ГЕРБ поведе с 6% на ПП, "Възраждане" изпревари БСП с 2% и догони ДПС

ИТН и Български възход минават бариерата от 4%
499
ГЕРБ поведе с 6% на ПП, "Възраждане" изпревари БСП с 2% и догони ДПС

Осем формации влизат в следващото Народното събрание, като изгледите на две от тях ще зависят от оставащите седмици на кампанията, от активността и от съпътстващи фактори. Под бариерата остават две.

Това е моментната снимка на електоралните нагласи от началото на кампанията. Към днешна дата се очаква да гласуват по-малко от половината имащи право на глас у нас, което е сравнително ниска за стандартите от последните десетилетия активност. С това и предвидимостта става ниска и са възможни размествания – с евентуалните колебания в активността и при различаващите се степени на мобилизация на различните типове електорати, които партиите имат.

Изводите са от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио - поръчано и финансирано от обществената медия и проведено между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети "лице в лице".

Ако изборите бяха в първата десетдневка на септември, ГЕРБ-СДС биха получили 25,9% от потенциалните гласове, "Продължаваме промяната" – 19,2%. Тези две формации са в главната битка в тази кампания и подредбата им ще зависи от степента, в която ПП успее или не успее да мобилизира привържениците, с които разполага, да гласуват. ГЕРБ от своя страна изглеждат в достатъчна степен консолидирани, макар видимо да не растат.

ДПС и "Възраждане" засега изглеждат като преки конкуренти в класирането, съответно с 11,5% и 11,3%. Заради очаквания вот за ДПС от чужбина, например, както и заради трудно уловимите тенденции на потенциална мобилизация на по-радикални привърженици на "Възраждане", трудно предвидимо e мястото на тези партии, както една спрямо друга, така и в самата подредба.

БСП е с 9,8% от потенциалния вот. "Демократична България" като че ли укрепва и се доближава – със 7,6%.
Близо около бариерата са "Има такъв народ" и "Български възход", с по 4,3% и 4,2%. И двете формации имат своите ясни изгледи да са в парламента. Разбира се, тези изгледи много зависят от конюнктурата и най-вече от собствената им мобилизация.

Под бариерата измежду всички изпъкват "Изправи се, България" и ВМРО, съответно с резултати от 1,7% и 1,5%.
Очаква се в изборите да участват 49% от имащите право на глас (тепърва ще стане ясно какъв дял е това спрямо формалния изборен списък) или диапазон от около 2.6 милиона души. Разбира се, предвид цялостната напрегната ситуация, възможни са отклонения в широки граници.  

******
Изследването е национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за БНР - поръчано и финансирано от обществената медия и проведено между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети "лице в лице". Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 2 и 10 септември, сред 1002 души, по метода "лице в лице". Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още по темата: избориГЕРБГалъпПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коалиция ГЕРБ ПП ДПС. Доган преди изборите е казал на гешефта да опандизи Борисов и Пеевски за да няма пречки за коалицията.
316
6
 
7
 
! Отговори
2 и 2 преди 1 година
Да каже, че тези фалшиви проучвания са верни. Не са , но да кажем , че са ! Герб са първи - никой освен ДПС няма да направи коалиция с тях. Само кой друг ? Слави ! Затова масово се откриха в чужбина много секции. ГЕРБ се надяват Слави отново да поведе в чужбина и да може да влезе. Ако Слави се провали - се проваля и Герб. Първи но с никой ! Отново избори след избори след избори след избори. Нещо което се харесва на Радев и само той и служ. му кабинет има полза от това. Така, че Герб са вече аут
315
4
 
12
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Сьставят ли кабинет - греб или измамата недай боже и в клалиция с дпс напускам страната сьс сигурност стига са ме грабили
314
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен.. преди 1 година
На изборите ще броим най-вече антибългарите гласували за ПП. И ако може да се осветлят ще е най-големия подарък за българския народ , защото той знае как да постъпва с такива.
313
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Keл фaйga вече kaтo зa gвe rogини зaмaйgaниxa България go 00...
312
8
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами това направи болшевишкият юмрук на фигуранта, разби държавата и българската политика и вкара путинофилската партия *** в Парламента, която преди това не можеше да мине и 1% ... за БСП, ДП и ПП/сектата на кумците, кумиците и любовниците/ не искам изобщо да говоря, както е казал народа за мъртвите или добро или нищо, а добро за тях няма какво да се каже ... !!!
311
10
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Според анкета на днес бг , която в момента може да видите от над 1500 гласували ГЕРБ води на ПП с 8%. Надявам се на изборите ножицата да се отвори още, иначе извода е , че българина е съвсем и-з-глу+Пял и няма инстинкт за самосъхранение.
310
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важно е какво казва повелителят на машините на Мадуро! София, ул. Koзяk, No 16...
309
4
 
10
 
! Отговори
Избирател преди 1 година
Манипулациите на Първан Задников са безкрайни! Досега тази агенцийка не е познала нито веднъж ,повтарям : нито веднъж , резултати от изборите !!! Защо тогава непрекъснато се цитират бълнуванията на Първанчо ???
308
5
 
17
 
! Отговори
Дддф преди 1 година
Просто не мога да повярвам,че има толкова много *** в тази държава които ще гласуват за Пълен Провал
307
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белата Златка гледа процентите на Възраждане,лиги му текст, констипация го наляга и се чуди и пита:Къде сбъркахме?
306
12
 
5
 
! Отговори
о,шипка преди 1 година
И ето копейкин пристига със гръм!
305
8
 
8
 
! Отговори
Симеон преди 1 година
И ето :Копейкин пристига с депесарските автобуси!
304
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На изборите ще им поведе със 16% на Пълния Провал
303
17
 
3
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 година
Очертава се буламач. Единственият разумен изход е Герб, ПП и БСП да направят коалиция и да си разпределят порциите, така че всички да са доволни.
302
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медийната машина с пълна сила работи срещу Възраждане. Лъжливи новини, тенденциозно представяне на възгледите на тази партия, да не говорим за уж читателските злобни коментари. А *** трият всяко мнение, различно от зададената посока.
301
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта на такива проучвания е да изкривят електоралните нагласи в желаната посока. Не отговарят на действителността и не са меродавни. Всички знаем, че единствената партия, която се отличава от останалите партии, е Възраждане.
300
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля, че и ДБ скоро ще изпревари БСП. Тя ще спадне до 120-150 хил.души.
299
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети "лице в лице". сега бабите само с таблети ходят , по смешно изследване на 1000 човека с таблети и то да е валидно за всички гласували няма ..........
298
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В "Продължаваме промяната" ми е надеждата.