ГЕРБ поведе с 6% на ПП, "Възраждане" изпревари БСП с 2% и догони ДПС

ИТН и Български възход минават бариерата от 4%
499
ГЕРБ поведе с 6% на ПП, "Възраждане" изпревари БСП с 2% и догони ДПС

Осем формации влизат в следващото Народното събрание, като изгледите на две от тях ще зависят от оставащите седмици на кампанията, от активността и от съпътстващи фактори. Под бариерата остават две.

Това е моментната снимка на електоралните нагласи от началото на кампанията. Към днешна дата се очаква да гласуват по-малко от половината имащи право на глас у нас, което е сравнително ниска за стандартите от последните десетилетия активност. С това и предвидимостта става ниска и са възможни размествания – с евентуалните колебания в активността и при различаващите се степени на мобилизация на различните типове електорати, които партиите имат.

Изводите са от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио - поръчано и финансирано от обществената медия и проведено между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети "лице в лице".

Ако изборите бяха в първата десетдневка на септември, ГЕРБ-СДС биха получили 25,9% от потенциалните гласове, "Продължаваме промяната" – 19,2%. Тези две формации са в главната битка в тази кампания и подредбата им ще зависи от степента, в която ПП успее или не успее да мобилизира привържениците, с които разполага, да гласуват. ГЕРБ от своя страна изглеждат в достатъчна степен консолидирани, макар видимо да не растат.

ДПС и "Възраждане" засега изглеждат като преки конкуренти в класирането, съответно с 11,5% и 11,3%. Заради очаквания вот за ДПС от чужбина, например, както и заради трудно уловимите тенденции на потенциална мобилизация на по-радикални привърженици на "Възраждане", трудно предвидимо e мястото на тези партии, както една спрямо друга, така и в самата подредба.

БСП е с 9,8% от потенциалния вот. "Демократична България" като че ли укрепва и се доближава – със 7,6%.
Близо около бариерата са "Има такъв народ" и "Български възход", с по 4,3% и 4,2%. И двете формации имат своите ясни изгледи да са в парламента. Разбира се, тези изгледи много зависят от конюнктурата и най-вече от собствената им мобилизация.

Под бариерата измежду всички изпъкват "Изправи се, България" и ВМРО, съответно с резултати от 1,7% и 1,5%.
Очаква се в изборите да участват 49% от имащите право на глас (тепърва ще стане ясно какъв дял е това спрямо формалния изборен списък) или диапазон от около 2.6 милиона души. Разбира се, предвид цялостната напрегната ситуация, възможни са отклонения в широки граници.  

******
Изследването е национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за БНР - поръчано и финансирано от обществената медия и проведено между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети "лице в лице". Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 2 и 10 септември, сред 1002 души, по метода "лице в лице". Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още по темата: избориГЕРБГалъпПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
337
5
 
8
 
! Отговори
ББ преди 1 година
ако дпс-гроб им купят изборите г-н вебер и германия,гражданска във България,ЕС все повече заприличва на бос на мафията,германия на шрьодер,меркел-вебер...убиват ЕС,няма да съм съучастник в убийства на каквото и да било...елементарно е путин им плаща,рекетира ги,държи ги...мАма меркел какви ги вършеше лятото на 1976 ...с путин в ГДР?защо децата ми трябва да ти плащат греховете?САЩ...време е за Апокалипсиса!сами сте...но сте силни...Бог е с Вас...и Народите борещи се за Свободата си...непреодолима
336
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това проучване е направено във Факултета,Столипиново,Шекер Махала ,Максуда и другите подобни квартали,реалните резултати ще бъдат съвсем други!
335
4
 
8
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Аз Аноним, също Ралица, Аз промяната и още фалшиви бот имена на един и същ агент на Севда ПР зова: БОРИСОВ Е НАПАСТ, БОРИСОВ Е БОЛЕСТ, БОРИСОВ Е НАКАЗАНИЕ ГОСПОДНЕ ЗА БЪЛГАРИЯ, НАЙ ГОЛЕМИЯТ АГЕНТ НА СУЛТАН ЕРДОГАН В БЪЛГАРИЯ. ЗА ШЕПА ТУРСКИ ЛИРИ ВСИЧКО ЩЕ ДАДЕ.
334
5
 
17
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
За Герб гласуват чантаджиите, хората с чанти. Около 300 000 са в България. А уж ПП щяха да намаляват държавните чиновници... Нищо не намалиха, всички са по местата си. На какво не е способен човекът с чанта, за да запази чантата си! Кажи му, че трябва да яде варени моркови - ще ги яде с килограми! Плесни му шамар - ще се ухили! Ами ако му вземеш чантата? Само чантата му не се опитвай да вземеш! Ще изреве като мълния през юли и ще изчезне, ще се разтвори в пространството. Той без чантата е нищо.
333
9
 
9
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
МАДУРОВСКИТЕ МАШИНИ ДАЛИ СА ПОДГОТВЕНИ ЗА МАНИПУЛАЦИЯ КАКТО БЕШЕ ПРЕДНИТЕ ИЗБОРИ ПЪПЪ ЕДНОДНЕВКИТЕ ЩЕ ИМАТ ОКОЛО 8% ДАЖЕ И Е МНОГО
332
11
 
11
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
КАТО ПИШЕТЕ РАЗНИ НЕБИВАЛИЦИ ВЯРВАТЕ ЛИ СИ ПЪПЪ ФАЛИРАХА БЪЛГАРИЯ САМО БЕЗДЕЛНИЦИ ПИШАТ ЛЪЖИ НАЕТИ ОТ ЕДНОДНЕВКИТЕ ПОЗОР РАЗСЛЕДВАНЕ СЪД ЗАТВОР ЗА ЕДНОДНЕВКИТЕ
331
17
 
11
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ СТАБИЛНА ПАРТИЯ ПОЛИТИКИ ЗА БЪЛГАРИЯ БОРИСОВ ЛИДЕР ДЕМОКРАТ ДЪРЖАВНИК ПЪПЪ СА ЕДНОДНЕВКИ ФАЛИРАХА БЪЛГАРИЯ И БЕЗНАКОЗАНО ПАК ЛЪЖАТ ЗДРАВО КОЙ И ВЯРВА НА ТЕЗИ ПРЕВРАТАДЖИИ САБОТЬОРИ ГРАБИТЕЛИ НЕЗНАМ
330
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кухата тиква само обикаля по села и паланки и не смее да стъпи в по големите градове,защото народа ще го подгони с камъни и дърве,и ще го линчува
329
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На атака колко дават?
328
5
 
8
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
3%
327
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напишеш ли за топлата връзка на възраждане с ДПС-трият.
326
4
 
4
 
! Отговори
Тангра преди 1 година
До 340 - виж Брат съставят ли коалиция ГЕРБ, ПП и ДПС не бягай ела при нас. Ние сме готови вече да излезем в планината и да им покажем че нямаме търпение вече, свърши. Няма да бягаме, те така искат. Дядо ми е бягал заради фашисти в балкана сега маи и аз ще хвана балкана заради фашисти евроатлантици. Ще намериш връзка с нас но не бягай България е нашият дом и Родина, заради близките ни и пред паметта на дедите ни страхливци няма да станем
325
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
интересно в анкетата на сайта днес Възраждане са на второ място ,на трето ПП .Значи со....р...о..с..о..и..дчетата да очакват огромни неприятни изненади.
324
15
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Възражданеее! Хайде да хлопнем границата и да се преброим тук в България с Референдум искаме ли да сме в НАТО и ЕС или не! Никакво гласуване в чужбина докога ще чакаме фалшивите ви бюлетини от чужбина да решават живота ни тук в България!? Стига вече, в Турция има 166 избирателни секции които ще гласуват на хартия с номер 1. Докога ще ни насаждате измислени " демократични "права и ценности? Ще хващаме гората ако не се осъзнаете и ще слизаме за храна или да накажем някои демократ.
323
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2 и 2 Ами точно заради такива нивници като теб, които патологични лъжци като Киро и Асен успяват да впечатлят, заблудят и претаковат, милата ни татковина е на този хал.
322
11
 
13
 
! Отговори
2 и 2 преди 1 година
До Анонимен345напротив - ПП направиха точно това което трябва и в нито една политика не се провалиха. Напротив - точно ПП изкараха аферите по митниците и само там е спасението . Няма грешна стъпка - просто се коалираха със слави а той затри всичко защото е с дпс. За ГЕРБ гласуват само малцинства - защо всеки знае
321
9
 
13
 
! Отговори
вижте историята ни преди 1 година
Точно па за този откачалник на възраждане не знам как някой гласува. Поредния волен сидеров, поредния яне янев, поредния каракачанов и валери симеонов. Самозабравили се типове които прокарваха чужди интереси у нас. А копейкин го ръководят от москва и изпълнява техни поръчки. как не ви увряха главите , че русия днес не е тази от 1878г. и руския народ страда от олигарсите около путин които сега наливат пари на копейкин. кой син на руски депутат е на фронта - кой ? ниииииикоооой ! атака 2 - лъжа
320
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Октомври е сезонът на брането и преброяването на тиквите
319
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2 и 2Смешки и вицове :) ПП няма да са в тройката. Всички ги мразят. Даже и "уж техните коалиционни партньори". Мразят ги защото от алчност, самонадеяност и аматьорщина се провалиха във всичко! И с това обрекоха идеята за промяна. Няма нормален човк, който отново да гласува за тях!
318
9
 
5
 
! Отговори
вижте историята ни преди 1 година
Ето - ДПС са трета сила ! Позор БЪЛГАРИ ! Разединени в историята винаги сме били и сега това се случва . Защо да гласуваме за малки партии като не влизат и така облагодетелства ДПС и ГЕРБ ? Видяхме ги какви са ! Слави при мнозинство ще състави правителство - той поне си удържа на думата . Каза - или имаме мнозинство или не се коалираме с никой. Видяхме ги всички, стига с това , никой не става. Нека се обединим един път за винаги и да тръгнем на пред за да не печели ДПС и руските партии. За СЛАВИ