Подкрепата от ГЕРБ за проф. Герджиков - нож с две остриета

Плюс или минус са кандидати, които не са тяснопартийни?
268
Подкрепата от ГЕРБ за проф. Герджиков - нож с две остриета
Снимка: БГНЕС

Подкрепата от ГЕРБ за кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент е нож с две остриета за партията. Това коментира политологът Иван Начев пред БНР.

Още по темата
Досега основният политически лайтмотив, който ГЕРБ развиваше, беше, че това е една партия, която има много добре подготвени кадри.

И когато се явявате на президентски избори и не можете да издигнете собствен кандидат, а издигате такъв чрез инициативен комитет, за да се събере по-широка подкрепа, това може да доведе до отлив на самите избиратели, посочи той.

От друга страна кандидатура като тази на проф. Герджиков стои много по-сериозно от всички други, спрягани до момента. В този смисъл може да бъде една действителна конкуренция на президента Радев, смята анализаторът.

Според него ще видим другото лице на политическия дебат, в което няма да има такова остро противопоставяне. "Няма как да отречем фактът, че президентът Радев е сравнително умерен в поведението си, както и проф. Герджиков", каза още Начев.

По думите му издигането от инициативни комитети носи повече плюсове.

Виждаме, че тясно партийните кандидати не се харесват на българското общество по разбираеми причини.
Втората тенденция, която забелязваме и последните два избора, са добър пример за това, че ние като избиратели не искаме да дадем властта на нито една партия. Това доведе до фрагментация на българския парламент. Искаме повече отговорност от партиите при съставянето на правителството и от партиите при провеждане на политиките, които са нужни за нас като общество. Съвсем естествено е партиите да бягат от тясно партийни кандидати, коментира политологът.

Според него партиите сякаш не забелязват, че избирателят в България се промени в последните десет години.

"Има вече много млади избиратели, които, първо, са социализирани във времето след рухването на комунистическия режим, на тях това нищо не им говори, това са неща, които им разказват роднини. Тези избиратели пътуват и живеят в отворен свят, те виждат как се управлява светът и как се прави политика. Този тип избирател се игнорира от всички политически партии. И резултатът е, че се води кампания сякаш се намираме в 90-те години на миналия век", каза той.

Според Начев ще има по-висока избирателна активност, включително защото има нови политически играчи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
11
 
22
 
! Отговори
?! преди 2 години
Не знам с какво са го примамили професора, но изобщо не постъпва умно - вижте какво уважение има в наши дни към предишните кандидати на Герб - Михлюза всички му се подиграват, а Цецка я забравиха. Този професор от тук нататък има едно голямо петно в биографията си - *** на тиквата - жалко за него.
153
12
 
13
 
! Отговори
РАДЕВ Е ДС-ЧЕНГЕ преди 2 години
ВОДЕЩ ОФИЦЕР МУ Е ЧЕРЕПА..
152
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберастки пудел!
151
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Бойко беше подкрепил едно магаре за президент. Какви суперлативи само щяха да се изговарят за това магаре.А социоложките и някои социолози щяха да са в екстаз.
150
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подкрепа от ГЕРБ означава тежък камък на шията на професора. Това го потопява безвъзвратно, няма никакви шансове да изплува.
149
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 172Предпочитам спокоен президент, който да прави консултации с ПАРТИИТЕ и да спомогне за конструктивната работа и обединение за ОБЩИТЕ цели и създаване на нормалност в държавата! ПИСНА МИ ОТ РЕВОЛЮЦИЯТА НА ЗЛОБНИ И ЦИНИЧНИ НЕКАДЪРНИЦИ!
148
2
 
9
 
! Отговори
До 171 преди 2 години
Ти хапчетата пи ли си днес?
147
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно ТАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ Е НЕОБХОДИМО НА БЪЛГАРИЯ! ДНЕС, КОГАТО ПАРТИЙНИЯ ЕГОИЗЪМ ЩЕ СЪСИПЕ ДЪРЖАВАТА, ТРЯБВА ПРЕЗИДЕНТА ДА НЕ Е ПОЛИТИЧЕСКО ЛИЦЕ ,ЗА ДА ТЪРСИ СЪГЛАСИЕТО И ДА СЕ УСМИРИ ЛУДОСТТА, ДА СЕ СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО !ДЪРЖАВАТА ИМА НУЖДА ОТ СПОКОЙСТВИЕ! ДА СЕ РАБОТИ!ТРЕПЕРЕЩИ, ЗЛОБНИ ПРОСТАЦИ НИ РАЗИГРАВАТ ОТ 6 МЕСЕЦА! ДЪРЖАВАТА ОТ 1 ГОДИНА СТАНА ЛУДНИЦА И ВСИЧКО НЕМОРАЛНО И НЕНОРМАЛНО СТАНА ЕЖЕДНЕВИЕ! ПАРЛАМЕНТА БЕШЕ ОСКВЕРНЕН!
146
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герджика е новия чорап. Помнете ми думата
145
19
 
26
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Кадрите на ГЕРБ са добре подготвени, не случайно 12 г. имахме държава с малки изключения когато Олигарски дойде на Власт след един февруарски метеж и една Костинбродска афера, подобни на тия дето сега се вихрят от едни метежници ... а това че ГЕРБ подкрепи проф.Герджиков, който не е партийна фигура, се дължи на факта че иска да намали конфронтацията създадена в обществото от един узурпатор с вдигнат юмрук, като надмогне партийните си интереси в името на България и нейната стабилност ... !!!
144
12
 
24
 
! Отговори
За докторите преди 2 години
Борисов е защитил докторат за подготовка на пожарникари, а Радев - по създаване на системи за тактическа подготовка на авиационни екипажи и е магидстър по стратегически проучвания на ВВС на САЩ. А и говори четири езика. Да има нещо сравнимо с Борисов?
143
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честните десни хора ще гласуват за Лозан Панов, не за марионетката на престъпния ром от село Банкя!
142
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога трябваше да сме комунисти. Бяхме комунисти. Кога трябваше да сме мутри. Бяхме мутри. Кога трябваше да сме генерали. Бяхме генерали. Е сега сме доктори и професори. Времето го налага.
141
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, намери се един смел човек, неповлиян от общата лудост, от мантрите и заклинанията, от фалшивите новини. Това е философската опорна точка, която може да обърне света. Успех, г-н Герджиков!
140
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема вече генерали. Има професори,доктори. Професор Герджиков, доктор Борисов.
139
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Чул 154 - Защото вицето на Герджика е полковник, а Радев е генерал? За това ли? )))
138
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай Кольо 155Предполагам си спомняш как друг "кадър" на ГЕРБ - Дянков, нарече учените от БАН феодални старци. Много е странно Борисов, който няма никакво уважение към академичните кадри и се има за по-умен от тях, да подкрепи един порфесор.Това си е поредния фарс. Но Герджиков си има собствен скандал за неправомерно даване на пари за консултации на майка си. Типичен корумпиран и зависим човек. Идеален за изкупителна жертва на безсилието на Борисов да се справи с Радев.
137
16
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Абсолютен головодник е тоя професор. Комплексите и страховете на Борисов пак избиха. Борисов не иска ярка личност, за да не го засенчи. Иначе даже Стъки или Алибегов щяха да са по-добри кандидати.
136
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не съм гербаджия ,но ще гласувам и подкрепям професора .РАДЕВ СТАНА ЗА РЕЗИЛ В СВЕТА.
135
6
 
8
 
! Отговори
Бай Кольо преди 2 години
До Анонимен 152Плевнелиев беше бизнесмен,а аз говоря за учени не за бизнесмени!