Подкрепата от ГЕРБ за проф. Герджиков - нож с две остриета

Плюс или минус са кандидати, които не са тяснопартийни?
268
Подкрепата от ГЕРБ за проф. Герджиков - нож с две остриета
Снимка: БГНЕС

Подкрепата от ГЕРБ за кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент е нож с две остриета за партията. Това коментира политологът Иван Начев пред БНР.

Още по темата
Досега основният политически лайтмотив, който ГЕРБ развиваше, беше, че това е една партия, която има много добре подготвени кадри.

И когато се явявате на президентски избори и не можете да издигнете собствен кандидат, а издигате такъв чрез инициативен комитет, за да се събере по-широка подкрепа, това може да доведе до отлив на самите избиратели, посочи той.

От друга страна кандидатура като тази на проф. Герджиков стои много по-сериозно от всички други, спрягани до момента. В този смисъл може да бъде една действителна конкуренция на президента Радев, смята анализаторът.

Според него ще видим другото лице на политическия дебат, в което няма да има такова остро противопоставяне. "Няма как да отречем фактът, че президентът Радев е сравнително умерен в поведението си, както и проф. Герджиков", каза още Начев.

По думите му издигането от инициативни комитети носи повече плюсове.

Виждаме, че тясно партийните кандидати не се харесват на българското общество по разбираеми причини.
Втората тенденция, която забелязваме и последните два избора, са добър пример за това, че ние като избиратели не искаме да дадем властта на нито една партия. Това доведе до фрагментация на българския парламент. Искаме повече отговорност от партиите при съставянето на правителството и от партиите при провеждане на политиките, които са нужни за нас като общество. Съвсем естествено е партиите да бягат от тясно партийни кандидати, коментира политологът.

Според него партиите сякаш не забелязват, че избирателят в България се промени в последните десет години.

"Има вече много млади избиратели, които, първо, са социализирани във времето след рухването на комунистическия режим, на тях това нищо не им говори, това са неща, които им разказват роднини. Тези избиратели пътуват и живеят в отворен свят, те виждат как се управлява светът и как се прави политика. Този тип избирател се игнорира от всички политически партии. И резултатът е, че се води кампания сякаш се намираме в 90-те години на миналия век", каза той.

Според Начев ще има по-висока избирателна активност, включително защото има нови политически играчи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
18
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой ще гласува за тоя Герджиков? Боко за пореден път доказа, че е слаб кадровик. Всичките кадри на които залага-все ку.ци магарета. Така Радев се очертава непоклатим като президент.
173
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли да сте толкова наивни?ДБ играят директно за ГЕРБ-ДПС, както винаги са го правили. Ясно е, че професора ще е следващият президент.
172
32
 
20
 
! Отговори
Електорат преди 2 години
БРАВО БОЙКО .ПОКАЗА НА ЧОРАПА КАКВО ЗНАЧИ ВИСШ ПИЛОТАЖ В ПОЛИТИКАТА...ХА ХА ХА......ЧЕСТИТ НИ НОВ ПРЕЗИДЕНТ!
171
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А коремни? Как е с коремните Герджиков?
170
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе ало, про(С)тестърчетата, нали ви видяхме що за стока сте. Едно правителство не може да сътворите. Освен да оплювате всеки човек, друго не ви раждат веществата.
169
19
 
21
 
! Отговори
Вирус преди 2 години
Да, ама Професор, а не овенен шапкар. Вий кво искате ? Нали Чорапа беше избран със спомоществователството на Баце.
168
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е подпухнал и много прегърбен. Да не ни остави насред мандата?------====-----Няма как. Няма да спечели.
167
18
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С подкрепата от герп си върза котва на врата... кажи му гербер и не го обиждай повече!
166
17
 
12
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Този не ми изглежда добре със здравето. Много е подпухнал и много прегърбен. Да не ни остави насред мандата?
165
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако по някакво чудо Борисов отново се докопа до власт и еврофондовете, което вече е невъзможно, защото не сме в 90-те години, но хипотетично, ще останат само ромите и българските турци....Българите ще отидат в нормалните държави с нормални политици и нормален живот....
164
26
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Герджиков не само ще загуби президентските избори, но скоро след това ще загуби и поста си в СУ. Който се е докоснал до ГЕРБ е загубил.
163
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен185Той не беше ли двоен агент? Най-смешното е, че и Пешо от Мировяне да издигнат Герб и за него ще гласувате.....Борисов ви го каза и магаре да издигна и за него ще гласувате. Ето ви едно професорско магаре хахаха
162
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов е казал при избора на Плевнелиев:" И магаре да сложа, то ще бъде избрано!"Да разбираме ли, че ректора на най-старото Висше учебно заведение се поставя в позицията на магаре? Борисов беше казал за студентите:"Студентите да стават овчари, много се търси агнешкото, а те к'во, ИТ специалисти били" Алчност, зависимости или натиск е накарало проф. Герджиков да играе магарето в тази грозна пиеса.
161
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С Кандидата си Герб ще повторят излагацията си с кандидата Цецка Цачева. Ако това наистина е кандидата балотаж няма да има...Герб още от сега могат да поздравят Радев с победата.
160
24
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На натовския генерал му остават още 40 дни служба на Русия.
159
27
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е пътник, само с гласовете на левите избиратели е за никъде.
158
14
 
20
 
! Отговори
РАДЕВ.. преди 2 години
У. ВО. ЛНЕНИЕеееее...... Хип. Хип.Урааа..!!
157
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се заблуждавайте че подкрепата ще е само от ГЕРБ. Ако Радев отиде на балотаж ще загуби, защото ДПС ще гласуват за професор Герджиков, а това са повече от 350000 гласа.
156
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАИСТИНА КАДРИТЕ НА ГЕРБ СА ДАБРЕ ПОДГОТВЕНИ В ПРИСВОЯВАНЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИ ФИНАНСИ, ТОЕСТ КАЗАНО НА НОРМАЛЕН ЕЗИК (VULGAR LANGUAGE)- В КРАЖБИТЕ НА НАШИТЕ ПАРИ!!!
155
13
 
22
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Този тръгна с лъжа.Уж месеци наред си говорил с кого ли не дали да се кандидатира,пък от ГЕРБ разбрали и взели,че го подкрепили и то едва днес.Нищо, че,гербавите отдавна говорят,че имат кандидат,но го крият.Не така,професоре,не ти прави чест.