Политолози: Всеки срещу всеки, но големият сблъсък е ПП срещу ГЕРБ

Как служебният кабинет ще повлияе на изборите?
Обновена: 12 сеп 2022 21:04 | 12 сеп 2022 21:00, Екип на Bulgaria On Air
66

Могат ли новите партии да решат проблемите на България?

"В България се наблюдава фрагментация, която до този момент не сме имали, защото в българската политика винаги има формиране на блокове. В момента наблюдаваме структура всеки срещу всеки", заяви политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "Денят ON AIR".

Политологът доц. Милен Любенов смята, че има определено разпределение на ролите особено между "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Според него първите са се насочили вляво със своята социална политика, загърбването на войната в Украйна и въпроса с газовите доставки, които повече артикулират от ДБ и това може би е стратегия на двете партии. Основният сблъсък на изборите ще бъде между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ, смята той.

"Много по-важното противопоставяне, което ще структурира вота, е свързано с новата роля, която служебният кабинет играе. Предишните 2 служебни кабинета на Радев бяха много силно политизирани, инструмент за спечелване на вота. Това правителство на Радев е доста по-различно, защото има претенцията да коригира управленската катастрофа. Това структурира много ясен сблъсък, опитвайки се да сложи баланс между лява и дясна политика. То е критикувано както от проруските партии, така и от антируските. От опита да бъде балансьор това правителство ще се превърне в боксова круша", твърди Коларова.

Доц. Любенов не вижда балансираща роля на президента и на служебното правителство. Неговото мнение е, че те са активен участник в предизборната кампания с цялото говорене за хаос и разруха, а президентът се е насочил към два основни субекта на изборите – "Продължаваме промяната" и БСП.

"ГЕРБ се опитва да не понесе негативите, които много силно критикуващите служебното правителство ще понесат, защото е ясно, че президентът има авторитет и по-голям рейтинг от всеки от партийните лидери. Рейтингът на президента със сигурност ще пострада на края на кампания", е мнението на Коларова.

По думите на доц. Любенов не е важно кой ще спечели изборите, а кой ще успее да състави правителство, но отсега е много трудно да се каже кой ще бъде победител и каква ще бъде конфигурацията в следващия парламент, защото процентите, които измерват социолозите, са само от твърдо решилите да гласуват и около 30% от тези, които се колебаят.

"Със сигурност голяма роля ще играят и самите обстоятелства, което по никакъв начин не можем да го предвидим отсега. Наблюдаваме голяма нестабилност. Второто нещо е, доколко всеки политик ще намери баланса между позитивната кампания за себе си и самокритичността", каза проф. Коларова.

Доц. Любенов смята, че успешна кампания ще бъде тази, в която партиите и политиците бъдат откровени с хората, а това означава да обяснят реалната картина, която е сложна в цяла Европа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: избориполитолози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
3
 
! Отговори
айде стига преди 1 година
До Анонимен 53 Хич не го пробутвайте възраждане,само си губите времето!Българина не иска съветски послушковци!
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви ПП, то се вижда анкетата на началната страница. Възраждане е с 24%
44
1
 
4
 
! Отговори
с намерена диплома преди 1 година
До Анонимен 44 Ако под "образовани" имаш предвид такива с купени дипломи от разни харвардски курсове,така е!Много ги мрази такива!
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сблъсък няма да има.
42
3
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
За Герб гласуват чантаджиите, хората с чанти. Около 300 000 са в България. А уж ПП щяха да намаляват държавните чиновници... Нищо не намалиха, всички са по местата си. На какво не е способен човекът с чанта, за да запази чантата си! Кажи му, че трябва да яде варени моркови - ще ги яде с килограми! Плесни му шамар - ще се ухили! Ами ако му вземеш чантата? Само чантата му не се опитвай да вземеш! Ще изреве като мълния през юли и ще изчезне, ще се разтвори в пространството. Той без чантата е нищо.
41
2
 
2
 
! Отговори
няма такова нещо преди 1 година
До Анонимен 38 Ти като гъбар си длъжен да гласуваш за Възраждане!
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да повярвам, че ПП са втори!!! Тези уж 19% (ако съществуват!) не са наред с главите!
39
3
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
всички чакат траншовете от ес борбата е за кокала затова отиваме наизбори 2023 г
38
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина много мрази да го управляват образовани.
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради несъобразените с езика на дипломацията, и по-лошо - липса на всякаква логика и правно основание, думи на Киро П., който иззе всички функции на министерствата, вкл. това на МЕ, Русия е забранила на Газпром да влиза в контакт с МЕ на БГ. От своя страна министърът на МЕ и премиерът н БГ не проявяват инициатива тази ситуация да се изясни. ББ забранява контакти с Газпром, но той не е сужебно лице и е много повратлив в изказва нията и действията си. А от Г.Алиев 3 млрд.м3 няма да има.
36
9
 
9
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
НА ТЕЗИ ИЗБОРИ ЩЕ СЕ ВИДИ КОЛКО СА МОЗЪЧНИТЕ ИНВАЛИДИ В БЪЛГАРИЯ - ВСЕКИ ГЛАСУВАЛ ЗА ПРОДАЖНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ /ПП/ ИНВАЛИДНИТЕ АНГЛОСАКСЧЕТА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ИМА ЛИПСА НА ОРГАН - МОЗЪК.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук няма сблъсък. Такъв между политически трупове няма как да има. Единственото интересно в ситуацията е : колко *** А ще им се вържат да гласуват за тях ПАК?
34
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще гласувам за този, който обеси на орлоя мост Борисов ,Гешев, Нинова, Цветанов, Доган, Иванов, Петков и Василев.... ако ли не, ще бъда за гъби на изборите.
33
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП,ДБ,ГЕРБИТНДПС -който и да изберете няма значение- политиката им е една и съща(с изключение на пп-тия са мнооого по зле) -слугинаж на щатите.
32
13
 
20
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
А аз се чудя как Бойко ни измами, за да ни управлява 12 години.
31
11
 
35
 
! Отговори
ПП= ПРОТИВНИ ПОДЛЕЦИ преди 1 година
ЧУДЯ СЕ КАК ИЗМАМИХА БЪЛГАРИТЕ, ТА ИМ ПРИБРАХА СПЕСТЯВАНИЯТА ЗА 6 МЕСЕЦА.?..... КИРО И АСЕН СА ПО-ГОЛЕМИ МОШЕННИЦИ И ОТ РУЖА ИГНАТОВА.... ИЛИ И ТЯ Е ОТ ТЯХНОТО КОТ.ИЛО..?
30
9
 
30
 
! Отговори
ЗА ЛУДНИЦАТА преди 1 година
Само хора от психо-диспансери на доживотно лечение с розови хапчета и наркотици биха гласували за ПП и за Киренцето.
29
5
 
22
 
! Отговори
ПП ли? Има ли такива преди 1 година
Това са изгорели хора от ПП въобще какви битки те са кръгли НУЛИ и ще БЪДАТ с НУЛА дупетата.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А с ПП сега как беше, наваксано ли беше изоставането с другите държави, Петков е министър от една година?
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо в Анкетата ви липсва другарят Сидеров и ПП Атака??