Страх и тайни в "Нощем вълците са черни"

Гюнар Столесен отново ще ни въведе в мрачния свят на престъплението
14 ное 2013 13:22, Петя Славова
0
Страх и тайни в "Нощем вълците са черни"
Снимка: Сиела

Всеизвестно е, че скандинавците умеят да си играят с емоциите на хората, улавяйки нюансите на страха във всекидневието. Сюжети, изтъкани с добри диалози, точно уцелващи човешките сетива, може да видим в техните книги и филми.

Именно такъв роман ни предлага Гюнар Столесен – един от най-известните представители на съвременната норвежка литература.

„Нощем вълците са черни“ заинтригува и режисьора Александер Ейк, който през 2011 г пресъздава историята на големия екран. Историята ни въвежда във фабриката за бои „Пофугл“, където избухва пожар. Експлозията отнема живота на 15 души, а версията е, че инцидентът е умишлен.

Случаят остава неразрешен почти 30 години. През всичкото това време, обаче един инспектор събира в картонена кутия улики, свързани с „Пофугл“.

Вече 70-годишен героят разказва за инцидента на детектива Варг Веум с надеждата, че той ще стигне до истината. По-младият колега стига до поредица убийства, мистериозни появи на накуцващ мъж, забравени случки от времето на Втората световна война…

Столесен е автор на романи, пиеси и книги за деца, но централно място в творчеството му заемат произведенията с криминални сюжети, които му донасят и световна слава.

Главен герой в тях неизменно е частният детектив Варг Веум. Романи като „Нощем вълците са черни“, „Докато смъртта ни раздели“, „Спящата красавица“, „На мъртвите им е лесно“, „Горчиви цветя“ и други са преведени на повече от 17 езика.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари