малко и да го публикуват в деня за размисъл.