Времето на месиите свърши, но ще се роди ли политически Франкенщайн?

Бъдещият кабинет - коалиция между лагера на промяната и статуквото
13 сеп 2022 16:02, Петя Славова
65
Времето на месиите свърши, но ще се роди ли политически Франкенщайн?
Снимка: БГНЕС

Единственият вариант за бъдещ кабинет е коалиция между партиите от двата враждуващи лагера – на промяната и на статуквото. Такова мнение изрази пред БГНЕС политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

Според него, конфигурацията, издигнала кабинета на Кирил Петков няма да събере мнозинство в следващия парламент и макар след изборите на 2 октомври да не се стигне до "политически Франкенщайн", задълбочаващата се политическа криза в съчетание с тежка социално-икономическа може да доведе до неговото създаване.

Времето на месиите свърши, но може да дойде времето на месианските идеи, уточни специалистът и допълни, че отварянето на конституционния дебат е отваряне на кутията на Пандора. Конституцията ни доказа, че не е преходна и реши много проблеми, включително ни вкара в ЕС и НАТО.

Още по темата

Според Ганев трудно можем да си представим как основните политически партии ще седнат на масата на преговорите след предсрочните избори, предвид тежките обвинения, които си разменят и дори съдебните спорове между лидерите на двете основни сили.

"Опозицията от предишното Народно събрание ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще има мнозинство в следващия парламент. Относителната тежест на ГЕРБ в новото Народно събрание ще бъде по-висока или сходна, същото се отнася и до ДПС, а за "Възраждане" дори очакваме двоен ръст на представителството", каза политологът.

Той е категоричен, че коалиция между тези три формации е невъзможна, защото "Възраждане" поставя под съмнение базови политически консенсуси, по които нито ГЕРБ, нито ДПС ще направят компромис.

"Това означава, че единственият вариант за конфигурации след изборите би могъл да бъде на партии от враждуващи лагери", подчерта политологът. Той припомни, че през 2020 г. се образува едно разделение между лагерите на промяната и статуквото, като промяната успя да излъчи кабинет едва след третия опит – ноември 2021 г.

"Сега този лагер няма да може да излъчи кабинет и ще е необходима колаборация между лагера на статуквото и лагера на промяната. Друг вариант за кабинет няма. Ще видим дали нашият политически елит ще постъпи отговорно в ситуация, в която трябва да се направят много тежки компромиси заради тежките думи, които бяха казани в последните няколко месеца. Ще видим дали е готов на прага на социално-икономическата криза, в която се намира не само България, но и Европа, да прояви отговорност и да сглоби някаква конфигурация", заяви Ганев.

Той не изключи възможността да не се състави правителство след 2 октомври, но тогава трябва да си отговорим на въпроса какво ще се промени през следващите 3 месеца, през които служебният кабинет ще продължи да функционира и ще влезем в нова кампания.

"На каква основа може да се направи една следваща коалиция?Вероятно тази конфигурация, за която споменах, ще бъде отново безалтернативна и ще сме изгубили три месеца без работещ парламент и без работещо редовно правителство", посочи политологът.

На въпрос дали на тези избори ще сме свидетели на нов инженерингов проект в политиката, както през последните десетилетия, политологът отговори, че не обича този термин. "Единственият нов субект на сцената е „Български възход“. Ако си спомняте, той тръгна с добър начален старт, защото лидерът на партията беше популярно лице. Освен това се позиционира в геополитическата ос, заемайки една популярна позиция: ние сме членове на ЕС и НАТО, но не трябва да се караме с Русия, трябва да оставим отворена вратата за диалог с Москва. Стефан Янев говореше за национален суверенитет и защита на националните интереси", припомни Ганев.

Той отбеляза, че доверието в партията на Стефан Янев постоянно ерозира и от 7,5% през май е спаднало до 4,5%. "Дори и да прехвърли бариерата за влизане в НС, този проект няма да има сериозна тежест като влияние в парламента. С 12-17 народни представители трудно можеш да обърнеш мача. Не може да се наруши и конфигурацията, за която споменах по-горе", заяви политологът.

"Може дори да паднем под избирателната активност от 14 ноември миналата година, защото голяма част от хората са убедени, че след тези избори няма да има кабинет. Те възприемат тази избори като междинен мач, една контрола, което ги демотивира да излязат да гласуват", заяви Ганев.

Той обясни, че политическият Франкенщайн ще се роди в нови или съществуващи политически субекти, които поставят под съмнение базови политически консенсуси – геополитическа ориентация, членството в ЕС и НАТО, радикална промяна на икономическия модел и т.н. Вероятно ще се предложи и смяна на политическия модел – превръщането на България от парламентарна в президентска република.

"Тези идеи в момента изглеждат маргинални, т.е. не могат да преобърнат каруцата. Само че след задълбочаваща се икономическа и политическа криза, тези гласове ще изглеждат много по-сериозно и легитимно. Не малка група от хора може да се замислят дали да не пробват това, след като другото явно не върви. Тогава и големи партии могат да посегнат към инструмента на ВНС за смяна на формата на държавно управление, за да се гарантира някаква форма на уж политическа стабилност. Все сценарии, от които страната ни само ще пострада", предупреди Димитър Ганев, подчертавайки, че натрупваните с десетилетия проблеми не могат да бъдат решени с магическа пръчка, а трябват години системна и задълбочена работа на едно или няколко правителства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До СеДеСарама иzрожденецо...началникати путинобяви война на Свободна Държава като Украйна,убива жени и деца,руши инфраструктора,от векеве Украйна е работила за просперитета и силата на рУсия...и ги убиват...ама врагове търсят...а кога ще помислят за просперитета на народите на русия?цели 5 активисти на *** са те подкрепили...мен от пАсолството и актива ви по 20 минуса,заплахи,обиди,администрация през ченгета ме мачкат...Бог ни е дал Свободата,доган и путин да го дух...
44
1
 
5
 
! Отговори
СеДеСар преди 1 година
Най-важното да подкрепяме Зеленски и да наказваме Путин с цената на всичко дори и България да пропадне това е смисъла - гласувайте за ГЕРБ СДС ДБ ПП за да може да се продължи войната, мизерията и пропадането на държавата ни.
43
1
 
1
 
! Отговори
монархокомунист преди 1 година
До Grom На теб мъчно ли ти е за прадядо ти тракиеца,дето е "изчезнал"?Ама теб те има,нали!?Айде по-полека с глупостите!!!
42
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствените нормални парии са ПП и ДБ.Аз се плаша от появилите се напоследък така наречени партии, а всъщност абсолютни секти.Това е много опасно за децата ни.Виждам млади последователи, необразовани, агресивни, бакичили знамена, гледащи като нацисти и прости, много прости. За тях е игра, но нещата са сериозни.Водачите им са опасни за цялото общество.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едни и същи си дават мнението.Журналистите за съжаление не могат да направят нищо, защото няма свобода на словото в България.Затова хората предпочитат да не четат повтарящите се коментари преди всички избори, които преживяхме.Врсчки, социолози, политолози и математици.Познати стари муцуни с идеята да внушават за кого или пък да не се гласува.Но лично аз забелязвам сред колеги и познати, че точно това ги мобилизира и са решени да гласуват противно на прогнозите.Така, че .....
40
1
 
3
 
! Отговори
до 51 преди 1 година
До Grom,може да е тъпо населението,ама е несметно богато,за каво им е да мислят на българите,всичко им пада от небето,няма нужда да работиш,да плащаш сметки,имат по един неврон колкото да знаят да крадат,друго не им трябва
39
2
 
8
 
! Отговори
Grom преди 1 година
Отчайваща западаща и изчезваща квази-държавица. Това е България. Пълна с тъпо население.
38
2
 
10
 
! Отговори
Петя преди 1 година
Ами то от българите може да се очакват всякакви без умия.Голяма част от тях, изобщо не могат да мислят.Всичко е юруш ,на където ги поведат овчарите на там тръгват,без да мислят за последствията
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоест ,ако дойде Франкенщайн да чакаме да унищожи създателя си.Така и се стане,един ден демокрацията сама ще се самоунищожи както предрича Платон в Държавата.Тези въпроси отдавна са решени от ранните политолози.А те са такива-истински,за разлика от днешните "умници".
36
2
 
1
 
! Отговори
Иво Андонов: преди 1 година
ти ли си това Брат?
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 4За това умниците се бутат при глупавите и некъпаните, ами не си седят на "хубавото"
34
4
 
5
 
! Отговори
До 48 преди 1 година
Колко си глупав.Ама се мислиш за голямата рабпта.Демокрацията вече е пародия.Отдавна решават само парите,а те заговорят ли,всичко останало отива на заден план.
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Месията според робите е диктаторче което да ги ръководи за носа. Да им казва какво може, какво не може. Да поеме ролята на техен родител. Да им подсигури работа, дом, социални придобивки. Това роби го имате и в демокрацията, само ,че там вие отговаряте за себе си. А ако не ви изнася има много месии из "свободния свят". Виж русия, ю.кореа, сирия, венецуела, еритрея.
32
5
 
5
 
! Отговори
Трагедия бг преди 1 година
Направо се възмущавам на антихристиянската риторика на нашите социолози.Нямало вече месии,Бпже как ненавиждат Христос,така долно се изрязяват,психипатски.Щял да дойде Франкенщайн,а сега не е ли?От 10г сме в уникална политическа криза следствие от проваления икономически преход.Вижте само НС,то днес е този Франкенщайн.Тома Аквински е казал:демокрация се нарича лошото управление на мнозинството.
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно невярно, аз и повечето ми познати ще ходим да гласуваме за пръв път от над 10 години. ПП и ДБ не са перфектни, но са единствените адекватни партии в момента.
30
1
 
6
 
! Отговори
... преди 1 година
Времето на лъжливите социолози свърши, но ще го разберете след 1 месец :)
29
9
 
2
 
! Отговори
Нищо няма преди 1 година
Да се промени и тези избори,който и да дойде на власт.Едните искат да КРАДЪТ сами,другите повече и т.н.Решението е вън всички партии и президентска република.НЯМА СМИСЪЛ ОТ 240ХРАНТУТНИКА КОИТО НЕ СЛУШАТ НАРОДА СИ А ЕС ЕС КОИТО БАВНО НО СИГУРНО НИ ИЗБИВАТ!ВЪН ОТ ЕС ЕС И НАТО ИНЪЧЕ САМО БЕЖАНЦИ,БОЛЕСТИ И СМЪРТ.ЕС СА ВИНОВНИ И *** ДО УШИ НО НЕ СИ ПРИЗНАВАТ ГРЕШКАТА ВЪПРЕКИ,ЧЕ ЦЕЛИЯ СВЯТ ИМ СЕ ПРЕСМИВА КОЛКО СА ЖАЛКИ СРЕЩУ РУСИЯ.ВЪН ОТ ТЕЗИ ТРАНСПУМИЯРИ НЯМА ДРУГО СПАСЕНИИ НЯМА!
28
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демокрацията не извира от сащ, нито от брюксел, тя извира от народа, българския на тази територия. Всякакви партии с демократически етикетчета и шефове, които чакат инструкции от сащ или брюксел са фалшиви и работят за колонизиране на България. Т.е. ограбване чрез заробващи договори подобни на борисовите концесии.
27
6
 
2
 
! Отговори
Край преди 1 година
Когато свърши времето на месиите. Дай боже. Народа трябва да наложи мажоритарен избор в 2 тура на Народни представители. Така се е родила демокрацията и без тях е невъзможна. Ако не го направи ще се стигне до избирателна активност от 13-15% и после побоища по улиците. Ще дойде Горския - ще забрани всички партии и ще отвори Беляне /затвора/. Това са двата пътя - умните народи на Англия, САЩ и Франция са избрали първия.
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Имам две висши образования за твое сведение." -- "колониялизма" -- аз също смятам да гласувам за възраждане, но съм от партията на граматическите фашисти.