Катрин Белтън разказва за "Хората на Путин"

Образът на руския президент през делата на послушните му марионетки
13 юни 2022 12:53, Петя Славова
23
Катрин Белтън разказва за "Хората на Путин"
Снимка: ИК "Сиела"

.Oще със самото си излизане на български език книгата "Хората на Путин" от журналистката и бивш кореспондент в Москва Катрин Белтън, в която тя документира смайващото заграбване на властта и превземането на правосъдната система от страна на Владимир Путин и неговите колеги и приближени,  се превърна в абсолютен бестселър. Първият тираж на изданието е почти изчерпан, вече е подготвен втори, а  лошото време не спря желаещите да присъстват на премиерата на изданието, състояла се на 10 юни (петък) в Литературен клуб Перото.

Участници в събитието бяха проф. Тодор Тагарев, доц. Георги Лозанов и създателят на поредицата "Власт и отговорност" Свилен Спасов, а модератор на разговора беше журналистът Асен Григоров.

"Хората на Путин" е журналистическа книга с елементи на историческа такава. Разликата, както знаем, между история и журналистика е, че историята е разказ за вече станалото. Докато журналистиката е разказ за ставащото, докато то става и затова може да му повлияе“, изтъкна доц. Георги Лозанов и добави: "Когато на дъното на човешката личност не стои абсолютната норма "не убивай", оттам нататък това е безмилостен човешки екземпляр. И когато в такъв човешки екземпляр попадне власт, и то безконтролна, започва една поредица от разрушения. Тази книга фактически представя огромните разрушения и поглъщания, които представляват властта на Путин."

Проф. Тодор Тагарев добави, че образът на руския президент се "изчиства" чрез интервютата, разследванията и личните наблюдения на авторката, описани в изданието. "Нещо, което Путин сам заяви много ясно в последните години, но авторката много по-рано е уловила, е, че за него най-голямата трагедия на XX век е разпадането на Съветския съюз. В изданието Катрин Белтън споменава и вкоренена параноя и липса на емпатия в Путин като човек".

Свилен Спасов, създателят на поредицата „Власт и отговорност“, част от която е и книгата на Белтън, разказа малко повече за съдбата на книгата и изтъкна, че българският е третият превод в света: „Книгата излиза през април месец 2020 г. Моят първи разговор с Катрин Белтън беше есента 2020 г. по скайп. И тя се развълнува, че след Великобритания и САЩ това е третата държава, в която се издава нейната книга“.
Спасов допълни, че срещу журналистката се водят дела заради написаното в „Хората на Путин“ и изтъкна, че такива срещи и книги са сигнал, че е време обществото ни да спре да се снишава. Защото снишеният човек е изгубен.

В "Хората на Путин" носителката на знаковата награда за защита на човешките права на името на руския адвокат Сергей Магнитски през 2021 г. Катрин Белтън  представя факти, философия, идеология, стратегии, детайлно описани престъ¬пни действия и схеми, информация, събрана от хиляди разговори със стотици хора в продължение на седем години.

След публикуването на книгата през 2020 г. милиардерите Роман Абрамович, Пьотр Авен, Михаил Фридман, Игор Сечин атаку¬ваха в съда издателството и авторката на книгата, но като следствие книгата не бе толкова променена, колкото допълнена с няколко паса¬жа за тяхната гледна точка, която се свежда до отричане.
От Москва до Лондон, от Швейцария до Бруклин, от Париж до София – навсякъде могат да бъдат открити хората на Путин: приказно богати, наглед недосегаеми, послушни марионетки на властелина на Кремъл.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Катрин Белтън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
0
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Споко. Тиража и изкупен от ***!!!..хахаха
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
М.и томовете на Т.Живков...не помня къв цвят бяха...хахаха
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Зоопарка на лилипутия" е психотрилъри не чета^
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и да рекламирате поредният *** на пропагандата - няма да потръгне ни търговията, ни четенето му. На пропагандата се връзват само илитерати, а те книги не четат. Разумен човек това нещо дори няма да го погледне ка-моли да го прочете.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво разхищение на хартия, мастило и стотици часове труд на редактори, художници и преводачи....
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Книги от тоя сорт са машини за пари. Просто трябва да се следи, какво е актуално на момента.
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никога няма да похарча и стотинка за путин, особено пък за книга с неговото име!
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много стойностна литература съществува по света, за да си дава човек парите и да си губи времето с халтура, пасквили и опити за жалка пропаганда, каквито представляват "книги" като тази. Още заглавие показва ниското ниво на съчинителя й.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропагандна литература няма кой да си купи. Най-много някой да я пусне за безплатно четене онлайн и хората да се посмеят с жалките опити за налагане на поредния опит за мозъчни промивки.
11
4
 
10
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Пак ли реклама на тоз паксвил? Преди три дни пак ни информирахте или сте забравили?
10
3
 
6
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ОТ УТРЕ АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ХВАЛЯТ ПУТИН ЗА РАЗЛИКА ОТ ТАКИВА ТАРГОВЦИ И ПОДОБИЯ !!! ПРЕЗИДЕНТЪТ НА НИКАРАГУА РАЗРЕШИ НА РУСКИ ВОЕННИ КОРАБИ И ВОЙСКИ ДА БЪДАТ В ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА ЗА УЧЕНИЯ И ПРЕСТОЙ !!! ТАКА В ЮЖНА АМЕРИКА ВЕЧЕ ИМА КУБА , ВЕНЕЦУЕЛА И НИКАРАГУА РУСКИ БАЗИ СРЕЩУ БАЙДЪНЧО !!! ТРИ ЧЕТВЪРТИ ОТ САШАТА ВЕЧЕ Е УЯЗВИМА !!!
9
2
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
така !...Е,нема да прочета това велико белетристично произведение,но:..-..Всъщност,дори и да го прочета,това как би променило ситуацията?...Всеки се старае да припечели некой лев/евро/долар ,като пише некви "много мъчни книги".."Бизнис,бизнис,ширпотреба..".../помните ли тая песен на "НЛО" ?../
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо ново не ми казва закъсняла е с писането
7
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай *** нищо не чете, но всичко знае най добре.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да взема и аз да напиша една книга срещу Путин,та белким и аз намажа некой лев от фондациите,малко ще поизмисля некои неща,малко слухове,малко от това,малко от онова и те готово ми е книжлето...така де то сега ако се изкара некой лев от това кога....
5
2
 
10
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Щом разбира да напише книга и за Хората на Тиквата :)))
4
3
 
11
 
! Отговори
джо преди 1 година
Дрън,..... Дрън,.....,че пляс...... В тази книга даже и името на автора не е верно, защото повечето писания са взети от интернет или от интервюта с разни дисиденти. Преди време гледахме филм с дворците на Путин, след това говориха ,че е най - богатия на света, после колко е лош и кого от олигарсите унищожи. Бсе такива бабини деветинени без грам доказателства. Но такива не са и необходими, когато иде реч за руски политици. Ние вече не вярваме на лъжливите овчарчета...
3
2
 
12
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Пак някоя си лелка чула че някой казал и написала тя гнига
2
2
 
13
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Преписала е от интернет иначе отде шъ знай :)))
1
0
 
17
 
! Отговори
Асан преди 1 година
40 лв. книга туй са 80 бири :)))