ГЕРБ поведе с 6% на ПП, "Възраждане" изпревари БСП с 2% и догони ДПС

ИТН и Български възход минават бариерата от 4%
499
ГЕРБ поведе с 6% на ПП, "Възраждане" изпревари БСП с 2% и догони ДПС

Осем формации влизат в следващото Народното събрание, като изгледите на две от тях ще зависят от оставащите седмици на кампанията, от активността и от съпътстващи фактори. Под бариерата остават две.

Това е моментната снимка на електоралните нагласи от началото на кампанията. Към днешна дата се очаква да гласуват по-малко от половината имащи право на глас у нас, което е сравнително ниска за стандартите от последните десетилетия активност. С това и предвидимостта става ниска и са възможни размествания – с евентуалните колебания в активността и при различаващите се степени на мобилизация на различните типове електорати, които партиите имат.

Изводите са от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио - поръчано и финансирано от обществената медия и проведено между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети "лице в лице".

Ако изборите бяха в първата десетдневка на септември, ГЕРБ-СДС биха получили 25,9% от потенциалните гласове, "Продължаваме промяната" – 19,2%. Тези две формации са в главната битка в тази кампания и подредбата им ще зависи от степента, в която ПП успее или не успее да мобилизира привържениците, с които разполага, да гласуват. ГЕРБ от своя страна изглеждат в достатъчна степен консолидирани, макар видимо да не растат.

ДПС и "Възраждане" засега изглеждат като преки конкуренти в класирането, съответно с 11,5% и 11,3%. Заради очаквания вот за ДПС от чужбина, например, както и заради трудно уловимите тенденции на потенциална мобилизация на по-радикални привърженици на "Възраждане", трудно предвидимо e мястото на тези партии, както една спрямо друга, така и в самата подредба.

БСП е с 9,8% от потенциалния вот. "Демократична България" като че ли укрепва и се доближава – със 7,6%.
Близо около бариерата са "Има такъв народ" и "Български възход", с по 4,3% и 4,2%. И двете формации имат своите ясни изгледи да са в парламента. Разбира се, тези изгледи много зависят от конюнктурата и най-вече от собствената им мобилизация.

Под бариерата измежду всички изпъкват "Изправи се, България" и ВМРО, съответно с резултати от 1,7% и 1,5%.
Очаква се в изборите да участват 49% от имащите право на глас (тепърва ще стане ясно какъв дял е това спрямо формалния изборен списък) или диапазон от около 2.6 милиона души. Разбира се, предвид цялостната напрегната ситуация, възможни са отклонения в широки граници.  

******
Изследването е национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за БНР - поръчано и финансирано от обществената медия и проведено между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети "лице в лице". Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 2 и 10 септември, сред 1002 души, по метода "лице в лице". Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още по темата: избориГЕРБГалъпПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
377
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане е с 24% тук в анкетата на сайта, с по-голяма извадка от тези смотани изследвания, така че на изборите ще им треперят мартинките на всички чуждопоклонници
376
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен *** болните копйкаджии... Ти сериозно ли? Те умреха предварително... справка виж дядя ***
375
28
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един вариант да се опитаме да спасим България. Това е Възраждане. Само те не са подчинени на външни господари.
374
26
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герб ни направиха най-бедни ЕС.Продължаваме Промяната искат да продължат делото им,ама няма да стане.Опичайте си акъла.Време е за Възраждане
373
25
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички мои познати-БЪЛГАРИ ще гласуват за възраждане.
372
19
 
25
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ще гласувам без колебание за Възраждане-единствено те не се прекланят пред САЩ.Единствено те ще оправят отношенията с Русия,горивата и токът ще поефтиневт и няма стоим на тъмно и студено зимата.Инфлацията значително ще намалее.
371
13
 
10
 
! Отговори
ГЕРБ = 36.5 % преди 1 година
ПП = 11.8 %................в деня на изборите...
370
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тия "обективни" социлози познали ли са избори в последно време. На предишните 2 избора за парламент пак така герп фаворити безапелационно с 5-6 % процента и накрая смях :) имали някой още да им вярва, евно здраво кешират гербелюгите за тези "правилни" прогнози :) жалка история, даже недоразумения като *** и онзи мишок янев се пънат за парламента. Трагедия
369
15
 
21
 
! Отговори
леля Пена преди 1 година
ХЕЙ ГЕРБАДЖИИ,НЕ РАЗБРАХРЕ ЛИ,ЧЕ ББ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЛЪЖЕЦ И КРАДЕЦ?КОЙТО НЕ ГО Е РАЗБРАЛ,ЗНАЧИ ЛЪЖЕ И КРАДЕ ЗАЕДНО С НЕГО!
368
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Промяната е следващия лидер.Не 19% а над 25.Това е положението.Има ли все още нормално разсъждаващи да гласуват за създадената от ДС абревеатура подиграваща се с истинската демокрация ГЕРБ.В ГЕРБ има много качественни но страхливи хора.И Дани Митов и Тома Биков имат политическо бъдеще но без марионетката пожарникаря Борисов.Една партия гледаща към САЩ(ПП) и една партия привидно европейска но дирижирана от евразийски господари(ГЕРБ).На къде да вървим към степите или на Запад.
367
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не ходи на кампаниите на промяната, откъде ще дойдат тия 19 процента? Освен ако за ПП не гласуват машините, защото симпатизанти почти нямат.
366
19
 
12
 
! Отговори
бягай за гъби преди 1 година
До Българофил Съвестта ми нашепва да гласувам за Бойко!И той краде като другите,но може да управлява!А вие путинистите ще има да чакате копейкин да спечели!Ама голямо чакане ви чака!ха-ха-ха
365
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжата е в мястото на ПП.Промяната е от селски разбойници и дерибеи към такива разбойници, които изглеждат либерално в костюми.Но същността им една и съща.
364
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От анкетата на сайта се вижда, че Възраждане са на 1% след ГЕРБ. Стъкмистиката се опитва да нагласи общественото мнение в полза ГЕРБ и ПП.
363
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак стъкмистика! Ако не се фалшифицират изборите, победителите са ясни! Колкото и да е неприемливо за статуквото!
362
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно е, че по-добро в момента от Възраждане няма! Единствената партия, която е българска и е в защита на българскя национален интерес. Всички други са еднакви и защитават чужди интереси!
361
21
 
13
 
! Отговори
Опппааа преди 1 година
Само Буратино копейката ще оправи битието си. Беловласия Волен се провали, но Коцето ,Коцето............ ще намести Руските пари. Ех Българио ............
360
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 388__костадинов-копейкин ли ще оправи държавата, че той е руски слуга...
359
2
 
7
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 година
Докато има толкова многа партии,от хора ламтящи само за власт и пари нищо няма да се оправи...."сладките думи" по медиите ще си останат само жалки химери
358
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сложете ги 10, има ли някой който обещава да вкарва в затвора и Киро, а ама това бил Радев - браво ама и той е пребоядисан.