ВАС реши: Няма да има двойно броене на разписките на вота

Делото е образувано след жалби на няколко политически сили
4 ное 2021 12:50,
98
ВАС реши: Няма да има двойно броене на разписките на вота
Снимка: БГНЕС

Няма да има двойно броене на разписките от гласуването, реши Върховният административен съд.

Върховните магистрати отмениха решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини.

Още по темата
Делото беше образувано след жалби от „Изправи се! Ние идваме!“, „Продължаваме промяната“, „Демократична България - Обединение“, Мартин Димитров и Петър Славов.

Резултатът от гласуването ще се удостоверява единствено с протокола, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите, уточняват от ВАС.

Според магистратите ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но това преброяване не може да влияе на изборния резултат. С решението си ВАС указва ЦИК да утвърди документация за контролното преброяване, която да не е част от протоколите за установяване на резултатите от гласуването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
1
 
! Отговори
Мел преди 2 години
Еййй сега Ицо поне за това няма да мрънка хахахха Че нещо се беше напрегнал, горкия хахахах
86
0
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Ще има фалшификации - трябва да вкарат Стан Лаурел и Оливър Харди от ПП в парламента. Че иначе лошо за тях...
85
3
 
2
 
! Отговори
България над всичко преди 2 години
ГЕРБ е вирус, който няма право да съществува и трябва да се унищожи
84
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да може Радев да фалшифицира изборите. То и Новия изборен кодекс пак с тая цел го измисли. Слави до спечели. Ама после се разлюбиха.
83
1
 
9
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До До 74 Това е "соломоновско" решение. Най-много се ревеше, че комисиите ще загубят много време в ръчно броене. ВАС не реши нищо в полза на оплаквачите. Загубеното време остава, но без официален протокол. Това означава, че резултатът не може да бъде оспорен в съда. Вратата за манипулиране на софтуера остава широко отворена. На практика се дава разрешение изборите да бъдат официално фалшифицирани и то законно и безапелационно. И какво става: Хакерът ми е по-добър от хакера ти.
82
2
 
7
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До Само да напомня Не лъжи. ГЕРБ винаги са били против машините. Машините не гарантират нищо. Машините ги наложиха Мая Костинбродска с прякор "честната" (само в ушите), ДБ и хората на Слави. Машините за трите избора ни струват 500 млн ! лева!. (Според Ристю демокрацията била скъпо нещо.И на всички следващи по 130 млн. Ще видим как ще се озъбите, ако се получи резултат 100% за ГЕРБ.
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най скандални са двамата говорители на ЦИК които обикалят телевизиите и широко и всеобхватно обясняват личното си мнение, че те били против броенето. Те са говорители на ЦИК и засега не са си подали оставката. Това е пълен скандал, все едно нашият посланик като отиде в Македония да започне да обяснява колко е неправилна българската политика, защото такова е личното му мнение.
80
1
 
5
 
! Отговори
тъпото преди 2 години
До Анонимен гербаджиите си пипаха протоколита... мъдрецо 10 пъти съм бил председател на СИК и нищо не е пипано освен че *** чрез ТЕЛК ови избиратели успявах да добавят по 30- тина гласа...но това нямаше значение щото *** така и така пътуват
79
1
 
2
 
! Отговори
тъпото преди 2 години
До ОТГОВОРЪТ МИ Е няма да гласувам.... а *** това и чакат
78
4
 
10
 
! Отговори
истина преди 2 години
Малииии колко са бързи от тоя съд ....Мутрите на Бошков Мая Петков Радев ще манипулират изборите ,,,,,,това ако е държава ........САМОЧЕ МИЛИАРДИТЕ ЕВРО ЗАЕМИ ТРЯБВА ДА СЕ ВРЪЩАТ И ТОГАВА ЩЕ ГИ ВИДИМ КАКВО ЩЕ ИЗМИСЛЯТ .....СБОГОМ БЪЛГАРИО рАДЕВ ТЕ ИЗЧЕГЪРТА ..
77
0
 
1
 
! Отговори
тодор преди 2 години
До Леля Пена Томчов ли е умен ??!!
76
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно! IT дарителите на ПП ще подправят вота.
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От коментарите е ясно колко малко са чели изборния закон, иска и решението на ВАС. Същото е и със статията. В нея (тя е тук, налице!) се казва едно, а много тук коментират, че щом това го няма! има манипулация. Ами има го, прочетете поне статията!
74
14
 
7
 
! Отговори
Факт преди 2 години
ГЕРБ всячески се опитват отново да фалшифицират изборите, намесвайки хартията.
73
0
 
2
 
! Отговори
До 74 преди 2 години
Ще ИМА пълно броене в СИК (не в ЦИК), но ще се попълва отделен протокол, който няма да е неразделна част от официалния протокол, каквото е вече отмененото разпореждане.
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този изборен закон бе приет от 45 НС.
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Айде пак узаконихте измамите." ------------------- Кои измами, с хартиените бюлетини ли? Четохте ли в разградско от пролетта колко пъти са се увеличили не просто инвалидите на място с ТЕЛК, а хора, които с документ от лекар, които гласуват от дома, в мобилна секция, защото и те били неподвижни. А вотът в нея е само с хартии! Увеличение в пъти. А контролно преброяване на разписки ще има!
70
5
 
4
 
! Отговори
Леля Пена преди 2 години
Слава Богу,че все още има останали разумни хора,които мислят с главите си!
69
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВАС защо не спраяхте манипулацията на софтуера на машините. Това ли е честния вод? Няколко програмисти да определят изборите в България.
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако няма контролно броене на разписките никога няма да призная вота за честен, без значение кой печели."----------------------------------------- Ще ИМА контролно броене на разписките. ЦИК. А не пълно броене от СИК. Така е по закон и ВАС потвърди закона