Социолози: Преднината на Радев трудно ще се навакса на балотажа

През юли партиите на промяната имаха 55%, сега имат 54%
18 ное 2021 10:53, Ния Христова
228
 
"На изборите през юли партиите на промяната получиха 55% от гласувалите. Сега тези партии получиха 54%. Гласовете през юли са били 1,5 млн., а сега при по-ниска активност са 1,4 млн. лв. За президент няма прегрупиране – Румен Радев е кандидатът на промяната", каза социологът Юлий Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Той смята, че преднината на Радев не може да бъде наваксана на балотажа.
 
"Вероятността да не бъде преизбран е под 1% и при това само ако се издъни на дебата. Винаги този, който е печелил на първи тур, печели и втория. Още с издигането на кандидатурата на проф. Анастас Герджиков беше ясно. Няма аналог в световната практика да победиш одобряван президент с кандидат, издигнат в последния момент. Не става", категоричен бе Павлов.
 
Социологът Васил Тончев смята, че по-ниската избирателна активност може да е в полза на проф. Герджиков.
 
"Дори и при дебат няма как единият или другият да обедини хората от единия лагер да отидат в другия. Теоретично проф. Герджиков би могъл да има по-добър резултат, ако има по-ниска активност. Дебатът сам по себе си работи за това да се увеличи активността и би трябвало да носи повече позитиви на Радев, отколкото на проф. Герджиков", отбеляза Тончев.
 
"Виждате какво се случи с партиите, които не успяха да направят кабинет. Всяка от тях понесе щети. Миналия път избирателите видяха най-много вина в ИТН, но и във всички останали, а сега ще бъде ясно кой се отказва. Който се откаже, в следващия парламент няма да го има", подчерта социологът.
 
Според Тончев е възможно да възникне напрежение между евентуалните коалиционни партньори.
 
"Сега мисля, че тръгват по правилния начин – първо да направят групи, дискусии и политики. И да го правят всички заедно, а не да се договарят поотделно. Но все пак: ще поживеем и ще видим", коментира социологът.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
3
 
0
 
! Отговори
Началото на края преди 2 години
Докато всички гледат на изток, истинският победител се подготвя на запад, а останолото са прощапулници за непознатите. Всички ще се изненадат когато Герджиков спечели, докато народът мисли за Радев.
182
6
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Този да яде от свинските уши, дето ги хвърляха платените превратаджии на Фигуранта и Черепа. За който каже Ахмет Доган да гласува турския електорат на ДПС, той ще спечели. Като цяло простите хора харесват и гласуват за Фигуранта, както и пенсионерите, а те трудно се справят с машините. Съмнявам се, че някой студент ще гласува за този комунист и слуга на мафията Фигуранта, а не за професор Герджиков
181
0
 
6
 
! Отговори
Беновска пипа преди 2 години
Какви социолози??? Кажете една социологическа агенция, която да е познала победителя в парламентарните избори и приблизително процентите. Пълен крах. Интервюират по 1000 човека и явно не умеят да направят представителна извадка.
180
8
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Не на президента Радев станал президент благодарение на гласовете от Турция.
179
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега любимата дъвка на радевчетата са гласовете от Турция, дори се канят да организират протести. Когато предния път ДПС гласува за неговата кандидатура, гласовете от Турция не бяха проблем, а сега, когато има опасност да му потопят коритото, са проблем. Този е готов винаги да насъска всеки срещу всеки, за да си запази властта. Проблем ще стане, когато неговите ментори от чужбина се насъскат един срещу друг и си поискат обещаното - тогава вече ще стане наистина страшно.
178
6
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
На балотажа Рундю ще спечели, ама втора награда :)))))))))))))))))))))) Верните на Корни комунисти няма да излязат да гласуват.
177
5
 
5
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Ей лях забравил за балотажа,но преди да почнем картите ще пуснем за Радев.
176
3
 
6
 
! Отговори
военен преди 2 години
- а не държавник! Очаква ни хунтата!
175
2
 
6
 
! Отговори
БВЗ преди 2 години
Евентуално само Луда може да го бие с нейните 300 000 гласа друг не виждам кой :)
174
7
 
7
 
! Отговори
сиромах преди 2 години
Явно днес привържениците на асфалтовата партия имат много работа и трудно ще приемат друго от тяхното мнение!Продължавайте да пълните торбите с парички на тулупа от Банкя и си носете празните глави на раменете!Чаааоооооо!
173
3
 
9
 
! Отговори
Гражданка преди 2 години
Абе този,само ти ли не разбра,че изборите бяха един фарс и че резултатите бяха МНОГО ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ подготвени и за това Радев се блещи,че бил с голяма преднина и си имаме вече Дорчо и Кокорчо - два негови израстъка,та сега надуваш балона,че ,видите ли,Радев има съкрушителен резултат - ами ще има като машините са нагласени така,а и кой знае още колко скрити машини има,та да бъде изборната победа Радева т.е. 99,99 % или няма да му достигне само ... ЕДНО :))) Смях във всички изборни секции !!!
172
7
 
5
 
! Отговори
сиромах преди 2 години
Преди малко се запознах с едно изявление на кандидат-вицето на Герджиков т.н. п-к Нивяна!Много се мисля дали си заслужава коментара,но явно тази жена не е чела конституцията в която не се казва,че Президента е обединител,а че олицетворява единството на нацията!Това,че е полковник писарушка не означава,чак толкова познания по военните науки!За сведение аз също съм подполковник от запаса от авиацията,но съм се занимавал с планиране,организиране,ръководство и контрол непосредствено работа с личен .
171
0
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Социолозите за известно време да напуснат сцената и да си преговорят учебниците.Прогнозите за изборите бяха тотален провал.
170
4
 
6
 
! Отговори
За когото преди 2 години
и да гласуваме ще получим едно и също - ПП. Това е положението. Изборите доказаха, че 54 процента от българите нямат нищо против корупция по най-високите етажи на властта - нямат против президент и премиер да газят конституцията за да постигат влестовите и финасовите си цели пред очите на всички, дори да бъдат осъдени на най-висока инстанция морала на 54 процента от хората допуска и приветства КОРУПЦИЯТА. Единствен Панов се изправи с истината срещу корупцията и го подкрепиха 3,58 процента.
169
6
 
0
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Обичам Ердоган Доган и Мустафа.
168
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
след 21.11. доста песове ще имат мотивация следващите пет години да кяфкат след самолета...
167
11
 
17
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Мислех, че няма да гласувам. Сега обаче - след Лорер евреинът външен министър - ще гласувам за професора, не за предат.еля.
166
8
 
18
 
! Отговори
ака преди 2 години
слушахте ли приказките на полуделия дърт алкохолик рашков как клошар изтеглил 16 милиона и ги разнасял в чувал
165
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердоган се опита да завладее българското Народно събрание с проекта Касъм Дал-не успя. После се опита да направи същото с проекта Лютви Местан-пак не успя. Сега се опитва с проекта Карадайъ да завладее Президентството, като подкрепя аватара на ГЕРБ Герджиков.Ще успее ли?Сега ми става по-ясно как България навремето е паднала под турско робство - разни боляри са били разочаровани от царя, и са приемали с удоволствие "новото османско присъствие"...
164
8
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Че нали точно хрантулниците на Радев дадоха възможност на живеещите в Турция да влияят на политическия живот в България, посредством избирателния закон! И Чалгата, и мутрите, и необолшевиките, и меките китки... гласуваха , че в Турция да има секции!