Социолози: Преднината на Радев трудно ще се навакса на балотажа

През юли партиите на промяната имаха 55%, сега имат 54%
18 ное 2021 10:53, Ния Христова
228
 
"На изборите през юли партиите на промяната получиха 55% от гласувалите. Сега тези партии получиха 54%. Гласовете през юли са били 1,5 млн., а сега при по-ниска активност са 1,4 млн. лв. За президент няма прегрупиране – Румен Радев е кандидатът на промяната", каза социологът Юлий Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Той смята, че преднината на Радев не може да бъде наваксана на балотажа.
 
"Вероятността да не бъде преизбран е под 1% и при това само ако се издъни на дебата. Винаги този, който е печелил на първи тур, печели и втория. Още с издигането на кандидатурата на проф. Анастас Герджиков беше ясно. Няма аналог в световната практика да победиш одобряван президент с кандидат, издигнат в последния момент. Не става", категоричен бе Павлов.
 
Социологът Васил Тончев смята, че по-ниската избирателна активност може да е в полза на проф. Герджиков.
 
"Дори и при дебат няма как единият или другият да обедини хората от единия лагер да отидат в другия. Теоретично проф. Герджиков би могъл да има по-добър резултат, ако има по-ниска активност. Дебатът сам по себе си работи за това да се увеличи активността и би трябвало да носи повече позитиви на Радев, отколкото на проф. Герджиков", отбеляза Тончев.
 
"Виждате какво се случи с партиите, които не успяха да направят кабинет. Всяка от тях понесе щети. Миналия път избирателите видяха най-много вина в ИТН, но и във всички останали, а сега ще бъде ясно кой се отказва. Който се откаже, в следващия парламент няма да го има", подчерта социологът.
 
Според Тончев е възможно да възникне напрежение между евентуалните коалиционни партньори.
 
"Сега мисля, че тръгват по правилния начин – първо да направят групи, дискусии и политики. И да го правят всички заедно, а не да се договарят поотделно. Но все пак: ще поживеем и ще видим", коментира социологът.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу диктатурата на Радев!
122
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов отвори вратите на властта за организираната престъпност.Дойде време за дезинфекция и проветряване.Ако не го направим децата си ще ги гледаме дистанционно през интернет пръснати из белия свят
121
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президента Радев ме кефи как порязва гербаджиите. На лоената топка от Банкя пяна му излиза от яд. Само за да продължи това ще гласувам за Радев.
120
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демократично избраното ти правителство (от ромите) никой не го е свалял. Просто си изкара мандата и изгуби на Избори. Така е при Демокрацията. Или си мислехте че Банкянския шофьор ще управлява колкото Правешкия овчар?
119
9
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен117 Радев не е успял да направи нищо добро за българите, а камо ли да ги обедини! И тази мафия Герб лежи само в твоята уста,защото няма нищо мафиотско в Герб! Мафията работи за себе си против държавата,ГЕРБ работи за държавата и в много случаи против себе си,явно,щом не е успял да съхрани гърба си от такива превратаджии като вас!Поне да можехте нещо,а то само лъжи,гадости,зарази, манипулации и простотии в това БСП! Ще се изядете за постове и привилегии не.щас.тни! Като инвалиди сте
118
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се, Радев печели безпроблемно, но ще отида на втори тур да гласувам за него, за да е ясно, че няма връщане назад към времената на мафията и магистралното крадене.
117
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичките ми роднини и приятели в Германия ще гласуваме за професора. Поздрави от Нюрнберг
116
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я да видим какво имаме сега - 4 антигерб формации и анти ДПС с 60% електорална тежест и колко депутата, май 147 - къде не сме го изчегъртали като след трети избори не може да си кажат заглавието в НС - изолирани в ъгъла. Разкарват ви се кадрите от ключовите постове- днес са изхвърлили Николов от БЕХ като мръсно коте. Рашков овладя МВР и службите, каскетя не смее да мъцне, отделно ви мачка по места по изборите. Спецов ви е подкарал гербавите фирми с ревизии и на ония им се реве, Комитова ви спря кранчето в пътните, Киро - в ДКК и монтажи, СГП се събуди и почна да дава в правилната посока - там
115
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маските паднаха. Скритата коалиция, управлявала 12 години България най-после показа грозното си лице.
114
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаше да гласувам за Радев но сега ще закарам жената и цялата рода, които не искаха да гласуват.
113
4
 
6
 
! Отговори
МП преди 2 години
До Диана Какви грешки бе госпожо, че Ви спря кранчето от което сучехте народна пара ли? Затова го мразите. Няма вече софра ще трябва да работите....
112
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Главният прокурор Иван Гешев е възловата фигура за Бойко Борисов и членове на ДПС, за да не бъдат съдени. Турските служби казват на сънародниците ни за кого да гласуват. Турция иска не само да запази, но и да увеличи влиянието си в България и на Балканите. В ГДБОП имаше информация за контактите на Младен Маринов с Мето Илиенски и хора от СИК.
111
7
 
7
 
! Отговори
Избирател преди 2 години
За какво наваксване говориш холъм то и дума не може да става Радев е с класа над другия! Ама нищо нека и Герджо да си почеше езика малко сиреч да си начеше крастата. Все едно да сравняваш Радев с оня преди него че как му беше името е един клоун такъв. Герберско ли е то не ми го хвали, там всички са зависими нищо ,че нищо не зависи вече от тях най накрая!
110
6
 
8
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен89 Вие определено не сте наред! Не е важно аз да съм добре, а Вуте да е зле, значи напишете си този велик БСПарски лозунг на челото,поне да ви олекне..Абе гледайте себе си, бе!Не се оставяйте да ви водят като овце!Радев е много нагъл човек след като при толкова много грешки към страната и народа ни, се кандидатира отново!Този човек не може и не трябва да бъде нито един ден повече политик! Хем ***, хем голям! Престанете да го мешате с Бойко! Бойко си е Бойко, Радев си е Радев
109
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев успя да обедини българите срещу Мафията ГЕРБ-ДПС.
108
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да гласувам за Радев и Йотова
107
6
 
9
 
! Отговори
АНТИ КОМУНИСТ преди 2 години
До всички гласуващи за ПП - те ще предадат България признавайки историчарската истори на Македония , ще признаят и третия пол , ще признаят и естамбулската конференция !Тогова за нас БЪЛГАРИТЕ какво остава ?-Да признаем че сме раята на Балканите?Защо - зашото Кирчо и Кокорчо , години наред заедно с НПНО на Сорос и САЩ упражняват пълен контрол върху България!До негласуващите *** и родоотстъпници -по-добре се откажете от българско грежданство и дим да ви няма!!!
106
6
 
5
 
! Отговори
и какво преди 2 години
До Анонимен 96 ... Да и какво като хората са гласували за него? То и сега привърженици на ГЕРБ и ДПС гласуваха за Радев на първи тур. Не се съобразяват с партийните повели, имат собствено мислене и гласуват според тяхното си разбиране, а не каквото им каже Борисов или Карадитаканататък. Избран с гласове на ДПС ама друг път. Просто сметни разликата между Радев и Цецка, после виж колко са гласовете на ДПС и пак си говори.
105
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма го вече Кутев и троловете започнаха да пишат глюпутевини, един написал, че на турски език се призовавало да се гласува за Герджиков, който бил турския кандидат за президент, ами попрочетете малко, че такъв беше Мустафато Карадайъ, няма как да има двама кандидати от турската партия
104
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз няма да мога да гласувам. В неделя съм на казан, ще варя ракията..