"Възвишение", "Вездесъщият"... Кой ще е родният филм за "Оскар"?

Ето и всички родни продукции, които могат да кандидатстват
Обновена: 17 сеп 2018 09:41 | 17 сеп 2018 09:37, Петя Славова
19
"Възвишение", "Вездесъщият"... Кой ще е родният филм за "Оскар"?
Кадър от "Вездесъщият". Снимка: Мирамар филм

"Да живее България" на Адела Пеева е първият наш документален филм, подлежащ на гласуване за предложение за номинациите за "Оскар". Нейният филм е сред отговарящите на условието на Американската филмова академия за публичен търговски показ най-малко седем дни последователно на голям екран в периода между 1 октомври 2017 г. и 30 септември 2018 г. "Да живее България" е бил на голям екран два месеца в четири столични кина.

Националният съвет за кино /НСК/ ще гласува за български кандидат за номинациите за "Оскар" за чуждоезичен филм на открито заседание днес от 16.00 часа в Националния филмов център /НФЦ/, според заповед на директора на центъра Жана Караиванова. На заседанието могат да присъстват представители на продуцентите, участващи с филми в избора, журналисти, служители, кинематографисти, граждани.

В номинирането на българско предложение за 91-ите награди "Оскар'' за чуждоезичен филм участват още "Три четвърти" на Илиян Метев, "Вездесъщият" на Илиян Джевелеков, "Врагове" на Светослав Овчаров, "Възвишение" на Виктор Божинов, "Дъвка за балончета" на Станислав Тодоров-Роги, "Лили рибката" на Ясен Григоров, "Нокаут, или всичко, което тя написа" на Ники Илиев, "Посоки" на Стефан Командарев, "Привличане" на Мартин Макариев, "Радиограмофон" на Рузие Хасанова, "Случаят Кюри" на Андрей Хадживасилев, "Христо" на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов, предаде БТА.

Всеки член на НСК гласува анонимно и задължително за три филма по свой избор, като ги подрежда на първо, второ и трето място. Филм, класиран в анкетната бланка на първо място, получава три точки, класираният на второ място получава две точки, а на трето - една точка. Попълнените анкетни бланки, в запечатан непрозрачен плик, се пускат лично в прозрачна урна в заседателната зала на НФЦ на откритото заседание.

Секретарят на техническата комисия по избора отваря публично всички запечатани пликове последователно и отбелязва резултатите в протокол. След приключване на процедурата резултатът се сумира и за номиниран филм се определя получилият най-голям брой гласове. Протоколът с резултатите от избора се подписва от всички участвали в гласуването членове на НСК и се публикува на интернет страницата на НФЦ.

При равен брой точки на два или повече филма, те участват в балотаж. Процедурата се повтаря, докато се излъчи номинация.


19
Още по темата: номинацииОскарНФЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Посоки" е най-добрият бг филм за последните 25 години...
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трябва да си абсолютен мазохист за да изгледаш "Възвишение" до края...
17
2
 
2
 
! Отговори
до Киноманиакски преди 6 месеца
Високата оценка на "Възвишение" в IMDB е дадена със само хиляда гласа. Тоест гласували са екипа на филма и още някой заблуден патриот.
16
0
 
3
 
! Отговори
аз-ът преди 6 месеца
българско кино гледам срещу заплащане.
15
3
 
2
 
! Отговори
65 преди 6 месеца
По глупав филм от ,,Дъфка за балончета ”няма.Да не говорим колко слаба игра на артистите.Малките деца които играеха бяха чудесни.,,Троши”някои пари на халост
14
2
 
2
 
! Отговори
златка преди 6 месеца
само мен не ме еб@х@ в това п0рн0.

направете един филм без с'е'кс, голотии, насилие над жени!!!
сложете 30 минути висуални ефекти!!!

едно време се смеехте на московско кино - СССР , но сега Русия прави фантастики с милиони долари печалба.

Освен сценарии за п0рн0, не виждам друг изход за БГ киното. Същото положение е и с актрисите. Защо винаги трябва да бъдат натискани на някое бюро? Легла нямате ли? Защо актрисите са анароксички? Няма ли актриси с по-овлани форми. Стига пе*д0ф*илия в бг кино
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 10

Бг кино пазара е малък и ако не са държавните пари може би няма да се намерят хора готови да снимат бг филм. Проблемът е че се злоупотребява с държавните пари като се наемат връзкари без талант и идеи.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Лили-рибката" пратете. Доста е в крак с времето, един такъв джендър неутрален няма как да не се хареса на запад. Нали гледат да са политкоректни със всички
11
4
 
3
 
! Отговори
Димо Падалски преди 6 месеца
... "ВЕЗДЕСЪЩИЯТ" ми хареса ! ... И то много ! ... Добра идея на целия филм и добър актьорски състав ! ... :) ! ........ "ВЪЗВИШЕНИЕ" - лично мое мнение е слаба продукция ! ... Както , за съжаление , и филма за Васил Левски ... Плачков играе страхотно ! ... Обаче продукцията е доста слаба ! ... Аз бих гласувал за "ВЕЗДЕСЪЩИЯТ" и "ДЪВКА ЗА БАЛОНЧЕТА" ........... !!! :)
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Само глупости се снимат и това е защото се дават държавни пари.
Оставете ги без субсидии, няма смисъл да ги развращавате.
Така зорлем снимат безсмислици, само за да получат едни кинти.
Всичко е толкова тесногръдо и безидейно, че само натъжавате хората с тия детски филмчета.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нема как да се доберат до "Оскар" при условие, че филмите са на някаква националистическа и/или тясно битова основа, разбира се различна от американска такава. Не се и надявайте и не правете друг път подобни грешки. Все пак не сте малки деца и се надявам можете да разсъждавате долу-горе. Обаче като се има предвид на колко години са "оскар"-ите се съмнявам да можете да разсъждавате.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От изброените съм гледал само Възвишение, искрено вярвам, че другите са на по-високо ниво, защото няма накъде по-ниско да падне българката кинематография.
7
1
 
1
 
! Отговори
Южно африканец преди 6 месеца
Пука ми...
6
6
 
9
 
! Отговори
Киноманиакски преди 6 месеца
IMDb дава оценка 8.1 на "Възвишение".Интересувайте се кои филми имат подобна оценка.
Това е кино събитие:
Филмовия материал е от висока класа-цветовете и гласовете за пръв път са испипани.
Играта на почти всички е вдъхновена и качествена,независимо че са познати в друго амплоа.
Режисьор и оператори-поклон за свършеното.
Сценария-не всеки може да го сдъвче.Сборен и по-верен, от което се учи,
тъжен,отчаян и без изход-като съдбата на България,където всичко е по-старому!
Лошо-разводнен и дълъг.
5
4
 
7
 
! Отговори
sante_dog преди 6 месеца
Въздесъщият беше сравнително добър (на фона на останалите). Възвишение беше трагедия (не заради жанра)! Там беше повече реклама отколкото реална игра. Останалите не съм ги гледал
4
4
 
3
 
! Отговори
hamburg преди 6 месеца
Ако имат поне грам акъл, ще гласуват за Ава на Милко Лазаров... Но като гледам списъка - предварително са го отсвирили, явно поредната кино-мафиотска завера... Кви Възвишения, кви пет лева ... кухи филми за домашна употреба...
3
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Възвишение!
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Българското кино е позорно слабо, спрямо филмите от други европейски държави. Спънато показани истории, кухи диалози, слаба актьорска игра и режисьори без визия. И в художествено и в техническо отношение киното ни е пълна скръб като цяло.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако това са ни предложенията - никой...