Проф. Николай Овчаров в търсене на мистиката на маите

Пътувал е из Гватемала, Мексико и Хондурас
19 юни 2020 14:30,
16

Преди дни проф. Николай Овчаров представи книгата си - "Индиана Джоунс в храма на ягуара", в която изследва една от най-древните цивилизации - тази на маите. Той разказа за техния интересен свят за Bulgaria ON AIR.
Още по темата

"Книгата за маите излезе в началото на март, но поради коронавируса не можахме да я представим навреме. Другата е вече много нашумяла - Дракула, българската версия, която показва част от резултатите на моите разкопки в Свищов и защо Дракула е говорил на български език", каза проф. Овчаров.

Относно книгата си за маите, гостът разказа, че е пътувал в из Гватемала, Мексико и Хондурас.

"В това пътуване преди около 2 години направих така, че да обиколим над 3500 км в джунглите на Мезоамерика. Става дума за съвременните държави Мексико, Хондурас и Гватемала. Гватемала особено, 80% от паметниците са там", обясни проф. Овчаров за "България сутрин".

По думите му великолепните паметници на маите, познати отдавна, са "започнали да говорят само преди няколко десетилетия". Причината е, че Юрий Кнорозов е успял да разчете тяхната писменост.

"Те са нещо като древногръцките полиси - градове-държави, които воюват непрекъснато. Много е подобна ситуацията в света на маите", каза още проф. Овчаров.

Той обясни, че монументалните каменни градини са от класическия период на маите, т.е. от периода на Новата ера до 8-9 век.

"Откритието, което направиха учени от Университета в Аризона последните няколко месеца - това е предкласическият период, около 950 г. пр. Хр. Огромна землена платформа преди каменната архитектура", отбеляза гостът.

Според него е интересно, че когато разцъфтява българската цивилизация през 9 век - изчезва тази на маите.

Защо изчезва тяхната цивилизация?

Според проф. Овчаров причината е комплексна. "Има и пандемии, има и други неща - климатичните промени, които ни вълнуват и днес. Маянското земеделие, което е основното, така и не усъвършенства своите техники. Секат джунглата, горят каквото има и използват земята, което не е много ефективно. Малко засушаване и може да доведе до колапс на тяхната цивилизация. Нещо подобно се е случило. Има и вражески нашествия през това време", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Чак Пръндел преди 3 години
Преди малко лицето Офч заяви сензационно,че е открило маянски знаци по стените на древен *** на Перперек.Лицето е попаднало на находката след като само е използвало *** и стените му .Спорен е все още фактът дали става дума за истински пиктограми или случайни фекални обмазки.Проф Офч заяви ;че на вкус и цвят те наподобяват съвременните ,а същността им ще разтълкува срещу сто хиляди от Министерството на културата които са му редовни спонсори.Очаква се утре там са осъмне и премиерската джипка
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая деребей е съветник на последните министри на културата и президенти и папка пари от няколко места.
9
0
 
1
 
! Отговори
Овидий преди 3 години
Е,и ние писахме!Има какво да четете за Рим и дивите еврепейски племена.Обаче за пръв път неук и насила изучен примитив пише за развита цивилизация.Горко на маите,че това нещо е оставило върху хартия обяснението си за тях.За Бога българи не купувайте простотиите му и докажете ,че сте разумни.А този гъвньо Бог да го съди.То не е дубре с акъло бре .
8
0
 
2
 
! Отговори
Добри Войников преди 3 години
Тоя измислен историк що ли не е останал в джунглата?Събратята му *** щяха да си имат достойна компания Не се ли пита никой кога това същество ходи на работа и от къде има пари да обикаля света а щерка му да учи в чужбина в скъп колеж.Като е родолюбец/платен от Мин на културата /що не записа щерка си в Перпепекския колеж а трябва да е в центъра на Европа.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8А бе, карай да върви, ама на българския данъкоплатец вече му е доста нанагорно. Не му е все тая кой къде си развява перчема, за да открие, че маите са строили пирамиди и че по едно време цивилизацията им взела, че западнала.Това са го установили още конкистадорите преди векове.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко Мара втасала,само не се сресала!И за Атлантида да каже все тая,ами карай да върви!
5
0
 
7
 
! Отговори
Казах ли ви аз, че преди 3 години
БАН ражда само гении, особено когато са от категорията "Таткото професор и синът професор"?Правиш една туристическа обиколка из Мезоамерика, не на собствени разноски разбира се, и откриваш топлата вода!Пита се в задачата, професорът дето и татко му е бил професор в същия институт на БАН, дали има и най-малка представа колко са научните експедиции, работили в тези три държави и какви грамади от научна литература са изписани в резултат на въпросните експедиции?Той баба си ли ходи да търси там?
4
0
 
4
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Стига да не е с българско държавно финансиране, нямам нищо против професорът да ходи където си иска, да си уплътнява времето с глупости.
3
0
 
5
 
! Отговори
ганьо преди 3 години
Очакваме сензационни открития, че маите са били и те рицари тамплиери!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този обикаля света на наш гръб и след това плямпа глупости.
1
2
 
3
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Маите са говорели на северномакедонски диалект, точно по туй време обаче е минал един вирус, маите са измрели, после е имало и потоп и тъй се е загубило знанието как се строят пирамиди в джунглата със дървена томахавка.