ГЕРБ поведе с 6% на ПП, "Възраждане" изпревари БСП с 2% и догони ДПС

ИТН и Български възход минават бариерата от 4%
499
ГЕРБ поведе с 6% на ПП, "Възраждане" изпревари БСП с 2% и догони ДПС

Осем формации влизат в следващото Народното събрание, като изгледите на две от тях ще зависят от оставащите седмици на кампанията, от активността и от съпътстващи фактори. Под бариерата остават две.

Това е моментната снимка на електоралните нагласи от началото на кампанията. Към днешна дата се очаква да гласуват по-малко от половината имащи право на глас у нас, което е сравнително ниска за стандартите от последните десетилетия активност. С това и предвидимостта става ниска и са възможни размествания – с евентуалните колебания в активността и при различаващите се степени на мобилизация на различните типове електорати, които партиите имат.

Изводите са от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио - поръчано и финансирано от обществената медия и проведено между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети "лице в лице".

Ако изборите бяха в първата десетдневка на септември, ГЕРБ-СДС биха получили 25,9% от потенциалните гласове, "Продължаваме промяната" – 19,2%. Тези две формации са в главната битка в тази кампания и подредбата им ще зависи от степента, в която ПП успее или не успее да мобилизира привържениците, с които разполага, да гласуват. ГЕРБ от своя страна изглеждат в достатъчна степен консолидирани, макар видимо да не растат.

ДПС и "Възраждане" засега изглеждат като преки конкуренти в класирането, съответно с 11,5% и 11,3%. Заради очаквания вот за ДПС от чужбина, например, както и заради трудно уловимите тенденции на потенциална мобилизация на по-радикални привърженици на "Възраждане", трудно предвидимо e мястото на тези партии, както една спрямо друга, така и в самата подредба.

БСП е с 9,8% от потенциалния вот. "Демократична България" като че ли укрепва и се доближава – със 7,6%.
Близо около бариерата са "Има такъв народ" и "Български възход", с по 4,3% и 4,2%. И двете формации имат своите ясни изгледи да са в парламента. Разбира се, тези изгледи много зависят от конюнктурата и най-вече от собствената им мобилизация.

Под бариерата измежду всички изпъкват "Изправи се, България" и ВМРО, съответно с резултати от 1,7% и 1,5%.
Очаква се в изборите да участват 49% от имащите право на глас (тепърва ще стане ясно какъв дял е това спрямо формалния изборен списък) или диапазон от около 2.6 милиона души. Разбира се, предвид цялостната напрегната ситуация, възможни са отклонения в широки граници.  

******
Изследването е национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за БНР - поръчано и финансирано от обществената медия и проведено между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети "лице в лице". Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 2 и 10 септември, сред 1002 души, по метода "лице в лице". Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още по темата: избориГЕРБГалъпПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
357
26
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костадинов ще ги оправи всички тези национални предатели
356
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
копейкин и привържениците му с промитите мозъци живечт в паралелна реалност, тези хора са болни, жалко, че ще закопаят България ***
355
12
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Невъзможно е ГЕРБ да е само 7-8% пред ПП. Разумните хора в България са много повече от мазохистите и ножицата ще се разтвори много повече.
354
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милионера Кънчо изпълнява мечтите на задкулисието(командвано от москва) като разпостранява илюзии.
353
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз всеки ден си правя собствено проучване и всички, които са се подлъгали да гласуват преди за самовлюбените пришълци, сега няма да пуснат за тях. Еднакво мразят и предишните крадльовци и май Копейкин ще направи голямата изненада. Никога вече за чужденци-идолопоклонници, които ненавиждат народа си и ни имат за ***
352
6
 
11
 
! Отговори
Alf Рисърч преди 1 година
Според проучване, направено сред 200 милиарда българи, ГЕРБ ще спечели около 182% на следващите избори.
351
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пловдив мрази Лойко Мутрата.
350
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това няма да се случи. Проучването е фалшифицирано. Питали 1002-*** човека... чакай, аз ако участвам в подобно проучване също ще кажа, че гласувам за ГЕРБ и после ще го фърля на Кокорчо - за бъзика.
349
8
 
6
 
! Отговори
до долния преди 1 година
Пловдив не мрази Герб!Точно обратното е!Благодарете си на машинките,че без тях лошо!ха-ха-ха
348
8
 
16
 
! Отговори
Оръпляк преди 1 година
Всичко де що го мързи да работи и иска да се втърка в далаверка, за да си "оправи живота", ще гласува за мутрата от Банкя. А това е доста ***. Много мързеливи люде има в България.
347
11
 
8
 
! Отговори
Питаш, отговарям преди 1 година
До Анонимен "От къде ПП събраха толкова проценти" - от София, Варна и Пловдив, които мразят ГЕРБ и Борисов.
346
7
 
7
 
! Отговори
Хора Юлици преди 1 година
До изборите ГЕРБ ще спечелят около 50-60%, като гледам с какво темпо расте "одобрението" им :D
345
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредният изкуствено измислен и празен от съдържанание политически проект - Български възход. И разбира се веднага влизат в парламента, според предварителните проучвания...........
344
2
 
2
 
! Отговори
напротив преди 1 година
До Анонимен 372 Малко са 6%!Машинките ще видят бая зор до като ги стопят,та да стигнат Герб!Прочее,да жювей демокрацията!
343
2
 
9
 
! Отговори
ДПС Врабче преди 1 година
Електорат, ша сменями балансьора и асансьора;))) Следващият щурм на поборника Бойкикев, нема да е на "Росенец", а пред къщата на Костя;)))
342
8
 
10
 
! Отговори
тази преди 1 година
класация е измислена-засрамете се
341
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде ПП събраха толкова проценти"
340
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Партията на Посредниците - 19% ??? Това е някакъв разкош, благодарение на машините на Мадуро. Реално тези пестициди са в диапазона 10-15%, но не повече.
339
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тези резултати направо да минаваме на нови избори!
338
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Струва ми се,че ПП изигра ролята на болид: появи се не без помощта на президента, К.Петков се опита да изпълнява ролята на сериозен европолитик и протеже на САЩ,която не му се удаде, но България яко закъса. В подобна ситуация се оказа БСП,водена от Нинова. Струва ми се,че електоратите им ще продължат да падат. Ако загубят доста привърженици на изборите на 02.10.22 може да се стигне до неконтролируема ситуация.