Стандарт на живот, зависимости, страх - причини за купения вот

Коментар на ген. Румен Миланов и социолога Елена Дариева
18 авг 2022 14:33, Анисия Иванова
44

МВР се изправя срещу купения вот на предстоящите парламентарни избори със СРС-та и информатори. Оперативната работа на ведомството е насочена изцяло към превенция срещу купуването и манипулирането на гласовете на избирателите. Как да се избегне купеният и контролиран вот?

"Позицията на Министерството на вътрешните работи безспорно е правилна, че трябва да се вземат всички мерки, за да се минимизира този негативен процес. Дали ще се използват СРС-та и информатори, е въпрос на инструментариум. Безспорно, ако имат информатори, това ще бъде полезно, а СРС-тата също имат такава възможност. Предвидени са доста сериозни наказания - от 6 до 8 години лишаване от свобода за различните деяния", заяви бившият директор на НСБОП и НСО генерал Румен Миланов в студиото на "България сутрин".

Според социолога Елена Дариева оповестяването, че се работи по превенция за купуване на гласове, го чуваме винаги преди избори и въпреки това наблюдаваме това "уродливо явление" всеки път. Тя обясни, че чисто методологически има добре разработен инструментариум, който включва 4 индикатора, които се следят, за да се идентифицират кои са избирателните секции с отклоняващо се поведение. Следи се първо за нетипично по-висока избирателна активност в определени секции. Вторият индикатор е нетипично по-висок резултат на партията победител. Третият - в една ретроспекция се проследяват миналите вотове в конкретната избирателна секция.

Генерал Миланов бе попитан дали гласуването с машини ще намали купуването на гласове в сравнение с времето, когато гласуването беше изцяло хартиено. "Да, мисля, че ще намали, но не трябва да забравяме, че има един скрит стимулатор за това нещо - стандартът на живот. Много е важно, когато гласуваме, да мислим какво правим, ще вземем 100 лв., обаче утре да не викаме "олеле", твърди той пред Bulgaria ON AIR.

"Нека не забравяме на първо място, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Социологическият инструментариум е силно ограничен, когато изследва този феномен. Срещат се населени места, в които хората казват: "ако не ми платят, аз няма да им гласувам", което е изключително уродливо явление. 2/3 от идентифицираните като рискови секции са в малките населени места в областите Хасково, Бургас, Шумен и Добрич", посочи Дариева.

Тя обясни, че факторите, които оказват влияние върху купения вот, са много. Необходим е многопластов и многофакторен анализ. Големината на населеното място безспорно е фактор, както и икономическото състояние, нивото на безработица. Важно е да се определи местната икономика доколко е зависима от органите на властта, както и възрастовият състав на населението.

"Най-уязвимите социални групи са най-податливи на този порочен механизъм. Когато говорим за районите с компактно етническо население, там дори икономическият фактор не оказва толкова силно влияние, колкото страха. По най-консервативни оценки делът на контролирания и купен вот в България е около 5%. Реалните, ако следим за отклонение само по един от тези индикатори, изборните секции, в които се наблюдават подобни отклонения, са над 2500 в България - около 18,5% за 2017 г. от реално подадените гласове", каза социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
Една неправда преди 1 година
За толкова години един път не ми предложиха да ми купят вота. Явно ми липсват някакви специфични качества :)
29
2
 
3
 
! Отговори
necromant преди 1 година
никак не може да се иззбегне, защото е внедрена американска порочна система за манипулации и купуване на гласове, това го спомена деменция байдън..
28
2
 
8
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 година
А купения вот на българите в чужбина кой ще бори? Пак ще ни натресат Кирч0+Кокорчо, Сл.Тр и на Черепа платените. Не е морално който не живее в България повече от пет години и не плаща данъци и осигуровки тук да ми определя кой да ме управлява, кой да ми създава закони и да следи за спазването им. Който се е установил навън да си гкласува там и да не ми се прави на патриот от другия край на света
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече за обещания не гласувам аз,писна ми.Първо да сършат работа и тогаваЕдин вика суверена това,суверена онова,нищо не направи,шнорхела и барбадоса ше ми слага начело на държавата.Друг вика промяна ще има това ще направиме,онова и нищо не направи,вкара Бойко за една вечер в ареста.Аааа така не става вече!И пари да ми дават няма да гласувам,преди да свършат нещо.Да си обещават колкото искат,аз чакам действия.
26
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само масово гласуване!!!Мафията и статуквото от това най-ги е страх .И субсудаджийте-Янев,Манолова, Копейкин,;че и Белата Златка се включил!
25
0
 
4
 
! Отговори
Социаглиcт преди 1 година
Много бyдaали бате, спокойно могат да си вземат стотарка за вота и да си гласуват за когото искат. Няма кой да ги хване. Ама пусто невежество, разпространява се като корона вирус.
24
0
 
4
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
Единствената причина е ПРЕДЛАГАНЕТО!А предлагащи те са ПАРТИИТЕ.
23
1
 
6
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 година
Баси тъпата "държава"!!! Какви акции, какви превенции, какви чудесии готвят МВР??? Той народа е толкова беден, че за 50-100 лв. е готов да гласува и за Трайчо Боксьора. Колко търговци на гласове ще хванат, 5-10-20... 100??? Зрелищни акции, качулки, барети, белезници, демонстрации на сила... И после??? Колко осъдени има за купуване на гласове??? Те са едни и същи по градовете и се знаят от години от абсолютно всички. Ама е важно акции да има...
22
1
 
7
 
! Отговори
VOLVO USA преди 1 година
Смятам да дам поръчка, отново да хакнат този гнидав сайт. Така ще изгубят от реклами и др.,пък и ще се позабавляваме. Не съм нито ляв, нито десен, не ме разбирайте неправилно. Просто за фън.
21
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-опасен е купеният вот през машините! Нщо не се вижда, не остават следи, а на ***.ло.ум.ни.те избиратели обясняват колко сигурно е с машини. Но за кого? За този който поръчва гласуването през машините!!!
20
0
 
8
 
! Отговори
От шапитото преди 1 година
Купеният вот се дължи на простотия и тъпотия . Няма как един човек да си оправи живота с 20-50 или дори 100 лв. По-добре да не ходят до урните, отколкото да си продадеш гласа за новите управници. Същите тези дето дават 20-50-100 лв. след като дойдат на власт р качват данъците и задържат повишението на мин. работна заплата. Какво се случва ? Вземаш 100 лв. , а после ти прибират 300
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е територия , ---ШМЕНТИ-КАПЕЛИ !Всичко е обратно и без възвратно , нещо някакво -такова !
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен--21 ......Е , ово е сТАнДАРТ в Унгария !
17
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво каза Георги Марков / СДС / за Унгария , където е женен за унгарка и живее там вече 15 години : ---Унгария има търговия с Русия , Китай И Сев. Корея , Орбан създаде 4 завода за Мерцедес , БМВ , Сузики и Субару , майчинството е ''само'' 6 /шест/ години , при новородено дете , държавата отпуска по 32 000 ЕВРА , в Унгария са се завърнали над 2. 8 млн. унгарци ,... Орбан не се интересува от заплахите на ЕС с/у Унгария , с една дума , това политик-ДЪЖАВНИК , а не само ''политик'' .
16
5
 
3
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
Лозунг: Искаме 3-ти и 4-ти пол !Да ви имам ''ценностите'' !
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баце поне ни забавляваше , а на ''тия'' , само Македония и КОВИД-13 , им е в устата !!!Забравиха за пенсии , заплати , социален и битов живот , НАТРЕСОХА НИ в тая КОЛОНИЯ , с евро-Geiski ''ценности'' , и щатска ''демокрация'' ... АМИ ТАЯ ФОРМУЛА , НЕ ВЪРВЬОЙ , ГОСПОЖИ и ГОСПОДА , ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ !!!НЕ СЕ ЛИ ВИЖДА НА ПРАКТИКА , ИЛИ СТЕ СЛЕПИ ПО РОЖДЕНИЕ ?
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление и за мое щастие , политиците не заслужават моето внимание към тях !Толкова са се осRAле , че не виждат от купчината в която са се заринали !
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо му дават думата на този милиционер от тошово време ?
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баламосват ни с купен вот, а всъщност директно с флашки и машини ще подменят вота, като миналия път и както правят в САЩ. Така че е все тая за кого ще гласувате, важно е как ще нагласят машините.
11
2
 
4
 
! Отговори
Петров преди 1 година
ако е за милиционерски генерали да бяха извикали генерал Бойко Методиев Борисов, с униформа щеше да дойде и да козирува наляво надясно, както правеше пред "началниците от Европата"