Отключването на един архив пренарежда биографията на Сава Попов

Изложба за живота му може да видим в Музея на хумора и сатирата
Обновена: 22 дек 2022 14:14 | 22 дек 2022 12:07, Петя Славова
2

Снимка: Музей на хумора и сатирата, Габрово

Животът и биографията на писателя Сава Попов е подредена в изложбата "Кой е Сава Попов? Отключването на един архив". Може да я видим в Музея на хумора и сатирата в Габрово до 30 април.

Нейни куратори са Антон Стайков и Свобода Цекова. През събираните, подреждани и описвани от него книги и документи се прави опит за отключване на архива му по прозрачен начин, като зрителите стават свидетели на този процес.

Роден в началото на Първата световна война, младостта му преминава от една война в следваща. Сава Попов работи във времена на цензура и пропаганда. Приживе е добре познат и ценен от своите съвременници в литературните и художествени среди. 

Работи с едни от големите имена в областта на литературата и изкуството през времето в което живее, като Илия Бешков, Стоян Анастасов, Вадим Лазаркевич, Стоян Венев, Ангел Каралийчев, Дора Габе, Богомил Райнов, Йордан Радичков и много, много други.

Роден е през 1914 г., умира през 1981. Писател, журналист, създател и главен редактор на в. „Стършел“ в периода 1940-1941. Автор е на книгите „Дяволите в зимника“, „Дядо Господ по земята“, „Прости приказки“, но най-известното му произведение е „Хитър Петър“. Работата му в пресата и издателствата го среща с едни от важните фигури на неговото време в областта на литературата и изкуството – писатели, художници, издатели.

Животът му преминава през катаклизми – световна война, тотална смяна на обществения строй в България, лични загуби и неосъществени мечти.

В изложбата и в книгата-каталог са обособени модули под формата на маршрут от 27 стъпки. Ще видим негови книги, писма, лични документи, дипломи и т.н., с броеве на вестник „Стършел“, с оригинални илюстрации и карикатури за вестник „Литературен фронт“, с фотографии на Сава Попов и семейството му от детството до последните години на живота му. Минавайки този условен маршрут, посетителите на изложбата ще видят през различни призми и перспективи отделните житейски и творчески епизоди от пътя на Сава Попов в контекста на времето.

 „Работата с архива на една личност винаги носи рискове. Кой е този човек, с какво се е занимавал, до каква степен съзнателно е управлявал спомените и следите, които е оставил след себе си? Така беше и с архива на Сава Попов“. – разказват кураторите за изложбата.

В началото нямат никаква представа какво се крие в затворените и надписани пакети, предоставени за изложбата от семейството му. Вълнението им нараства с всеки изминал ден, в който откриват поредната книга, фотография, писмо, пощенска картичка, разходна бележка, които хвърляха все повече светлина не само върху живота на Сава Попов.

Изложбата и каталогът  са придружени от дигитален архив част от сайта на Музея на хумора и сатирата в Габрово. Подобно на други микроархиви, той ще може да бъде разширяван и обогатяван във времето с текстове, изображения, аудио- и видеоматериали.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Визуални изкуства".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
дилдомастър преди 1 година
Евреин е,от черните евреи!
1
4
 
0
 
! Отговори
маке нюз преди 1 година
Сава Попов е македонец !