Борисов - готов на отстъпки, възможна ли е коалиция с ГЕРБ?

Победителят в изборите предложи диалог на партиите
4 окт 2022 22:25, Петя Славова
136

Има ли възможност за коалиция и съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ-СДС след като Бойко Борисов предложи на всички партии и коалиции, които влизат в следващия парламент, да седнат да преговарят? На този въпрос отговарят експерти в ефира на "Денят ON AIR".

Според журналиста Валерия Велева, предложението на лидера на ГЕРБ е екзотично. "То обаче е вариант не толкова за съставяне на правителство, колкото за това партиите да седнат да си говорят. Това е първата стъпка за съставянето на някакъв вид управление, което да преведе страната през следващите няколко месеца.", уточни тя.

Политологът доц. Милен Любенов е на мнение, че отговорността за съставяне на правителство е на ГЕРБ, тъй като именно те са били инициаторите на вота на недоверие, който свали кабинета "Петков".

"Те обаче демонстрират бягство от политическа отговорност със своята идея, защото е много странно в какво качество  Росен Плевнелиев и Соломон Паси ще водят разговори. Политически разговори се водят от политически партии", поясни той.

Според него всички разговори за реформи са можели да се проведат още в предходното Народно събрание.

"Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП могат да бъдат конструктивна опозиция и да дадат 100 дни на едно правителство на ГЕРБ, ДПС и партията на Янев, за да видим какви реформи ще направят", коментира политологът.

Велева констатира, че в "предишния парламент всички са били грешни, заради което са получили този шамар".

"До момента слушахме единствено: "С този няма да се коалираме". Те изкопаха не червени линии, а ровове помежду си. След като се видяха катастрофалните резултати от тези избори, те продължават да се държат по същия начин - това не е отговорно поведение", категорична бе тя.

В ефира на Bulgaria ON AIR двамата събеседници не успяха да постигнат съгласие относно това дали кабинет на малцинството би бил работещ вариант.

"Вариантът за експертен програмен кабинет се лансира преди няколко месеца от определени кръгове, свързани с ГЕРБ и ДПС. Ако се стигне до такова сега, зад него ще стоят същите интерес. Стефан Янев вероятно може да си кооперира и с ГЕРБ, и с ДПС", обобщи  доц. Любенов.

Велева заключи, че страната е обзета от политическо безумие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
3
 
! Отговори
Хайде стига преди 1 година
Стига сте бабували!Може ли, не може ли? Герб следва да пристъпи към преговори с тези партии, които не увъртат и не сучат.Борисов да не се държи гузно, като ущипана госпожица.Да излъчи свой, а не нает прегововорен екип с ДПС и Янев, с които имат 115 гласа. Борисов да излъчи различен от себе си премиер и да се приключва.Ако не могат да направят това да знаят, че повече подкрепа няма.Герб да укротят риториката си по войната, а да се концентрират към вътрешните проблеми. Защо с БСП може,а с ДПС не?
90
4
 
2
 
! Отговори
Не отстъпки преди 1 година
а стъпки трябва да направи! Към затвора! И по-бодро!
89
3
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
До 116Съглашенец, ти ще седнеш ли на една маса с някой, който желае да те вкара в затвора? Не е само бате ти Гойко, цялото ръководство на Герб е за съд. ПП са си прави за себе си, не че те са по-различни, видяхме ги какво направиха за 8 месеца. Но ти ще седнеш ли да говориш за общи неща с престъпници и мафиоти? Нали и ти ставаш като тях! Има си неща, които просто няма как да станат!
88
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 128: За Канада по, но Европа тръгна надолу, по-далеч от Европата. Закопаха я.
87
4
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
никакъв диалог с герб това е токсична икон групировка да връщат веднага мандатаотиваме на избори 2023 г
86
1
 
4
 
! Отговори
дедо от село преди 1 година
Клюкарите наричащи се журналисти и цяла банда знайни и незнайни коментатори се в шок,че не им се казват имена на бъдещи министри или премиер. Те най-много обичат да оплюват поименно и са главен виновник за разделението сред хората.
85
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисооввв е анти-Българин,същия е като Шкембе-войвода,Костадинов,СлавинТрифонив.Анти -Българи.Същата в и Нниновв продала си душата.Алчмоста ще ни унищожи държавата.Все подчинени на Ердоган и отчасти и на Путин.
84
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направете си коалицията ГЕРБ,ДПС и "възраждане" и България от 6,5 милиона ще стане 4 милиона за 10 години Тогава няма да има вот,ако не се плаща.Убийци на България.Ни щом народа ги избрал,значи си има и елемент на самоубийство.
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато се направи закон ,който да се изпълнява ,тогава ше имаме държава.Ние сме в ЕС и до сега няма Лустрация.Ние сме в ЕС и корупцията е като в Африканска Държава в която има война.Не давайте на Пожарникар,Военнен,Бивши Агенти да Ви управляват.Не давайте да се подиграват с Вас.Кога ще се отнеме имуществото на хора,които не могат да докажат законен произход на парите и имотите?С пожарникара,яоенния и шкене-войводи и копейкини не става.
82
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз обмислям да мигрирам.Не искам Мафията да ме управлява.Искам да се махне прокурора ,който си има шеф пожарникар Искам да се махне пожарникара и военния от управлението на държавата.Искам да се махнатбзависимостите от Русия и от другирюте държави.А да има истински национални интереси,а не фалшивата история да бъде национален интерес.Живи и здрави.Дано по-бързо да се уредя с работани да търгвам.
81
2
 
4
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
ПОЛИТИЦИТЕ ТАКА НАРЕЧЕНИ *** ОТ ПЛАТЕНИТЕ БОЖКОВИСТИ ЩОМ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА РАБОТЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ ПОВЕЧЕ ДА НЕ СЕ КАНДИДАТИРАТ ЗА ПАРЛАМЕНТ НЕКА РАДЕВ УПРАВЛЯВА И БЪЛГАРИЯ ОКОНЧАТЕЛНО ФАЛИРА НА СЛЕДВАЩИ ИЗБОРИ НЯМА ДА ИМА НУЖДА ОТ ТАКИВА РОДООТСТЪПНИЦИ НЕ СТАВАТЕ С ВАШАТА ОМРАЗА И С ВАШАТА НЕКАДЪРНОСТ НЕ СТАВАТЕ
80
2
 
3
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
АНГЕЛИНА ПЛАТЕНАТА ОТ *** МРАЗЕЩА СЕБЕ СИ МРАЗЕЩА БЪЛГАРИЯ САМОТНА ЖЕНА ИЗОСТВАВЕНА ПИШЕЩА ТУК ВСЕПОДОБНИ ГНУСНИ ЛЪЖИ ПОТРЕС АНГЕЛИНА ТОКИВА КАТО ТЕБ ЗА ЧЕРНИ ЧЕРНИ ДУШИ НЯМАЩИ НИЩО СТОЙНОСТНО В СЕБЕ СИ
79
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви " преговори" бе хора? ГЕРБ свалих Законен кабинет,за да са в Ситуация на изолирана партия! И сега Паси и Плевньо,да се опитват да Пречупя Упозицията,За Да УЗАКОНИ ВЛАСТТА на ГЕРБ?? Еми Ням да стане! ГЕРБ да връща Мандата щом го получи!!!
78
2
 
6
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Няма как всички да седнат на една маса и да се заобичат, като първи дружки.
77
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мухлясалите комунист Борисов губи почва в политиката! Никой няма да иска да ги Узакони като власт ГЕРБ,след като Те събориха законна такава! Избори ще има!
76
3
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Има я пресконференцията на Нинова в нета, можете да я видите, ако ви издържат нервите, гледайте я. Тази жена е едно невероятно гyйнo. Журналистите я питат - след такъм срамен резултат няма ли да подадете оставка, под 10 процента сте, пети сте, и Възраждане ви изпревари. Тя обаче едно си знае - не, имаме същите резултати, както на предните избори, оставка няма да дам! Няма да направя удоволствие на тези в партията, които ме мразят!
75
6
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 1 година
До Анонимен под номер 109 - както "виждам" - ти и тези ,които за четири минути ,откакто си "сътворил" коментара си са го - "одобрили " с твърдо "да" сте от дежурните клакьори на ГЕРБ и компания .
74
7
 
6
 
! Отговори
Ангелина преди 1 година
ББ разбира под "отстъпки" - "омерта" ,за да "спаси кожата си" от типа- "Нека забравим престъпленията на ГЕРБ и компания от всякакъв характер и да почнем отново "на чисто" ,като този път ,няма да крадем ,толкова много ,за да има за всички от новата престъпна дружинка".... Тези ,които направят съглашателство с икономическата групировка на ГЕРБ и свързаните с тях ,ще бъдат по - големи престъпници и от тях - Тази "отровна партия" и кликата около тях ,без оглед на "цвят" могат само да убиват...
73
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов е политик и държавник номер едно на България за 21ви век... Факт!
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЪСТАВЯЙТЕ ПРАВИТЕЛСТВО, КАКВОТО РЕШИТЕ!