Кърваво четиво

Клайв Баркър ти пояснява магистралата на собственото ти подсъзнание
Обновена: 9 мар 2012 08:18 | 9 мар 2012 08:18, Петя Славова
2
Кърваво четиво
Снимка: Издателство Колибри

„Кървави книги“ на Клайв Баркър е като да изследваш магистрали на собственото си подсъзнание – може неистово да се забавляваш, но може и да се препънеш в дълбоко заровени неща... в които е по-добре да не се спъваш.

Книгата може да намерим от 12 март. Преводът е на Иван Атанасов. Първи том включва разкази със зловещо предизвикателни заглавия като „Кървав свински блус“, „Секс, смърт и звезден блясък“, „Среднощният влак за месо“.

Това е проза колкото страховита, толкова и красива - поетичен сюрреализъм, маркиран с оригинални идеи. Някои от историите са странни и гротескни, други са плашещи и шокиращи, трети са комични. Но всички са проникнати от забележително черно чувство за хумор, отличават се с неочаквана за жанра дълбочина - иронизират нравите и пороците на съвременното общество.

Клайв Баркър е не само писател, но и филмов режисьор, сценарист, продуцент, актьор и художник. Написал е над 30 книги – романи, новели, сборници с разкази и пиеси, стихосбирки. Издадената у нас фантастична приказка „Абарат“ и „Кървави книги“ са отличени с престижни литературни награди: „Уърлд Фентъзи“, „Бритиш Фентъзи“ и „Брам Стокър“.

Стилът на Баркър е толкова метафоричен и изтънчен, че завладява въображението без остатък. Разказът тече живо и убедително и ви кара да повярвате и на най-невероятната случка. И не просто да й повярвате, а да заживеете в нея. Затова, когато настоящият сборник с разкази и новели е публикуван в САЩ, Стивън Кинг възкликва: „Видях бъдещето на ужаса... и то се казва Клайв Баркър“.

Днес шестте тома на „Кървави книги“ са издадени в над 40 държави, името на писателя е една от емблемите в жанровете хорър и фентъзи, а много от произведенията му, включително разкази от тази поредица, са екранизирани, превърнати в пиеси, комикси и видеоигри.


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Докинс преди 8 години
Великолепно!
1
5
 
0
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 8 години
Писали...приказки за приспиване на бабите и...децата;сериозните хора ако искат нещо
разтърсващо,да се вгледат в...обещанията за социална справедливост на Боко и ГЕРБ и толерирането от него на...приятелски фирми,раздаването на милиони...бонуси на визши и по...низши държавни чиновници.