Предизборните послания - негативни, интересът към вота - слаб

Всеки говори с кого няма да се коалира, коментират експерти
27 сеп 2022 20:15, Петя Славова
139
Предизборните послания - негативни, интересът към вота - слаб
Снимка: БГНЕС

Серия от кризи трябва да преборва новия парламент, а как ще изглежда той ще стане ясно след изборите на 2 октомври. Самите послания, които отправят кандидатите за да станат част от Народното събрание, звучат силно негативно.

Според социолога Юлий Павлов, кампанията е изтъкана от издигане не на червени линии, а направо на червени зидове кой с кого няма да се коалира и не отговаря на очакванията на гражданите".

Той е категоричен, че почти всички кампании са насочени към твърдите ядра и поради тази причина няма голяма надежда да се повиши избирателната активност. Отбеляза, че икономическите теми тревожат хората, а те много малко присъстват в разговора на кандидатите с избирателите.

Още по темата
Според Юлий Павлов пряка намеса на служебния кабинет в предизборната кампания няма.

"Има упреци от една или друга страна, че той префокусира определени теми. Що се отнася до организацията на изборите - досега не сме чули някакви упреци, каквито имаше преди изборите миналата година", уточни Юлий Павлов.

Социологът Юрий Асланов подчерта пред БНТ, че масовият интерес към тази кампания е слаб.

"Няма определени силни и оптимистични очаквания за развръзка на политическата криза, макар че хората биха желали да се стигне до някакъв компромис и разбирателство между политическите сили и след изборите да се направи опит за сформиране на редовен кабинет. Към вътрешнополитическата криза, която преживяваме от две-три години, се наслагват няколко външни кризи, които са тежки и сложни - те могат да разрушат социалните баланси, да влошат икономическото положение. Политическите сили, участващи в кампанията, използват посланията по-скоро за взаимни нападки или за оправдания, но не и за разговор с хората", коментира Юрий Асланов.

Той допълни, че тази година делът на колебаещите се за кого да гласуват е съществено по-нисък, отколкото миналата година.

 "Факторът на умора е налице. Преди тези избори се увеличава делът на хората, които очакват отново да не бъде съставено правителство или то да е краткотрайно. Шансовете за съставяне на правителство сега не изглеждат добри и участниците в предизборната борба допълнително предлагат аргументи в тази посока с поведението си и с посланията си", каза още Юрий Асланов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен тоя път вотът мине интересен. Досега не съм гласувал, но този път ще гласувам за Възраждане. Даже ще отида рано сутринта от нетърпение да си пусна гласа. Така че,...не е вярна тая статия.
10
6
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
По-добре да не гласувам, отколкото умишлено да легализирам рия всички..........
9
3
 
8
 
! Отговори
Sapiens Bulgaricus преди 1 година
Интересът бил слаб ли???Интересът към гласуването бил слаб ли???!!!??? МОООРЕ по корем ще се влача, ще пълзя, ще лазя, но пак ще гласувам против ГЕРБ, против ДПС, против ИТН, против Костя Копейкин, против Румен Рубльов, и против вся остальная cвoлoчь русская прокаженная!!! Да се пържите в АДА во веки веков, амин!!!
8
2
 
14
 
! Отговори
Силен ли да е? преди 1 година
Най-бедната държава в Европа, седнали са да се сърдят един на друг, гласуваме по 4 пъти на година. Всеки избор ни струва стотици милиони. Нормални ли сте, господа политици? Колко от вас помогнаха на болните деца, за които българина събира левчета от мижавите си доходи с кампании? Само кал по останалите, субсидии и постове са ви в главата. Няма да гласувам за никого от вас. По-добре да ви няма.
7
7
 
2
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
От град Левски съм . Ще спомогна за връщане на свободата на България от преди 10-ти ноември 1989 г. По примера на апостола на свободата и на другаря Тодор Живков ще ви върна свободата . Ще изпратя в трудови лагери всички кореняци софиянци ( от второ поколение... ) и репресирани след 9-ти септември 1944 г. Дръжте се здраво с мен и ще победим .
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изборите за парламент са през 4 години. Аз гласувах миналата година, има още 3 години докато отида пак да гласувам.
5
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забелязвате ли, че облаците са розови в горната част и светли. Небето е чисто и ясно. Няма кемптраилс. Защо ли. Ще идва шефката на ЕС и ръсенето с вируси и барий е преустановено.
4
7
 
9
 
! Отговори
Слаб интерес преди 1 година
Ама Копейкин иска още една къща и нова банкова сметка.
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В сайта има анкета за изборите. Вижте, как са манипулирани резултатите в полза на копейкаджиите от Възраждане... Правят го с Тор браузъра.
2
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане победа.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знам, че е невъзможно, но не трябва никой да ходи да им гласува дано тогава политиците разберат отвращението на хората от тях.