Социолози: Преднината на Радев трудно ще се навакса на балотажа

През юли партиите на промяната имаха 55%, сега имат 54%
18 ное 2021 10:53, Ния Христова
228
 
"На изборите през юли партиите на промяната получиха 55% от гласувалите. Сега тези партии получиха 54%. Гласовете през юли са били 1,5 млн., а сега при по-ниска активност са 1,4 млн. лв. За президент няма прегрупиране – Румен Радев е кандидатът на промяната", каза социологът Юлий Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Той смята, че преднината на Радев не може да бъде наваксана на балотажа.
 
"Вероятността да не бъде преизбран е под 1% и при това само ако се издъни на дебата. Винаги този, който е печелил на първи тур, печели и втория. Още с издигането на кандидатурата на проф. Анастас Герджиков беше ясно. Няма аналог в световната практика да победиш одобряван президент с кандидат, издигнат в последния момент. Не става", категоричен бе Павлов.
 
Социологът Васил Тончев смята, че по-ниската избирателна активност може да е в полза на проф. Герджиков.
 
"Дори и при дебат няма как единият или другият да обедини хората от единия лагер да отидат в другия. Теоретично проф. Герджиков би могъл да има по-добър резултат, ако има по-ниска активност. Дебатът сам по себе си работи за това да се увеличи активността и би трябвало да носи повече позитиви на Радев, отколкото на проф. Герджиков", отбеляза Тончев.
 
"Виждате какво се случи с партиите, които не успяха да направят кабинет. Всяка от тях понесе щети. Миналия път избирателите видяха най-много вина в ИТН, но и във всички останали, а сега ще бъде ясно кой се отказва. Който се откаже, в следващия парламент няма да го има", подчерта социологът.
 
Според Тончев е възможно да възникне напрежение между евентуалните коалиционни партньори.
 
"Сега мисля, че тръгват по правилния начин – първо да направят групи, дискусии и политики. И да го правят всички заедно, а не да се договарят поотделно. Но все пак: ще поживеем и ще видим", коментира социологът.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стара Загора първа въстана срещу опита на Турция да влияе на изборите. Жителите на града излязоха на протест по централните улици. Те носеха плакати с надписи Доган, долу лапите от България иБългария избира президент, Турция не!. Това е първата от планираните за днес демонстрации в подкрепа на Румен Радев и срещу намесата на Анкара в изборния процес у нас.
162
17
 
15
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До 170. Какво точно е дал Герджиков на българската и световната наука? Посочи ми доказателства за неговите научни приноси!
161
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко е заслепяваща омразата и колко сме безсилни срещу очевадното налагане извън пределите на държавата ни на лица и политики. И колко много проводници на чуждия интерес има у нас. И колко много ще си патим отново заради тях.
160
22
 
11
 
! Отговори
иво преди 2 години
ГЛСУВАЙКИ ЗА радефф , ГЛАСУВАТЕ ЗА И М П И Й Ч М Ъ Н Т !
159
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българи, мнозина от нас не искаха комунисти, не искаха ДС-представители. Може би с право. Но ако и сега проявям този инат ,ще доведам до това, че ще се сдобием с турско робство, под нежното има турско влияние. Желаети ли това, българи ? Желаете ли окончателното закриване на нацията ни ? Помислете си добре- кое е по-ценно, народа български или отказ от род и Родина.... Гласувайте за Радев ! Няма спасение в обратния случай !
158
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин 160 Тролещите за ГЕРБ жал нямате! До дъно опоскахте чекмеджетата, а нови постъпления вече няма. Как ще поддържа сега завалията испанска булка, невръстно детенце и разглезената си дъщеря-принцеса?
157
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласувайте за Радев да, промяната му е велика, 1 млрд. по-малко инвестиции, най-ниския растеж в ЕС за последното тримесечие (0.4%, румънците са с 8%), при такъв провал не спира да си хвали служебния кабинет, главните виновници от които за този резултат сега си ги избрахте. Айде честито всеки да се оправя как може, ще има доста гладни тази зима и на студено.
156
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що става с Кунчеф?
155
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обяснете ми за какво са тези неадекватни социолизи и вирусолози? Ясно е, че Радев е следващия президент, ясно е, че сертификатите са гола вода. Това и на децета от яслите е ясно.
154
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЗА РАДЕВ Глу...пак !
153
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе по някакви медии имало новина, че Фанучи казал, че ваксинираните американци ще трябва да се бодат до живот? Вярно ли е или е фейк, че премахнаха публикациите?
152
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой няма да отиде до урните понеже Радев е сигурен и там е проблема, освен това всеки който е имал някакво взимане даване с Радев вече е против него. На всичко отгоре и ако трите власти станат негови хора абсолютно държавата си заминава.
151
18
 
14
 
! Отговори
Давате Тролове преди 2 години
Пръст нагоре за Радев, Пръст надолу за Турска Колония България. Давайте ***, последни левчета....
150
16
 
20
 
! Отговори
ЗА РАДЕВ преди 2 години
Нямаше да гласувам, но като видях какъв е зор ДЪПЪСЪТО да изберат кандидата на герб ще отида и ще закарам цялата рода които също не искаха да гласуват. Цяла турция е облепена със прлакати на Герджика.Искате Турски президент ли?Поредният Плювньо
149
6
 
6
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Да. Особено когато си напазарува гласовете на ДПС както на предните избори направи. Нали помните кандидатът Орешарски и на втория тур продажбата на гласовете на ДПС на Радев. Сега ще стане същото. Нали затова Радев посред нощ одобри промените за гласуването в чужбина, което Бат'Слави по поръчка на ДПС направи. Някой да смята вече нещо друго дали не обслужват промените за гласуването в чужбина единствено и само ДПС? Резултатите какви са?
148
12
 
15
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 2 години
Даскалчето 700 000 гласа ще ги навакса ама друг път
147
2
 
4
 
! Отговори
Венету преди 2 години
Избирателната активност вие я правитв малка като предвещавате сигорна победа Видяхме колко разбирачи сте по социологически нагласи Скрийте се в дупките и не се показвайте по вече защото сте жалки
146
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първи тур 2016 г. - Радев получава 940 000 гласа. Пет години по-късно - 1 322 000 гласа. Народът покрепя Радев, защото добре помни кой каза - Мутри вън! Клептокрацията (ГЕРБ-СДС,ДПС) подкрепя Герджиков. Последнитя се е съгласил да се опозори повече и от Цецка Цачева дори! Никога не е късно един индивид да стане за резил, дори да е ректор на СУ!
145
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тия машини Мадуро печели вече за 10ти път. С тия машини и Радев много печели. С тия машини изведнъж у 6 часа вечерта на ППто им се вдигна неочоквано вота с 10%. Да не са златни?
144
8
 
7
 
! Отговори
Тапира от Банкя преди 2 години
Последно ходи при господаря си Тайпи за помощ на изборите освен, че беше унижен но и неговия господар не му помогна.