Белград на Капор

Магията и духът на града през погледа на един от най-известните югославски писатели
Обновена: 25 мар 2011 15:36 | 25 мар 2011 15:35,
0
Белград на Капор
Корица: Сиела

Цели петдесет години Белград е непресъхващ извор на вдъхновение на писателя и художника Момо Капор (1937–2010), който със своите разкази, есета и бележки, както и с изключително рафинирания почерк на художник, се опитваше да разгадае в какво всъщност се крие магията на Белград.

„Магията на Белград“ е съставена от разкази и откъси, от анекдоти и чудновати биографии на жителите на този град.

Всички тези текстове се опитват да отгатнат по какво този град се различава от другите, с една дума, какво е онова, което се нарича духът на Белград.

Момо Капор е роден в Сараево през 1937 година. Завършва живопис в белградската Академия за изобразително изкуство в класа на професор Нелко Гвозденович.

Автор е на над 30 книги в различни жанрове - романи, кратки разкази, пътеписи и художествени монографии, както и на приблизително същия брой драматизации.

Негови са романите „Фолиранти“, „Провинциалист“, „Ада“, „Зое“, „Уна“, „От седем до три“, „Книга за оплаквания“, „Зеленото сукно на Монтенегро“, както и двутомната хроника „Бележките на една Ана“ и „Хей, не съм ти разправяла за това!“.

Автор на голям брой документални филми и телевизионни предавания, а по негови сценарии са снимани и няколко пълнометражни игрални филма. Илюстровал е голям брой свои и чужди книги и е правил изложби както в страната, така и в галерии в Ню Йорк, Бостън, Женева, Брюксел.

Превеждан е на френски, немски, полски, украински, чешки, унгарски, шведски и български.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари