Подкрепата от ГЕРБ за проф. Герджиков - нож с две остриета

Плюс или минус са кандидати, които не са тяснопартийни?
268
Подкрепата от ГЕРБ за проф. Герджиков - нож с две остриета
Снимка: БГНЕС

Подкрепата от ГЕРБ за кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент е нож с две остриета за партията. Това коментира политологът Иван Начев пред БНР.

Още по темата
Досега основният политически лайтмотив, който ГЕРБ развиваше, беше, че това е една партия, която има много добре подготвени кадри.

И когато се явявате на президентски избори и не можете да издигнете собствен кандидат, а издигате такъв чрез инициативен комитет, за да се събере по-широка подкрепа, това може да доведе до отлив на самите избиратели, посочи той.

От друга страна кандидатура като тази на проф. Герджиков стои много по-сериозно от всички други, спрягани до момента. В този смисъл може да бъде една действителна конкуренция на президента Радев, смята анализаторът.

Според него ще видим другото лице на политическия дебат, в което няма да има такова остро противопоставяне. "Няма как да отречем фактът, че президентът Радев е сравнително умерен в поведението си, както и проф. Герджиков", каза още Начев.

По думите му издигането от инициативни комитети носи повече плюсове.

Виждаме, че тясно партийните кандидати не се харесват на българското общество по разбираеми причини.
Втората тенденция, която забелязваме и последните два избора, са добър пример за това, че ние като избиратели не искаме да дадем властта на нито една партия. Това доведе до фрагментация на българския парламент. Искаме повече отговорност от партиите при съставянето на правителството и от партиите при провеждане на политиките, които са нужни за нас като общество. Съвсем естествено е партиите да бягат от тясно партийни кандидати, коментира политологът.

Според него партиите сякаш не забелязват, че избирателят в България се промени в последните десет години.

"Има вече много млади избиратели, които, първо, са социализирани във времето след рухването на комунистическия режим, на тях това нищо не им говори, това са неща, които им разказват роднини. Тези избиратели пътуват и живеят в отворен свят, те виждат как се управлява светът и как се прави политика. Този тип избирател се игнорира от всички политически партии. И резултатът е, че се води кампания сякаш се намираме в 90-те години на миналия век", каза той.

Според Начев ще има по-висока избирателна активност, включително защото има нови политически играчи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
17
 
7
 
! Отговори
Стига вече... преди 2 години
Само в банановите републики в мирно време избират генерали за президенти и министър председатели.
193
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще не ме интересува кой е кандидата на ГЕРБ, гласувам срещу фигуранта, защото съсипа държавата, ако ще и магаре да е, ще гласувам срещу тоя червен ***
192
24
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новата Цецка-подобрена версия,пак ще загуби!Бастуна е токсичен.
191
10
 
9
 
! Отговори
професорът преди 2 години
До гост - Тихо бе, и теб ще те направя Доктор хонорис кауза.
190
16
 
28
 
! Отговори
гост преди 2 години
Странно. Уж независим кандидат от СУ, но предложен от инициативен комитет на гербаджии и подкрепен от ГЕРБ. Не знаех, че университетите са политически обвързани вместо да са автономни и необвързани политически. Да си каже този ректор, че е гербераст и толкоз.
189
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О не, защо така разваляте мечтите на коремното юмруче!
188
25
 
25
 
! Отговори
Илиев преди 2 години
Не желая бузест чиновник,който няма представа от политическия живот у нас,да представлява държавата ни пред света.Днешният стопанин на президентската институция Р.Радев,с когото българите свикнахме,ще бъде и утрешният,защото ще го изберем за от пет ползотворни години! Другото,е "храна" за алчните,вече много богати,"социологически" експерти!
187
21
 
28
 
! Отговори
Избирател преди 2 години
Анастас ГЕРБерджиков, новото магаре на ГЕРБ! Регистрацията му се прави от юристите на ГЕРБ, избран бе за ректор на СУ с подкрепата на Бойко Борисов, сега ще ми се прави на обединител. Пешка герберска, какъв обединител си с подкрепата единствено на ГЕРБ и още някоя *** слугинажна партия около тиквата? Студентите затова ли протестираха? Повтаря герберските опорни точки като папагал.
186
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Подкрепен от ГЕРБ" е присъда!
185
17
 
25
 
! Отговори
- преди 2 години
Най-сполучливото определение за този е: "Плевнелиев - 2"
184
22
 
33
 
! Отговори
антиседераст преди 2 години
Само му вижте мазната физиономия и ще разберете защо герб са го избрали ! Там са само такива с мазни слугински физиономии. Между другото тоя няма никакъв шанс срещу Радев. Ние народа пак ще избереме Радев за президент
183
24
 
20
 
! Отговори
ОСТРИЕТО Е САМО ЕДНО преди 2 години
И това острие ще бъде забито в гърба на руските шпиони, не от Бойко Борисов, а от знаменития професор-обединител Атанас Герджиков, за да остане Европейска България завинаги в обществото на държавите от Свободния свят.
182
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Класическите езици, Аристотел и Платон са новата страст на мутрите и калинките. Гербджиков е поредният пример за продажността на българската интелигенция.
181
2
 
8
 
! Отговори
Като начало преди 2 години
До Анонимен Ами успя да резведе генералчето Яворчо Матеев с Ралица и се намърда на нейното място в леглото.
180
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много писатели, много умници, но поспаланковци. Досега нито дума за вицепрезидента Невяна Митева. Вероятно нищо "ново" около нея не могат да изкопаят.
179
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много женствено излъчване има кандидатът. Представям си как кокетно би връткал ду.*** като приема паради на армията.
178
4
 
8
 
! Отговори
до к.202 преди 2 години
Не лъжи: СДС и впоследствие ГЕРБ се създадоха от униформените висши и областни кадри на МВР, а БСП - от кадри на районните комитети на София и окръжните комитети на ДКМС в страната.
177
17
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с издигането на проф.Герджиков за кандидат за президент от ГЕРБ е направо цирк. Представяте ли си този, който тупаше по челото новоизбрания президент Р.Пл. и нареждаше.че и магаре да беше предложил, народът щеше да го избере, сега предложи за бащица на БГ ректора на СУ! И последният благодари и заявява, че има сили да се справи.Отива гербаджийското шествие в НДК на среща с избирателите.Отпред проф. Герджиков с ББ,а зад него хайлайфът на ГЕРБ: Деси Ат.,Лъчо Мозъка, М.Маринов, Ив.Г. ,М.Манев
176
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега какво се оказа,цвета на нацията всъшност подкрепя Професор Герджиков,а дс дружинката Злобарко:)))))
175
24
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юмручето е в пълен шаш, че трябва да сдава. А ве1е се беше подготвило за още един милион от заплати.