Плевнелиев: Осъждаме идеята за промяна на модела, въвеждащ президентска република

Пресечни точки намерихме много, подчерта той след срещата с ДПС
24 окт 2022 15:01, Нели Христова
249
Плевнелиев: Осъждаме идеята за промяна на модела, въвеждащ президентска република
Снимка: БГНЕС

"Пресечни точки намерихме много. Виждаме много силна мотивация на евроатлантическите сили. Неслучайно от самото начало казахме, че ако има някакво мнозинство в този парламент, то може да бъде само евроатлантическо. Голяма част от политическите сили говориха за антикризисни мерки, антикризисно провителство, но ние считаме, че когато е тежко, само ценностите ще ни помогнат". Това заяви Росен Плевнелиев след срещата с ДПС в търсене на формула за съставяне на правителството в рамките на 48-ото НС

"Дълбоката вяра, че каквото и да се случи от тук нататък в нашата държава, то може да бъде разбрано от политиците чрез инструментите на евроатлантическата солидарност. За да има мир, стабилност, сигурност и стабилна икономика, решенията са там", подчерта президентът (2012-2017 г.).

"Ще продължаваме да отстояваме и да се борим за силна България в силен ЕС и НАТО", добави той. "Ние сме убедени, че има не само мнозинство, но и конституционно мнозинство за част от пресечните точки. Същевременно споделяме с обществото нашето огромно съжаление, че все още по-голяма част от въпросите, евроатлантическите сили са дълбоко разделени. Донякъде изкуствено, крайно противопоставени един срещу друг."

Плевнелиев представи проект на Декларация, която ще внесе в парламента, с надеждата тя да бъде обсъдена в пленарната зала.

"Вътрешно политически действия: да се положат усилия партиите да се върнат към духа на парламентаризма, да се даде път на лидерството и на диалога; действащ парламент и редовно правителство. Съзнаваме, че членството ни в ЕС не може да е удобно оправдание за национални провали. Ще положим усилия да приемем закони по ПВУ с цел ускоряване модернизацията. Ще подкрепим пълна борба с корупцията в работата на администрацията, и всички договори и тръжни процедури ще бъдат публични. Съзнаваме, че най-ефективната борба с корупцията е прозрачност пред обществото. Обединяваме се за всеобхватна реформа в сектор правосъдие. Ще подкрепим правна реформа, като до 5 месеца организираме широко обсъждане, вкл. Венецианската комисия. До една година ще има съдебна реформа.

Осъждаме идеята за цялостна промяна на модела, въвеждащ президентска република. Изразяваме своята силна политическа воля за по-нататъшна интеграция на България в ЕС и НАТО, както и членство в Шенген и ОИСР. Подкрепяме модернизация на армията; одобряваме втората част от покупката на Ф-16. Осъждаме агресията на Русия и незаконното анексиране на украински територии. Потвърждаваме подкрепата си за военна и друга помощ за Украйна.

Отчитаме необходимостта от засилване на сигурността в региона. Препотвърждаваме готовността на България да участва активно в следвоенното възстановяване на Украйна.

Апелираме към Русия да се изтегли незабавно и безусловно от окупираните украински територии.

С почтено лидерство и конструктивен подход ще отговорим на очакванията на българските граждани", гласи още декларацията.

Целта на документа е да бъде основа за дебат и обмен на идеи и решения. С нея ще се надяваме да допринесем за формиране на правителство с който и да е мандат. Не раздаваме постове и не преговаряме за правителство. Искаме работещ парламент, каза още Плевнелиев.

Виждаме желание от партиите - донякъде под натиска на гражданите, да дадат всичко от себе си за правителство. Засега голяма част от партиите не са готови да влязат на нивото на лидерски срещи и дебат за това как да се поставят основите на едно стабилно правителство.

Някои наричат правителството антикризисно, но ние считаме, че в тази комбинация от дългосрочни кризи то ще бъде доста по-объркано. Ние разчитаме на евроатлантически ценности и основи, защото те са по-дълготрайни, добави Плевнелиев.

Соломон Паси заяви, че тъй като геополитиката диктува дневния ред на България и на света, отново геополитиката е решаваща. По думите му всички, които искат да видят България по пътя, по който върви вече 33 години, трябва да се стремят към евроатлантическите ценности.

Бяхме свидетели на падение за българската демокрация - действащ министър-председател незаконно да арестува своя опонент. С оглед на желанието ни да има работеща държава и правителство, се обадих на ИК на ГЕРБ и предложих да направим тази контактна група, обясни Плевнелиев.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
1
 
! Отговори
kasprv is my fr преди 1 година
Аз искам да се оплача от Медведев, макар да не е форумът на Гоце, демек abv-то, но това е после, то това вече е почти банално, като изключим това че ми отговаря (вече),becasue im no good mathematician, i know, and he calls me satan, and also Geo Milev doesnt love me anymore after the Einsteinian outburst I had 5 min ago :(
196
2
 
4
 
! Отговори
Смирен преди 1 година
Плевнелиев и Паси двама от големите крадци на демокрацията се завръщат. Плевнелиев измисли и приложи схемите в строителството. Всички плащат за обслужване на инфраструктурата около проектите му, а той прибира печалбата. А Паси ни затвори два блока на АЕЦ а за нищо. Е може би не е за нищо.
195
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четохте ли им "декларацията" на тия двамцата?Има една интересна точка там- "Заставаме твърдо зад партньорите ни от Нато за оказване на военна помощ за Украйна с всички средства включително и възползването от опцията заем-наем на военна техника от САЩ" Това нещо да ви говори?Значи вземаме военна техника под наем и я даваме на Украйна...плаща българския льохман, който си ги избра тия проксита а оръжейния бизнес в Щатите потрива ръце
194
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата комедия с двата политически трупа е заръчана и режисирана, пряко от Козяк...Бълват се проатлантически бълвочи, декларации и какво ли не в името на някакво обединение на проатлантическите ценности...Всички видяхме колко и какво струват те...най-бедни сме, най-болни сме и най на дъното с топящо се население...ама сме по атлантици от всички взети заедно...Идеята сега е да ни натикат в батака в Украйна...за това са тия там двамцата...а когато това стане факт те първи ще духнат
193
0
 
4
 
! Отговори
Долу преди 1 година
Сегашното положение е пряк резултат от кадровата политика в паргиите. Не президентска република а махане на партийния модел искаме не сменяйте темата м и х л ю з и
192
0
 
5
 
! Отговори
От яйце до запъртък преди 1 година
стерилно ялово безплодие на два запъртъка тръгнали да споделят че някога били бяли яйца с черука в която златни жълтъци плували в прозрачни белтъци, а днес смърдят на отврат защото дорде се пекли на есенното слънце пред Президенството някой им спукал белите черупки. фуйй амасмрад бе лельоПенооо, леьо Пено
191
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България 33 години не върви по никакъв път мущмороко,а копае дъното,доказателство сте вие двете сиви мишки,не ви е мястото да се появявате на публични места,камо ли да го играете посредници.Тотал резил сте.
190
0
 
8
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
АБЕ КОЙ ПУСНА ТАЗИ МУХА,Я СЕОГЛЕДАЙТЕ КАКВО СТАВА В ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ Р-КИ ОКОЛО НАС,ДИКТАТУРА,ИНФЛАЦИЯ,ХАОС,..НЕ ЧЕ НАШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НЕ ГИ ДОКАРА И ТУК ТЕЗИ ПРОСТОТИИ
189
4
 
2
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
Четете руските тррролове и ПРАВЕТЕ ТОЧНО ОБРАТНОТО!!! МНОГО СА ДОБРИ В УНИЩОЖАВАНЕТО НА ДЪРЖАВИ.
188
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По добре президентска република с 2 партии и много по малко разходи защото сега са безброй партии и искат постоянно избори защото вземат пари от субсидии и дарения
187
2
 
18
 
! Отговори
Битцент преди 1 година
Тримата ***. Познайте кой е третия, започва с Б и завършва на тиква.
186
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хрантутници вие защо сте там да преговаряте или мнения да давате по добре се махнете от там защо България е на това положение като такива като вас ***
185
0
 
12
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Gnus
184
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много им се каните, а кога ще действате ,като пратят повиквателните ли ? Тука сценария е друг
183
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново изпълзяха най-гнусните твари да ръсят акъл. Защо изобщо ни занимавате с тези ***?
182
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Противни ,гнусни твари.
181
0
 
22
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 1 година
И двамата трябва да висят с главата надолу на Цариградско за да усетят народната любов.По-противни прислужници Тиквата няма как да намери.
180
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя не каза само харесва ли шоколада, и какъв, тъмен, светъл или бял?...
179
0
 
18
 
! Отговори
Дедо мацо преди 1 година
Тия са за народен съд Резко до стената
178
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КьосевАбсолютно прав сте. Толкова много партии се нароиха, депутати с лопата да ги ринеш. Да неговорим за заплатите над 6000лв. Това е направо кощунство. затова референдум за президентска република и парламент с до 100 депутати.