Какви са "Приумиците на смъртта"

Излиза книга на Нобеловия лауреат Жозе Сарамаго
Обновена: 10 юли 2013 13:14 | 10 юли 2013 13:14, Петя Славова
1
Какви са "Приумиците на смъртта"
Снимка: Колибри

Какви са "Приумиците на смъртта" описва Нобеловия лауреат за литература Жозе Сарамаго. Книгата поставя град в неизвестна страна в абсурдна ситуация и докато читателите наблюдават последствията, авторът дисектира настоящето, за да изложи страховитата си прогноза за бъдещето.

Представете си какво би станало, ако смъртта реши да „подаде оставка“ и хората престанат да умират. Точно това се случва на първия ден от една нова година във въпросното селище. И докато широката общественост празнува края на вечния си враг, политици, религиозни лидери, погребални агенти и лекари изпадат в истински ужас... Брилянтна творба, която персонифицира смъртта, за да провокира мъдростта на публиката, сблъсквайки я с най-безмилостните й страхове.

Жозе Сарамаго (1922-2010) е роден в семейството на бедни селяни в малко селце близо до Лисабон. Известен е като публицист, поет, преводач и гражданин с безкомпромисни позиции, но преди всичко като блестящ новелист и автор на оригинални алегорични творби и дистопии. През 1991 г. консервативното португалско правителство несъзнателно насърчава неговата популярност, налагайки цензура върху емблематичния му роман „Евангелието по Исуса Христа“.

Седем години по-късно Сарамаго е удостоен с най-високото международно отличие, Нобелова награда за литература, за своите незабравими „притчи, изтъкани от въображение, състрадание и ирония, които дават все нови и нови шансове да уловим убягващата действителност“. Българският читател вече познава някои от най-прекрасните произведения на големия португалски писател и хуманист, сред които са романите „Слепота“ и „Пътуването на слона“.

"Приумиците на смъртта" може да намерим от 15 юли в превод на Даринка Кирчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
liusi.vasileva.9 преди 10 години
Чела съм Евангелието на Исус.Блестяща книга,страхотен автор.Не случайно е нобелов лауреат.Много е иносказателен.забележителен език,без пряка реч.Едино от най-добрите автори в света.