Скокът на горива и цени – събитие №1 за българите през 2022 година

Икономическата криза плаши българите много повече от политическата
31 дек 2022 18:09, Красимир Ангелов
31
Скокът на горива и цени – събитие №1 за българите през 2022 година
Снимка: БГНЕС

Изминалата 2022-ра отново бе трудна година. Макар и ковид пандемията да започна да отстъпва, други кризи се задълбочиха сериозно.

Изминалите 12 месеца отново бяха белязани от политическа криза у нас. Наред с нея се появи и икономическа и енергийна криза, породена от нападението на Русия над Украйна. Не ни отминаха и природните бедствия, но пък те ни показаха и добрата и състрадателна страна на българина.

Кое е най-важното събитие в България за отминаващата си 2022 година?
С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели. В традиционната ни анкета участие взеха точно 2145 наши читатели.

Рекордната инфлация, засегнала страната, както и скокът на горива и цени, категорично бяха избрани от нашите читатели за събитие №1 на отминаващата си 2022 година. За това гласуваха цели 52% от участниците в анкетата ни.

Още по темата
На второ място в събитията на годината се нарежда краят на ковид пандемията у нас – добрата новина, подкрепена от 14% от нашите читатели. Първият успешен вот на недоверие в парламентарната ни история, с която кабинетът Петков падна от власт пък е събитие №1 за 12% от отговорилите в допитването.

Останалите предложени опции остават далеч назад с гласовете за тях. За 6% от анкетираните най-важното събитие са поредните предсрочни избори и безкрайните опити за нов кабинет. За други 5% пък основното е поредният отказ да бъдем част от Шенген – решение, което дойде в самия край на годината.

Тежките наводнения в Карловско и помощта на хиляди доброволци са посочени като най-важното събитие в страната за 4% от хората, а 3% са гласували друго добро дело – спрелите десетки коли на магистрала „Тракия“ край Стара Загора, които оказаха първа помощ на катастрофирал автобус със сръбски деца. В този критичен момент на място са се оказали и лекарите д-р Христо Стефанов и д-р Антон Елкин, които са направили триаж още на магистралата и са улеснили изключително много екипите на Спешна помощ, които веднага са поели най-тежко пострадалите пациенти.

Битката с нелегалната миграция, която през годината отне живота на няколко полицейски служители, е най-важното събитие за 2% от анкетираните. За още 1 процент пък основното в изминалите 365 дни са продължаващите дразги между България и Северна Македония.

И за финал, в навечерието на новата 2023 година, остава да си пожелаем по-малко кризи и повече поводи за радост и гордост в идващите 365 дни. Да бъде здрава и успешна! За много години!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де след като скока на горива и цени е събитие номер 1 за 2022 г. защо нашите народни представители избрани да представляват нашия интерес първото нещо което решиха да направят е да гласуват решение за украинския интерес, а второто да променят изборния кодекс. Все напълно маловажни неща в чужд интерес. Не прекалиха ли вече? До кога ще спите и търпите?
21
12
 
6
 
! Отговори
НЕ НИ ПУКА ЗА ГОРИВА преди 1 година
ВАЖНОТО Е РУСИЯ ДА КАПИТУЛИРА И ДА ХВАНЕ ЗА СИБИР ---ТАМ И Е МЯСТОТО !!!!НЯМА ДА РОБУВАМЕ НА ПУТИН И РУСИЯ , АКО ЩЕ И ДА КАРАМЕ КАРУЦИ С КОНЕ И ВОЛОВЕ---СМЪРТ НА РУСКИЯ ФАШИЗЪМ И БОЛШЕВИЗЪМ!!!!
20
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да гласуваш за Кирил Петков, който ти увеличи цените на всички стоки тройно за една година е върховна тъпота!
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 19 : ходи доброволец в Украйна, и да те гръмнат не е страшно - ти си тотал щета
18
17
 
7
 
! Отговори
ХОРА! преди 1 година
Хора, разберете - бедност, студ, глад, мрак и жажда, болести, висока смъртност, мобилизация и човешки жертви в Украйна - за нас не са толкова страшни и убийствени, колкото дружба с Путин и Русия. Ако трябва ние българите предпочитаме още 10 зими да студуваме и да гладуваме, но няма да бъдем роби на Путин. Трябва да направим всичко възможно да помагнем на Украйна с оръжие, с човешка сила и войници, с пари, бежанци, каквото и да ни струва това.
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България в момента вегитира полуумряла само и единствено на руските газ и нефт. Путин врътне ли кранчето и България моментално издъхва.
16
2
 
3
 
! Отговори
гласуващ конЬ с кап. преди 1 година
Амааа.....защо?!Всичко си е точно......
15
2
 
13
 
! Отговори
ураааа! преди 1 година
Който скача по улици и площади и "жадува" промяна , днес се радва на настъпилата промяна - премениха се цените и то много, промениха се условията на живот - станахме доста по-бедни ! Да ни са честити бесилките,ковчезите, дунанмите, тъпаните и вувзелите на тълпата платени проституиращи ! Ура! Настъпи промяната! Вече се мразим много повече !
14
9
 
9
 
! Отговори
Реалноста .... преди 1 година
Като се замисли човек... ако има с какво. Ще му светне че от края на "гаднияя" социализъм та чак до наши дни ... ЖИВОТА В БЪЛГАРИЯ ПОСТОЯННО СЕ ВЛОШАВА . Някой да си спомня как всеки имаше работа ... билетчетата по 6 ст. за автобус... бензина по 98 стотинки ... и месото без ЕЕ-та и консерванти в магазина ... ? Е, това време НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ . Сега сме "добър" капитализъм , толерастия и пазарна икономика , където всеки търгаш може свободно да си увеличава цените както си иска .... ех..Свободааааа
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В инвестора преди малко видях статия как от юли насам в САЩ и Европа има разък спад на цените на всичко, но разбира се тук е точно обратното, прогнозата за инфлацията за 2023 е 3-4% тук ще удари минимум 15%.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ушатото недоразумение да смее да си покаже ушите в 12 часа, ще му ги извия.
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е виновен, тук поскъпването е двойно и тройно на това в ЕС и това беше само началото.
10
2
 
13
 
! Отговори
Прогноза преди 1 година
Догодина политиците ще усетят жегата... голямата жега.
9
6
 
8
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Те проблемите тепърва предстоят, нищо не е приключило. Цените на храните най-вероятно ще продължат да растат, а горивата до края на идната година ще стигнат поне 4лв/литъра (ако не и повече). Отделно, повишението на заплатите най-вероятно ще бъде замразено за поне 2 години напред.
8
5
 
19
 
! Отговори
Пожелание преди 1 година
До всички сиропирани за 2023: Не си заравяйте главата в пясъка ами потърсете отговорност от палачите си докато можете! В цял свят надупчени с експерименталки умират внезапно с невиждано темпо. Осведомете се малко, заблудени хора.
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2023 ще бъде година на разплащане с тия, които ни го причиниха.
6
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажи, баба тенкю на Кирчо и Асенчо!
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като изгоните Митртофановаи почнат да падат ракетите в София ще разберете, че преди това всичко Ви е било наред и че сте били тъъпанари да ви подлъжат с анти-руска риторика
4
2
 
21
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Честита промяна, гласувайте пак за Кирил Петков!
3
0
 
6
 
! Отговори
Лазар II преди 1 година
До АнонименТочно така!Един да го проумее!Евала!