Плевнелиев: Осъждаме идеята за промяна на модела, въвеждащ президентска република

Пресечни точки намерихме много, подчерта той след срещата с ДПС
24 окт 2022 15:01, Нели Христова
249
Плевнелиев: Осъждаме идеята за промяна на модела, въвеждащ президентска република
Снимка: БГНЕС

"Пресечни точки намерихме много. Виждаме много силна мотивация на евроатлантическите сили. Неслучайно от самото начало казахме, че ако има някакво мнозинство в този парламент, то може да бъде само евроатлантическо. Голяма част от политическите сили говориха за антикризисни мерки, антикризисно провителство, но ние считаме, че когато е тежко, само ценностите ще ни помогнат". Това заяви Росен Плевнелиев след срещата с ДПС в търсене на формула за съставяне на правителството в рамките на 48-ото НС

"Дълбоката вяра, че каквото и да се случи от тук нататък в нашата държава, то може да бъде разбрано от политиците чрез инструментите на евроатлантическата солидарност. За да има мир, стабилност, сигурност и стабилна икономика, решенията са там", подчерта президентът (2012-2017 г.).

"Ще продължаваме да отстояваме и да се борим за силна България в силен ЕС и НАТО", добави той. "Ние сме убедени, че има не само мнозинство, но и конституционно мнозинство за част от пресечните точки. Същевременно споделяме с обществото нашето огромно съжаление, че все още по-голяма част от въпросите, евроатлантическите сили са дълбоко разделени. Донякъде изкуствено, крайно противопоставени един срещу друг."

Плевнелиев представи проект на Декларация, която ще внесе в парламента, с надеждата тя да бъде обсъдена в пленарната зала.

"Вътрешно политически действия: да се положат усилия партиите да се върнат към духа на парламентаризма, да се даде път на лидерството и на диалога; действащ парламент и редовно правителство. Съзнаваме, че членството ни в ЕС не може да е удобно оправдание за национални провали. Ще положим усилия да приемем закони по ПВУ с цел ускоряване модернизацията. Ще подкрепим пълна борба с корупцията в работата на администрацията, и всички договори и тръжни процедури ще бъдат публични. Съзнаваме, че най-ефективната борба с корупцията е прозрачност пред обществото. Обединяваме се за всеобхватна реформа в сектор правосъдие. Ще подкрепим правна реформа, като до 5 месеца организираме широко обсъждане, вкл. Венецианската комисия. До една година ще има съдебна реформа.

Осъждаме идеята за цялостна промяна на модела, въвеждащ президентска република. Изразяваме своята силна политическа воля за по-нататъшна интеграция на България в ЕС и НАТО, както и членство в Шенген и ОИСР. Подкрепяме модернизация на армията; одобряваме втората част от покупката на Ф-16. Осъждаме агресията на Русия и незаконното анексиране на украински територии. Потвърждаваме подкрепата си за военна и друга помощ за Украйна.

Отчитаме необходимостта от засилване на сигурността в региона. Препотвърждаваме готовността на България да участва активно в следвоенното възстановяване на Украйна.

Апелираме към Русия да се изтегли незабавно и безусловно от окупираните украински територии.

С почтено лидерство и конструктивен подход ще отговорим на очакванията на българските граждани", гласи още декларацията.

Целта на документа е да бъде основа за дебат и обмен на идеи и решения. С нея ще се надяваме да допринесем за формиране на правителство с който и да е мандат. Не раздаваме постове и не преговаряме за правителство. Искаме работещ парламент, каза още Плевнелиев.

Виждаме желание от партиите - донякъде под натиска на гражданите, да дадат всичко от себе си за правителство. Засега голяма част от партиите не са готови да влязат на нивото на лидерски срещи и дебат за това как да се поставят основите на едно стабилно правителство.

Някои наричат правителството антикризисно, но ние считаме, че в тази комбинация от дългосрочни кризи то ще бъде доста по-объркано. Ние разчитаме на евроатлантически ценности и основи, защото те са по-дълготрайни, добави Плевнелиев.

Соломон Паси заяви, че тъй като геополитиката диктува дневния ред на България и на света, отново геополитиката е решаваща. По думите му всички, които искат да видят България по пътя, по който върви вече 33 години, трябва да се стремят към евроатлантическите ценности.

Бяхме свидетели на падение за българската демокрация - действащ министър-председател незаконно да арестува своя опонент. С оглед на желанието ни да има работеща държава и правителство, се обадих на ИК на ГЕРБ и предложих да направим тази контактна група, обясни Плевнелиев.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
1
 
5
 
! Отговори
Орздтн Републк FTW преди 1 година
Ти нямаш такива правомощия :)
156
4
 
5
 
! Отговори
Герб преди 1 година
Европейският съд приема, че е налице нарушение на чл. 2 от Конвенцията за правата на човека право на живот, което може да бъде отнето само при изпълнение на присъда или когато това е "абсолютно необходимо" за: защита от незаконно насилие
155
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Израел офицялно отказа на украйна. ....хубаво го прочетете
154
2
 
21
 
! Отговори
ПазиБоже преди 1 година
Тези изтривалки, от миналото, не ги ли изхвърлихме на *** вече? Провалени корупционери да оправят провалената с тяхна помощ българска паравана демокрация!? Цирк и гротеска, на това прилича поведението на тези две моми, ваксинирани срещу родолюбие и ценности. Боко ще се бори срещу тиквите, Ахмет ще играе хоро с Ердоган, Киро ще чете Чехов, а Корнела ще зарежда автоматите на украинските войничета. А Христо ще си остане Г.Е.Й. Из действителностите на българската политика!
153
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майсторът на хороскопи..спящия комсомолски секретар по немските магистрали.."Вързаното магаре" на ЧЕКМЕДЖАН -дет го почукваха по челото..мъжлето на синоптичката..ах жива да не бях
152
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо давате трибуна на *** и пульо, ***?!
151
4
 
9
 
! Отговори
Герб преди 1 година
50 000 и офицялно си пьтник като чакьра изгаряш като факла - правителството плаща на вдовицата ти и всичко е - 6 За тези хора ли да дам глас трудноДаже не вярвам какво четаПочвам да вярвам на рашков за оня дето щял да стане на салам
150
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог го наказа, но като всяка слуга на лукавия и тоя си мисли, че е рогатия му господар ще победи. Няма начин, плявнелиев, няма начин.
149
0
 
10
 
! Отговори
Моряка преди 1 година
До Анонимен 128.Колега,Бжежински не е католик,а евреин,в което няма нищо лошо.Лошото е,че той изразява линията на световния олигархичен англосаксонски елит,с една дума,главният враг остава Русия.Точно както мислят неговите последователи-Пасито,Плевлю и нереза Грухчу.И новите задокеански парашутисти-Кирчо и Кокорчо
148
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея съдели не лазбирам защо им се отделя внимание!? По-добре Иван и Андрей!
147
1
 
10
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 1 година
Росицееее, к'во осъждаш уа?!
146
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не е искал мнението на първата жена президент. Да си гледа къщната работа.
145
3
 
6
 
! Отговори
Герб преди 1 година
По-късно полицаи откриха овъгленото тяло на мъжа, след като покривът на къщата изгоря при обстрелите на полицията
144
4
 
7
 
! Отговори
Герб преди 1 година
Правителството ще трябва да плати 50 хил. евро на вдовицата на Тодор Тодоров-Чакъра за това, че е допусната смъртта му при ръководена от тогавашния секретар на МВР Бойко Борисов полицейска операция. При двудневната акция през декември 2003 г., по заповед на главния секретар, с гранатомет е обстрелвана къщата на Чакъра в Харманли. Тогава разследващите приеха версията, че той се е взривил сам с ръчна гранатаЗа него ли да гласувам
143
0
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Мека китко, синоптичката ли ти каза да осъждаш президентска република? Ако ти беше президент (слава Богу че не си) щеше да кажеш,че президентската република е добра идея.
142
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тяхният обществен брак показва много неясности. Например не е ясно кой от двамат в кои дни на седмицата и часове на денонощието изпълнява женската роля в семейството, както и не е ясно кой пома изцяло 24 часа в деня,7 дена в седмицата и 12месеца вгодината немъжката роля в семейството.На въпрос кога се считатезасъвършенпедераст, дали когато изпъклнявате женските задължения или когато неизпълнявате мъжките.И двамата са отговорили с реторични въопрос Пък и ти?Вие непознавате Султанската курвенцияли
141
0
 
4
 
! Отговори
Холокоста преди 1 година
България осъдена за убит с гранатомет по заповед на БойкоСега прочетох истина е
140
0
 
16
 
! Отговори
Няма да се къпя преди 1 година
А тези двамата извинете какви са и кой представляват? Някой да ги е избрал на избори за нещо? Клоунска държава е тва е бугариа
139
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои сте вие бе?! Някой да ви е дал мандат, да е гласувал за вас, народът да ви е молил да правите нещо?! Айде къш....
138
0
 
5
 
! Отговори
Пфу преди 1 година
Абе това вярно ли е , че бойко е убил човек с гранатомет питам сериозно много хора го казват , те ще гласуват ли за герб