ГЕНЕРАЛно пълним дупки всекакви

Кратък очерк за това как дупка не остана незакóпана в столицата, след като градът се сдоби с нов кмет
7 ное 2005 13:23, Екип на Dnes.bg
ГЕНЕРАЛно пълним дупки всекакви
Илюстрация: Глен Грох, Корбис
Твърдата ръка, за която ни бе обещано, че ще поеме София след спечелването на кметските избори, бе усетена ГЕНЕРАЛно, по-малко от 12 часа след вота.

Все още неотворили очи след лаконичния изборен ден, софиянци видяха, че невстъпилият в длъжност бивш царски бодигард и избран кмет, се е заел с предизборните обещания.

Бригадири ударно запълваха дупка на печално известния бул. България. Преди време Борисов обеща, че като стане кмет, ще запълни първо нея.

Такъв устрем не се помни вероятно от построяването на въпросния булевард. Вечерта, в телевизионни репортажи, се показват потни бригадири, които кóпат ли, кóпат дупката, заради която „две коли се размазаха оня ден пред мене“, както коментира новият градоначалник преди време. Кой им е наредил да извършат този физически труд не става много ясно.

„Ми казáха ни, шефо, още у четвъртък. Ама след година-две па ша требва да се пълни“. Изчерпателната информация потъва в пълнещата се дупка. То и без това толкова е мандатът на новия кмет, така че следващият да му мисли, като дупката се откóпа пак.

Репортерите се обръщат към инженер Цикламия Банкова от общинска фирма „Пътища и съоръжения“ АД.

Тя споделя смутено в телевизионния ефир, че не е дала заповед за дупката. Ама кой е дал, тогава!??! Цикламия зацикля. Ми кметът. Новият, не Минко. На Минко сега не му е до дупки, щото той самият е в дупка.

Генералът-кмет тържествено пуска клепки в ефир и заявява, че той е дал заповедта. Бързичко стават нещата. Друго си е да си генерал. Ако Татяна беше дала заповед, Цикламия щеше да й каже да си ходи в Трявна и оттам да работи за чиста, уютна и модерна столица.

Сега вече всичко на булеварда е гладко, та ако решат да гръмнат още някой, да могат килърите да се придвижат нормално, да не вземат да се претрепат в някакви дупки.

Следва репортаж за купона по случай победата. Камерата бавно влиза в столична „дъскотека“, дето викаше една баба. Вътре се вият хорá, „бяла роза“ се лее от колоните. Някакви старци козируват. Морна девойка се повдига на палчета и шепне ли шепне на генералското ушенце.

Коментарът зад кадър ни уведомява, че Бойко обичал и да свири на акордеон. Много се притеснявахме, че той не умее на свири на акордеон, щото закъде без това жизненоважно умение, но сега вече намерихме покой.

Хваща микрофона и започва да благодари. На журналистите по-рано не поиска да каже нищо, но сега е повече от словоохотлив. Благодари на хората в МВР.

Общо взето, зрителят остава с впечатлението, че софийска община временно ще бъде преструктурирана в поделение, районно управление или може би – вишка, от която кметът ще може да вижда всяка дупка в столицата. И да ги пълни.

Е, това ако не е генерална промяна, здраве му кажи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание