Минчев: ПП би подкрепила военна помощ за Украйна

Те не били против и приемането им в НАТО
10 окт 2022 10:09, Петя Славова
107
Минчев: ПП би подкрепила военна помощ за Украйна
Снимка: БГНЕС

"Продължаваме промяната" ще бъде опозиция в бъдещия парламент. "Това е същата позиция, която обявихме в нощта на изборите", заяви пред БНТ Никола Минчев.

Според него, в рамките на предходния парламент са направили реформи, но в момента не са притеснени от ролята, която им е предвидила българския избирател да са на второ място.

Той заяви, че няма да спъват работата на парламента, а това, което заслужава да бъде подкрепено, то те ще го направят.  "Ние обявихме нашите приоритети – например, законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Може да се случи така, че в 48-ото Народно събрание да дойдат предложения от мнозинството около ГЕРБ и ние, видим ли че е качествено, да го подкрепим.", допълни той.

По думите му, ако се стигне до втори мандат, от ПП ще направят усилия за съставяне на мнозинство, но Минчев е скептичен за евентуален успех.

Още по темата

"С тази конфигурация мислим, че това е изключително трудна задача – искаме реформаторско мнозинство, с нулева толерантност към корупцията като за това съдим и по предишните действия на партиите", каза той.

Според него правителство на малцинството не е работещ вариант, защото едно управление трябва да има достатъчно ясна подкрепа на парламента, за да прокарва политиките си.

Минчев уточни, че биха подкрепили предоставяне на военна помощ в Украйна, каквото предложение преди дни обявиха, че ще внесат от "Демократична България след свикването на 48-ото Народно събрание.

"Ще ги подпомогнем в зависимост от нуждите. Все пак има съвпадение на техниката, с която разполага Украйна и която се произвежда в българските военнопромишлени заводи. Това дори е символен акт ние да помогнем на една държава, която защитава своята териториална цялост и суверенитет. Украйна е страна, която в момента се нуждае. Ние, слава Богу, в момента не се нуждаем, а и сме част от един голям съюз, който ни осигурява защита", заяви той.Според Никола Минчев президентът Румен Радев е трябвало да подпише декларацията в подкрепа на присъединяването на Украйна към НАТО, с която излязоха 9 държави от Източна и Централна Европа.

"Няма причина да сме против приемането на страни в НАТО, защото те имали конфликт с някого. Вярвам, че и от Запад ще дойде подкрепа и със сигурност смятам, че бъдещето на Украйна е в НАТО.", изтъкна Минчев.

Той посочи, че е добре служебният кабинет да събира оферти за военни самолети, но не и да ги купува, защото решението за това трябва да се вземе от парламента.

Според бившия председател на парламента, ако в 48-ото Народно събрание не се оформи стабилно мнозинство, има риск да се приеме предизборен бюджет, в който "всеки да налива разходи". Той призова партиите да подходят отговорно към план-сметката за догодина.

От "Продължаваме промяната" ще държат в бюджета да има социални и инвестиционни разходи. Според Минчев приходите трябва да дойдат от спирането на течовете в бюджета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И затова не сте на власт и бяхте изхвърлени на 6тия месец
64
0
 
26
 
! Отговори
ЯСТРЕБИ преди 1 година
А Минчев ще иде ли на фронта или някъде на топло ще гледа като стане напечено?
63
0
 
17
 
! Отговори
Сусо преди 1 година
Не ги бива момчетата и това е...
62
1
 
17
 
! Отговори
ноби преди 1 година
тия дето гласуваха за пп, още ли не сте разбрали какви са ? това момченце тръгна да вкарва държави в нато, да праща гаубици ...
61
1
 
21
 
! Отговори
War преди 1 година
Тази гнида защо не се гръмне!
60
1
 
19
 
! Отговори
NoMercy преди 1 година
Абе ти *** ли си или какво как ще приемат държава която е във война в НАТО. Нали това ще доведе до директен сблъсък между НАТО и Русия и много вероятна ядрена война. Да те пращам с калашника да се биеш тогава няма смисъл защото едва ли ще има оцелели ама друго е политическото говорене.
59
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе младо момче,ти не знаеш къде се намираш и какви ги приказваш и какво може да стане ако една конкретна държава влезе в НАТО.Вземи се осъзнай малко.
58
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много добре знаят че Украйна няма начин да бъде приета в НАТО, това е подмазване за пред Козите.
57
0
 
19
 
! Отговори
явертъуиоо преди 1 година
Тия от ПП са на път да последват Слави по пътя на забравата
56
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русоробa вие на умряло, значи това е правилното решение.
55
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този случайник на снимката не е ходил в казарма, но говори за Украйна и военна помощ??
54
1
 
22
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
На тия мястото им не е в парламента. По скоро в стая с меки стени и костюми, чийто ръкави се завъзват отзад.
53
2
 
21
 
! Отговори
Юбрее преди 1 година
Всеки БГ политик особено такива дето не са помирисвали казарма и подкрепящ даването на оръжие моля да го занесе лично в Украйна инда остане там за да го ползва. Всеки ревящ да даваме оръжие да си напише името под предложението което ще се гласува очевидно в НС и най отдолу да посочи че поема отговорността от действията си. Защото заради шепа не много умни хора ще страда целия народ. Шайка некадърни политици ни обричат на гибел. С македонците не могат да се оправят тръгнали в Украйна да се месят.
52
13
 
2
 
! Отговори
Капитан Петко преди 1 година
Путин ако имаше топки до сега да е нападнал НАТО но страхливия болшевишки пудел няма за това Европа трябва да смаже терористичната му война в Украйна за да не си и помисля пак да напада европейска държава гaдняpa!
51
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То за това не ви ще народа. Щял да подкрепя пращане на железа и той..
50
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, нека да изпратим част от нашите силови структури в помощ на бедстващата страна. Вижте Америка как помага със всякакви средства за да погаси конфликта. Не може само да искаме без да дадем!
49
1
 
26
 
! Отговори
Хикса преди 1 година
Минчев А бой по главата не щеш ли да го тура на женати шашава
48
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Асан, к.44 Като не са ходили войници защо призовават други да се бият заради тях, наглите му чужденци и страхливци! Отиват на фронта и там се учат максимум една седмица да се бият! Не е трудно: стреляш, онези насреща стрелят срещу тебе и който пръв улучи! А не оная пръчка Просто Киро да гони 70 дипломати, а Кокорчо да прибира заплатите на дипломатите от руското посолство. На това му се казва мародерство! Разбра ли, Асане?
47
2
 
25
 
! Отговори
Пийсмейкър преди 1 година
Заминавайте тогава на фронта, продажници. Видяхме ви аджендата. Стига сте се опитвали да съсипете България с ДБ и Герб
46
1
 
6
 
! Отговори
ivo преди 1 година
va6ta m...a sopoli gnusni,za navodnenite sela pomo6t nqma za mirizlivite ukrainci pomo6t 6te ima