Матева: Броенето на хартиени разписки ще забави изборния процес

Това ще отнеме 2-3 часа според зам.-председателя на ЦИК
2 ное 2021 09:15, Елка Василева
81
Матева: Броенето на хартиени разписки ще забави изборния процес
Снимка: архив, БГНЕС

Гласувах против решението да се броят хартиените разписки, заяви пред БНТ заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева. По думите ѝ с броенето се обезсмисля машинното гласуване. Тя коментира, че приетото с мнозинство решение не е било аргументирано.

Още по темата

Росица Матева каза, че 2-3 часа ще отнеме преброяването на хартиените разписки, което ще доведе до забавяне на изборния процес, до струпване на членове на СИК при предаването на протоколите.

Тя даде за пример процеса при вота през юли, когато протоколите са били предавани бързо и организирано, което не е довело до напрежение.
По изборен кодекс резултатът ще се зачита от машинния протокол.

Карантинираните ще гласуват както и на изборите на 11 юли - от вчера поставените под карантина и изолация могат да подават заявления, за да бъде съставена секционна комисия, към която да гласуват. 7 заявления ще са достатъчни за назначаване на секционна комисия. То може да бъде подадено и онлайн в сайта на Централната избирателна комисия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
12
 
! Отговори
Колкото и да се преди 2 години
забави броенето на квитанциите - победителя на изборите ще излезе с готово правителство още преди да сме ги разбрали, като миналия път.
48
0
 
21
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Още една червенушка разцъфна , била загрижена ?!
47
0
 
13
 
! Отговори
Новия ЦИК на Радев преди 2 години
много мрази отчетите и прозрачността. Всеки ден ни излизат в медиите с личните си мнения и възгледи но никъде не видяхме публикуван в медиите отчет - Колко пари са изхарчени за избори по направления, с колко гласа са избирани депутатите, колко е струвал един избирателен глас, колко секции са проверени, колко разписки са преброени, какъв процент и къде е излезла разлика... Въобще има ли някакви признати в ЕС стандарти за контрол на качеството на тези машини?!
46
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще има пак яко разнасяна на чували, тоя път с разписки.... Кое ме у тогава машинното на "машинното" гласуване?
45
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за къде толкова бързате. Кво като се забави броенето на квитанциите.
44
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тия пари дето ще взвмвте като комисии поне се помачете да броите едни разписки
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам Радев направо да напише изборните резултати,да не губим време.
42
0
 
21
 
! Отговори
Хан Крум преди 2 години
Нали това са им задълженията.Някои усетиха че става лошо и за това започнаха да плачат по медиите.
41
1
 
15
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Радев и радевци трябва да бъдат проверявани за всичко,защото са мошеници.За такива като тях,човек трябва да има очи и на зад...-ните си части.Доверие никакво!Мошениците винаги имат съпротива срещу истината.Сега пак реват
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Броенето на хартиените разписки ще забави изборният процес ,но ще пречи на далаверата. Който вярва че президента и неговите хора са честни е балък.
39
0
 
11
 
! Отговори
БРОЙТЕ КВИТАНЦИИТЕ . преди 2 години
.. И ГИ ВПИСВАЙТЕ В ПРОТОКОЛИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ!!!---ТОВА Е "ВОТ НА ДОВЕРИЕ ", КЪМ ЦЕЛИЯ ИЗБОРЕН ПРОЦЕС!---В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ , ВСЕКИ ГРАЖДАНИН МОЖЕ И ИМА ПРАВО ДА ПОИСКА В СЪДА , ПРЕБРОЯВАНЕ НА КВИТАНЦИИТЕ ОТ ВОТА И АКО НЯМА СЪОТВЕТСТВИЕ ---ДА ПОИСКА "КАСИРАНЕТО МУ"!!!!---ТОВА Е ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ!
38
0
 
10
 
! Отговори
БРОЕНЕТО НА КВИТАНЦИ преди 2 години
...Е ЗАДЪЛЖЕНИЕ ---НА ЦЯЛАТА ИЗБОРНА КОМИСИЯ СЪСТАВЕНА--ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВСИЧКИ ПАРТИИ!--НЯМА КАК ДА СЕ СКРИЕ , УНИЩОЖЕНИЕТО ИЛИ ДОБАВЯНЕТО НА ГЛАСОВЕ ЗА ОПРЕДЕЛЕНА ПАРТИЯ --СЛЕД , КАТО ВСИЧКО СЕ РЕГИСТРИРА В ИЗБОРНИЯ ПРОТОКОЛ!
37
1
 
3
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Да имаше 600 000 недействителни и всичко това се правеше в комисиите. Бил съм наблюдател и видях как всяка партия прецаква чужда бюлетина. Един си намазал пръста с мастило и като пипне прави петна. Друг държи химикалка и маркира в квадратче, да стане дубъл, трети се заяжда че Х излиза на милиметър от квадратчето. Така се правят невалидни.Решението е, всяка партия на отделна бюлетинка. Взимаш твоята партия и я пускаш в урната. И Без значение какво е драскано, бюлетината се брои за редовна.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има много *** начин за броене: председателят чете на глас и подава разписката на членовете за да видят, че е прочетено правилно, последният член я оставя на място в същия ред, в който е прочетена. Всеки член си води записки и си записва поредното число на разписката и номера на партията. Накрая председателят отново прочита на глас записа от броенето в същата поредност и като няма възражения се заемат със сумирането. 400 бр. по 5 секунди за всяка разписка прави около 33 минути.
35
4
 
2
 
! Отговори
Vesko преди 2 години
Има регистрирани колко на брой са гласувани в списъците, машината е програмен код, който е известен и няма как да се промени, ако имат съмнения в кода по правилно е да се използва open-sorce и да се покаже процеса на програмиране на машините.Броенето на бележки, ще дава възможност да се намесят в изборите.Каква е гаранцията, че бележките няма да бъдат компрементирани, както бяха многото бюлетини обявявани за невалидни и така да се анулират част от гласовете?
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ти за къде бързаш, а?
33
0
 
1
 
! Отговори
ВСЯКО ОТКЛОНЕНИЕ ... преди 2 години
...ОТ ОКАЗАНОТО " ДОКУМЕНТАЛНО ДОВЕРИЕ " КЪМ ЦИК И МАШИНИТЕ НА ВОТА И МЕСТНИТЕ КОМИСИИ ---ВОДИ ДО "СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ"--- ЗА "НАРУШЕНИЕ НА ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС И НЕГОВОТО "КАСИРАНЕ"---КАКТО И УГЛАВНА И НАКАЗАТЕЛНА ТАКАВА....!---ВСЕКИ УЧАСТНИК ВЪВ ВОТА --ИМА ПРАВО НА ТОВА!!--ТОВА Е ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ!!!!
32
0
 
5
 
! Отговори
Ние преди 2 години
Следете дали потдържащата софтуера фирма няма да направи извънредно препрограмиране на машините. Ще им се наложи, за да оправят машинацийте. Жалбите в съда няма да минат.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом няма да броят, поне да ги съкратят. Какво ще правят толкова хора, след като машините ще вършат работата?
30
0
 
12
 
! Отговори
суверен преди 2 години
И какво от това че ще ги забави с 394 часа ? ! Та ние вече загубихме безвъзвратно почти 2 години благодарение на уличните чалгари ! Не е ли по-важно проверката и достоверността *** како ! Не ни плаши със "забавянето" Знаем защо си против !!