Топло

Какво да направим, за да се топлим, ако живеем някъде, където няма парно, а токът попада в списъка „луксозни стоки за бита“
9 ное 2005 17:53,
Топло
В контекста на нашумялото напоследък увеличаване на цените на топло и електроенергията, темата за отопляването на личното, персонално тяло е повече от актуална.

След като токът и парното вече станаха „егати пауър-а“, както викат братя Мангасариян, много хора се видяха принудени да отопляват една стая в своя дом, и то само ако е нечовешки студено. Аз понеже от 15 години живея в квартал, в който няма парно, съм развила невероятни способности и идеи за отопление ин витро.

Едно от първите правила, които се научават, че никога не се оставя включен отоплителен уред през деня, когато няма никой вкъщи, защото сградите са строени така, че всъщност отоплявате кварталната градинка, а не хола си. Ако имате домашни любимци, не се притеснявайте за тях.

Котките, например, имат уникалната способност да си пъхат главата някъде в задника и така да спят в продължение на часове. Кучетата имат същия навик. За по-екзотични видове любимци, като крокодили и дългоухи лисици, не съм наясно, но предполагам, че и те могат да се отопляват самостоятелно.

И така, връщате се вечер в родното огнище, което само така се казва, щото сме го пренесли от народното творчество, иначе е по-подходящо да се нарече родния ледник.

Има момент на преход – влизането във входа носи моментна наслада, защото там е мъъъничко по-топло, отколкото навън, и пръстите на краката ви започват леко да се оросяват. Докато чакате асансьора или се катерите по стълбите, аклиматизацията почти е приключила и пак ви е студено, затова влизайки в апартамента/къщата си, установявате, че температурата май е положителна. Домашният любимец отклещва главата си от някое по-топло място на тялото и ви посреща радушно.

Сега е моментът да включите де що видите отоплителен уред на максимум. Тук влизат и сешоарите, които са един твърде алтернативен начин за сгорещяване в екстремни ситуации. Ако се налага да сготвите нещо бързо в кухнята, въоръжете се със сешоар и го включете да духа срещу вас, докато белите картофи.

Същото се отнася и до банята. Това е едно от най-гадните помещения през зимния сезон. Кондензът по тавана създава впечатлението, че се намирате в пещерата Крубер и като че ли в горния десен ъгъл, до паяка, дори има и сталактити. Общото чувство е, че си в свърталище на гадни и хлъзгави влечуги, предимно щитомордници.

Тъй като все пак трябва да се изкъпеш, необходимо е да развиеш способност за преодоляване на чувството за студ, когато правиш гол преход от стая към баня.

В случай, че имате услужлива половинка, можете да я помолите да ходи зад вас с включен сешоар и да ви затопля, докато врътнете кранчето на душа. Често горещият душ няма да ви стопли и ще си стоите като настръхнала кокошка докато свърши водата в бойлера, а и след това.

След банята, употребата на сешоара /отново/ е повече от задължителна. Първо, с него ще си изсушите косата, защото ако си легнете с мокра коса, рискувате да ви се вледени главният, малкият и гръбначният мозък и да ви спре дишането.

В краен случай, при липса на описания уред, ще си легнете с мокра коса, но и тук има правила. Постелете кърпа върху възглавницата. Легнете и изчакайте половин час да се намокри и тя.

Няма опасност да заспите през този половин час, защото ние сме хора, а не мечки, и не хибернираме като застудее. Пък и с вледенен мозък трудно се спи.  

След това махнете кърпата и си легнете върху възглавницата, като я обръщате през половин час, за да не ви се схване вратът от влагата. Така до сутринта косата може и да ви изсъхне, а може и не, но почти сигурно е, че ще се разболеете от японски енцефалит, менингит и други хубави болести.

Друг интересен начин на отопление е тостерът, който харчи малко и топли много. Бихте могли да си го сложите в скута, докато гледате „От местопрестъплението – Маями“ или сериала „Патриархат“ и да си се топлите, колкото ви душа иска.

Бързоварът също върши работа, но е малко по-опасен, затова се придържайте към другите уреди. Снабдете се от бабите пред пазара на Графа с достатъчно чифтове плетени калцуни, шалове и родопски одеала и си ги навлечете всичките, в описания ред.

Не се учудвайте, ако ви избият херпеси, болят ви яйчниците /за тези, които имат/ и ви излезе розов лишей. Не се учудвайте, ако ви избият и чивиите, защото в описаната ситуация, това всъщност би било повече от нормално. Опитайте се обаче да мислите позитивно, като например, че липсата на парно е добро, а не лошо обстоятелство.

Защото поне вие решавате кога искате да си пуснете печката и дали да я пускате въобще. За разлика от хората, които дори и като си спрат парното във всяка стая, пак го плащат, а отделно плащат и тока, за да стоят на студено. Все пак, има някакво предимство. А и казват, че било много полезно да се спи на студено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание