"12 години в робство" с "Оскар" за най-добър филм

"Гравитация" грабна 7 от престижните статуетки
Обновена: 4 мар 2014 09:05 | 3 мар 2014 08:08, Веселина Йорданова
46
"12 години в робство" с "Оскар" за най-добър филм
Отличените Матю Макконъхи, Кейт Бланшет, Лупита Нионго и Джаред Лето. Снимка: Ройтерс

В театър "Долби" в развлекателния център "Холивуд енд Хайленд" завърши 86-ата церемония по връчване на най-престижнитe награди в света на киното - "Оскар"-ите.

С отличието в най-престижната категория - най-добър филм - бе удостоена лентата "12 години в робство" на режисьора Стив Маккуин, съобщи сайтът Oscar.com.

Още по темата
Филмът донесе също "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля на 31-годишната кенийка Лупита Нионго, както и за адаптиран сценарий на Джон Ридли. "12 години в робство" бе с 9 номинации за наградите на Американската киноакадемия.

Филмът за робството е заснет по действителен случай, описан в книгата на Соломон Нортъп. Той е носител на "Златен глобус" за най-добра драма, на БАФТА, на наградата на Гилдията на американските продуценти, на пет отличия "Независим дух" и на други награди.

С най-много "Оскар"-и тази година - 7 - бе отличена лентата "Гравитация" на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон. Самият той получи приза за режисура. Космическата фантастика е с участието на холивудските звезди Сандра Бълок и Джордж Клуни.

С "Оскар" за най-добър актьор бе отличен Матю Макконъхи за великолепното си изпълнение на ХИВ-позитивен каубой "Клубът на купувачите от Далас". За участието си в същия филм отличието на Американската киноакадемия за актьор в поддържаща роля беше присъдено на Джаред Лето.

"Оскар" за най-добра актриса получи Кейт Бланшет за участието си във филма на Уди Алън "Син жасмин".

Като големия губещ на тазгодишната церемония може да бъде определен филмът "Американска схема". Той бе с 10 номинации, но не успя да вземе нито една статуетка.

Призът за най-добра анимация спечели "Замръзналото кралство", донасяйки първи "Оскар" за компания "Дисни" от въвеждането на категорията през 2002 г., в която през годините триумфираше студио "Пиксар". "Замръзналото кралство" спечели приза и в категорията за песен към филм - "Let It Go" (Кристен Андерсън-Лопес и Робърт Лопес).

В екипа на създателите на "Замръзналото кралство" като асистент-аниматор участва и българката Светла Радивоева. Другото българско участие тази година е във филма "Гравитация". В екипа, работил над визуалните ефекти, донесли на лентата "Оскар", е Атанас Атанасов.

В категорията за най-добър чуждоезичен филм отличието беше присъдено на италианската лента "Великата красота" на Паоло Сорентино, който, приемайки наградата, благодари на своите идоли - Федерико Фелини, Мартин Скорсезе и футболната звезда Диего Марадона.

Сред предварително обявените носители на почетни награди "Оскар" се наредиха Питър Андерсън, Анджелина Джоли, Анджела Лансбъри, Стив Мартин и Пиеро Този.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: оскаркиноBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До кокоГледай филма с Макконъхи и ще се увериш, че заслужава напълно Оскара. За Леонардо не мога да кажа нищо лошо, той е брилянтен актьор, но в случая онзи другия направи ролята на живота си.
37
0
 
2
 
! Отговори
коко преди 10 години
Съгласна съм на 100% с твърдението, че Лео е класи над Матю.. Даже какви класи, той е от друга планета. Актьор с изключитено и рядко срещано излъчване и харизма. Аз лично не се сещам за слаб филм с негово участие. Критиците за пореден път го подцениха... Пълно разочарование. За наградата на Кейт Бланшет съм склонна да се съглася, тя е невероятна. "Гравитация" не съм гледала и не мога да коментирам.
36
1
 
0
 
! Отговори
pepi преди 10 години
intersni temi v zaglavieto
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Напълно заслужен Оскар за Макконъхи. Препоръчвам ви да гледате "Клубът на купувачите от Далас" - уникална игра и превъплъщение на този актьор.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Филмът "12 Years a Slave" тематизира манталитета на американските цивилизатори, само няколко десетилетия преди Richard W. Rahn и Ronald D. Utt де се родят. Затова не е поучителен за българската публика и както виждате във форума клакьорите го критикуват.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доста си далеч от истината приятел ! Никога един актьор не трябва да е безличен ! Великия актьор е точно този който запълва екрана и този който те кара да се замислиш ! В днешно време всички филми са с безлични актьори които просто минават покрай теб ! Идеята е актьора да ти остане в съзнанието и да го помниш ! Ако един актьор е безличен, то той няма характер и няма място във филмовата индустрия ! А за футбола, всички помнят тези които правят финтове, а не тези които просто "пасват" !
32
3
 
7
 
! Отговори
Циника преди 10 години
И изобщо не ме интересува колко Оскара имал този или онзи и кой е любимеца на раздаващите награди! Стенли Кубрик няма Оскар, но е класи над 80% от получилите такъв през годините...
31
1
 
4
 
! Отговори
Циника преди 10 години
34, актьорът трябва да е "безличен",за да може да прави превъплъщения без при това да "пълни" и обсебва екрана и така да задушава целия филм. Мерил Стрийп прави точно това - преекспонирана емоционалност, помпозно присъствие. Както във футбола - ценни са играчите,които пасват като дялан камък в отбора и подчиняват себе си на колектива, а не такива които блестят с финтове, за да покажат себе си и в резултат на което страда целия отбор.Киното е също екипна работа!
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Приятел, къде си тръгнал да обясняваш на разни потни тийнове, че Мерил е много по-велика от Бланшет ! Изобщо няма място за сравнение в играта им, а както някой е казал по надолу, само човек който не е гледал филмите и може да я сравни с Бланшет. Кейт е добра но е просто плоска и безлична, обикновенна актриса в сравнение с необятните възможности на Стриийп.
29
1
 
33
 
! Отговори
... преди 10 години
Леонардо е великан! "Защо тъгува Гилбърт Грейп", "Баскетболните дневеници" и един от любимите ми "Животът на момчето" .....това са филми в които той е на не повече от 21 години ... Таланта е безспорен. Харесвам Маконъхи , но Ди Каприо е класа над него !Кейт Бланшет в една категория с Мерил Стрийп е малко нелепо, а какво говорим за попеда!Но великата Стрийп има 3 статуетки и 18 номинации...... Академията няма да и даде повече, но определено я позиционира като "ЖИВА ЛЕГЕНДА" каквато всъщност е !
28
2
 
10
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
Американското ДПС яко на власт!Ха-ха!Трябва да угодим на президента.
27
1
 
29
 
! Отговори
SS преди 10 години
Лео, Лео - тия евреи няма да спрат да те подценяват.
26
4
 
18
 
! Отговори
Легендата преди 10 години
Вълкът и Американска схема бяха най-приятниге за гледане филми с най-симпатичните актьори. Жалко, че не взеха нищо. Отидох на Гравитация с огромни очаквания, но 20-тата минута вече се молих да свърши. Иначе филм за гейове болни от СПИН и още един за робството не ми се гледат. Сигурно ще ги погледна когато излязат по торентите с хубаво качество, но едва ли ще ми харесат.
25
1
 
2
 
! Отговори
Циника преди 10 години
Конкретният филм наистина не съм гледал. Коментирах начина, по който си представил играта на Мерил Стрийп и според който излиза, че актрисата е изиграла ролята си с преувеличение. А това по принцип е характерно за нея...
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Май, май не си гледал "У дома през август " ? Колкото до това, че Мерил играе помпозно, по-тъпо нещо не съм чувал ! Ролята и е на жена която винаги се е стремяла да бъде добрата и откровенно обичаща децата си майка, но просто не може да и се получи, преживяваща хиляди обрати в живота си и пак успявайки да се държи ! Eдна брилянтна актриса която те кара да намериш себе си в неяйната игра !
23
2
 
11
 
! Отговори
Минувач преди 10 години
Няма толкова фалшиви усмивки.
22
3
 
6
 
! Отговори
Циника преди 10 години
до 23, съвършени хора няма, а следователно и съвършено изиграни персонажи не може да има. "ролята и беше толкова дълбока и толкова различна и разнообразна" - това по-скоро ми прилича на надуто, помпозно и префърцунено представяне от Мерил Стрийп, но не и правдиво!Ролята,която изигра Кейт Бланшет е изключително сложна-жена,която е в плен на масовите стереотипи за показно богатство,но и силно неудовлетворена и нещастна...за да запълниш пропастта между двете се иска силна актриса и Уди Алън
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Господин ***, Кейт Бланшет играеше точно това, а играта и не беше лоша но нищо общо с тази на Мерил Стрийп ! Мерил е като от друга планета, ролята и беше толкова дълбока и толкова различна и разнообразна, че дори не мога да си представя как е изиграна от една актриса ! На моменти без да казваше и дума просто беше съвършенна ! Единствената причина поради която не получи оскар е това че вече си има 3 ! Гледай филма и ще ме разбереш !
20
9
 
21
 
! Отговори
заеби преди 10 години
В днешно време за вземеш Оскар е нужно да наблегнеш поне 10 минути във филма за робство,дискриминация и тем- подобни шитове. Кой е виновен на ***,че генетично са по проста и освен за тежък физически труд,за друго не стават.Вижте и сега в големите европейски градове,че освен да лежат и да взимат помощи за друго не стават! Виж за тая си роля аз им давам 10 Оскара!
19
4
 
15
 
! Отговори
Циника преди 10 години
само пълен пикльо може да каже, че Кейт Бланшет го е играла "някаква пикла на която са й свършили кинтите"! Иначе "Син жасмин" на великия Уди Алън е още една негова елегантна сатира върху атрибутите за успех,обект на идолизиране от масовото съзнание.Другата сатира-тази,която демаскира технологията на капиталистическата-"Вълкът от Уолстрийт" също остана незабелязана.Но пък хив заразени каубои и реещи се из Космоса в мисловна безтегловност хора влизат идеално в стереотипите на политкоректността